Kun tilanne on se, että töiden ohessa pitää hoitaa myös lapset, tarvitaan helppoja ja käytännöllisiä ruokia.
– Ruoka tuntuu olevan koko ajan loppu jääkaapista, sitä menee todella paljon, ruokavaikuttaja Jenni Häyrinen kuvailee Ilta-Sanomille tilannetta, johon moni voi nyt samaistua.
– Kun parhaimmillaan viisi ihmistä syö tässä töitteni lomassa, ruokaa kuluu, hän jatkaa.
”Arjen pelastaja, joka heitetään uuniin kun paniikki iskee.
Tällä viikolla Jenni otti käyttöön ohjeen, jota hän teki toisinaan korona-aikana. Se on kolmen aineksen laatikko, jonka valmistaminen on todella nopeaa. Siihen tarvitaan pakastealtaasta löytyvä peruna-sipulisekoituspussi, pieni määrä kylmäsavulohta tai muuta vastaavaa kalaa sekä kermaa. Ainekset vain sekoitetaan vuokaan.
Jenni kirjoittaa Instagramissa Liemessä -tilillään tilanteesta, jossa tämä ruoka on ollut erityisen toimiva. Töitä pitäisi tehdä, mutta kotona oleville lapsille on järjestettävä samaan aikaan kunnon ruokaa ja pikaisesti.
– Kellään muulla pukkaa tuskanhikeä? Kyselee epätietoinen äiti nimimerkillä “yöpuvussa klo 13:59”.
Hän kuvailee laatikkoruokaa ”arjen pelastajaksi, joka heitetään uuniin kun paniikki iskee”.
Välillä Jenni tekee laatikkoa tuplasatsin ja täyttävää, kunnon ruokaa riittää reilusti.
Ruoka-alan ammattilaisena Jenni ajattelee, ettei kyseessä ole edes varsinaisesti kunnon resepti.
Ohje on simppeli, mutta jos sillä saa samaan syssyyn muutaman aineksen ruoan, joka maistuu takuuvarmasti lapsille, se todellakin pelastaa arjen ruokarumbassa.
”Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, mutta juuri nyt se on todella kätevä ruoka.
– Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, mutta juuri nyt se on todella kätevä ruoka. Lapsetkin pitävät siitä paljon.
Pakastepussi ei paljoa maksa, joten arvokkain ainesosa on kala. Sitä ei kuitenkaan tarvita tähän ruokaan isoja määriä.
Mainitut kolme ainesta riittävät, mutta Jenni maustaa lohilaatikkoa välillä myös tuoreilla yrteillä. Rosmariini, tilli tai salvia sopivat siihen hyvin. Mustapippuria hän käyttää maltillisesti lasten takia, mutta oma annos saa sitä aina hieman lisää.
Ruoka on kätevä myös siksi, että sen voi laittaa aamupäivästä muhimaan uuniin lounasta ajatellen.
– Olen antanut sen muhia yleensä tunnin, mutta jos on aikaa, sen päälle 20 minuuttia tekee laatikolle vain hyvää.
Lakkolaatikko
300 g savulohta
1 kg sipuli-perunasekoitusta (pakaste)
5 dl kermaa mustapippuria
halutessa yrttejä esim. rosmariinia
Paista 200-asteessa 40 minuuttia.
Sekoita ja paista vielä 220-asteessa 20 minuuttia.
Keittiömestarin ”putkari”
Koostimme lisäksi muita toimivia arkiruokia, joita voi tehdä kerralla isomman satsin.
Yksi niistä on keittiömestari Jaakko Nuutilan ”putkari”, eli perunasoselaatikko. Sitä saa myös valmiina kaupan eineshyllyltä, mutta itse tekemällä maku on vieläkin parempi. Lisäksi kotikeittiössä laatikkoa saa kerralla reilun määrän, josta voi riittää seuraavaankin päivään.
Isosta satsista voi lisäksi pakastaa annoksia, jotka helpottavat arkea.
Luomujauheliha-perunasoselaatikko eli ”putkari”
1 luomukeltasipulia
1,2 kg jauhoisia luomuperunoita
400 g naudan luomujauhelihaa (12 %)
suolaa
jauhettua luomuvalkopippuria
4 dl luomumaitoa
50 g voita
4 rkl rypsiöljyä
korppujauhoa
Kuori ja hienonna sipuli. Kuori perunat ja laita ne kiehumaan.
Ruskista sipulit, jauheliha ja mausta.
Kun perunat ovat täysin kypsiä, kaada vesi pois, sekoita perunat soseeksi kuumennetun maidon ja voin (25 g) kanssa.
Mausta perunasose suolalla.
Levitä puolet soseesta voideltuun uunivuokaan ja levitä jauhelihaseos soseen päälle. Levitä päälle loput perunasoseesta.
Ripottele pinnalle korppujauhoja ja painele lusikalla kuvio soseen pinnalle.
Laita loput voista nokareina laatikon päälle. Kypsennä 60 minuuttia 175-asteisessa uunissa.
Hannan nopea herkkuruoka
Ruokavaikuttaja Hanna Hurtan ohje vuodelta 2019 kannattaa ottaa talteen. Se on neljän aineksen pikalasagne. Sitä varten ei tarvita perinteistä valkokastiketta, eikä edes lasagnelevyjä. Levyt korvataan ravioleilla.
– Tämän reseptin kanssa mennään tosiaan sieltä, missä aidat ovat jo kaatuneet, mutta se sallittakoon aina välillä, hän kertoi ohjeestaan aiemmin.
Hannan Soppa -blogissa julkaistu ohje sai kehuja somessa.
Raviolilasagne
(4–6 annosta)
500 g ravioleja
n. 800 g valmista pastakastiketta
2 dl raastettua pecorinoa tai muuta voimakasta juustoa
1 pallo mozzarellaa
(tuoretta oreganoa)
(chilihiutaleita)
Levitä noin kolmasosa pastakastikkeesta uunivuoan pohjalle.
Levitä päälle puolet ravioleista ja kolmasosa pecorino-juustosta.
Lisää taas kolmasosa pastakastikkeesta, loput raviolit ja kolmasosa pecorinosta. Viimeiseen kerrokseen tulee loput kastikkeesta, loput pecorinosta ja mozzarella revittynä.
Paista raviolilasagnea 200 asteessa noin puolisen tuntia, kunnes pinta on kauniin paistunut.
Ripottele päälle tuoretta oreganoa ja tarjoile. Tarjoile valmiin ruoan kanssa chilihiutaleita lisäpotkua haluaville.
Lähde: Hannan Soppa
Puolessa tunnissa valmistuva linssikeitto on edullinen ja riittoisa
Vastuullisuusvaikuttaja ja ruokakirjailija Pia Alapeterin lämpöinen linssikeitto on edullinen ja riittoisa arkiruoka. Ohjetta voi myös soveltaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy.
– Ohje on kohtuullisen yksinkertainen ja koostumusta voi muokata sen mukaan, mitä juuri sillä hetkellä sattuu jääkaapin vihanneslootassa lojumaan: porkkanaa, kesäkurpitsaa, lanttua tai kukkakaalia, hän kertoi aiemmin.
Jos on voimia, keiton voi tehdä illalla valmiiksi ja sitten vain lämmittää päivällä. Jos tulisuus ei ole mieluista, chilit voi aina jättää pois.
Pian lempeän tulinen linssikeitto
3 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
2–3 valkosipulinkynttä
2 tl kuminansiemeniä
2 tl korianterin siemeniä
1 tl chililastuja tai sopiva määrä tuoretta chiliä
1 prk tomaattimurskaa tai säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
400 g punaisia linssejä
2 keskikokoista porkkanaa
2 l kasvislientä
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
Viimeistelyyn: tuoretta korianteria, tuoretta tomaattia & maustamatonta jugurttia tai kaurafraichea
Lempeän tulinen linssikeitto valmistuu reilussa puolessa tunnissa. Kuumenna öljy 5 litran kattilassa ja kuullota silputtua sipulia, kunnes se pehmenee.
Lisää hienonnettu valkosipuli sekä morttelissa kevyesti murskatut kuminan- ja korianterinsiemenet.
Heitä sekaan chililastut tai tuore, silputtu chili. Chilin voi jättää poiskin, vähentää tai lisätä oman maun mukaisesti. Heiluttele aineksia pannulla hetken aikaa.
Huuhtele linssit siivilässä ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Lisää sitten tomaattimurska, huuhdellut linssit, porkkanaraaste ja kuuma kasvisliemi.
Kiehauta soppa, pienennä lämpoä ja anna hautua noin puolen tunnin ajan tai kun linssit alkavat hajoilla. Hämmennä sekaan vielä puolen sitruunan mehu ja mausta suolalla ja pippurilla.
Jos keitto tuntuu liian paksulta, voit laimentaa sitä vedellä. Kauho syvälle lautaselle, taita tulisuutta lusikallisella luonnonjugurttia tai kaurafraichea ja lisää koristeeksi silputtua korianteria, jos siitä pidät.
Resepti: Pia Alapeteri