Näin valmistat kevyemmän mättöpellin – 3 mahtavaa ja superhelppoa reseptiä perunasta

Kaikille tuttu ja rakas peruna taipuu ihan kaikkeen – jopa kakkutaikinaan.

Nachopellin makuja perunapellissä.

14.5. 16:15

Valmista lauantai-illan mättöateria, nachopelti, vaihteeksi perunasta.

Tomaattikastikkeessa rauhassa muhineet perunat, oliivit ja feta ovat yksinkertainen, mutta niin maistuva herkku.

Perunaa voi käyttää myös jauhottomaan kakkuun, mutta seuraava vinkki kannattaa muistaa: Älä koskaan soseuta perunaa sauvasekoittimella, jollet halua liisteriä.

Perunapuristimella saat ihanan ilmavaa perunalunta, mutta homma onnistuu myös perunasurvimella. Mutta sähkövatkain on oiva väline, kun teet muusia.

Kreikkalaiset tomaattikastikkeessa haudutetut perunat

  • 750 g yleisperunaa

  • 1 sipuli

  • 3 valkosipulinkynttä

  • 4 rkl oliiviöljyä

  • 1 tl kuivattua oreganoa

  • ½ tl + ½ tl suolaa

  • ½ tl rouhittua mustapippuria

  • 1 rkl tomaattipyreetä

  • 2 laakerinlehteä

  • 1 tlk kokonaisia tomaatteja noin

  • 4 dl vettä

  • ½ prk (noin 100 g) mustia (kivettömiä) kalamataoliiveja

Lisäksi:

  • 200 g pehmeää fetaa

  • neitsytoliiviöljyä

Kuori ja leikkaa perunat lohkoiksi. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulinkynnet.

Kuumenna öljy kasarissa ja paista sipuleita keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta oreganolla ja ½ teelusikallisella suolaa ja pippuria.

Lisää perunat, tomaattipyree, laakerinlehdet, loput ½ tl suolaa sekä kokonaiset tomaatit ja tölkillinen vettä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Laita kansi päälle ja hauduta 20 minuuttia.

Ota kansi pois, lisää oliivit ja lämpöä. Keitä toiset 20 minuuttia tai kunnes kastike sakenee ja perunat ovat kypsiä. Tarjoa fetan kera, lorauta halutessasi päälle neitsytoliiviöljyä.

Valmistusaika: 1 tunti 15 minuuttia

Annoksia: 4

Perunanachopelti

  • 750 g yleisperunoita

Mausteöljy:

  • 2 rkl öljyä

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl jauhettua savupaprikaa

Lisäksi:

  • 1 tlk mustapapuja

  • 1 ps (noin 150 g) cheddarraastetta

Päälle:

  • ½ ruukkua korianteria

Paprikasalsa:

  • ½ dl säilöttyjä jalapenorenkaita

  • 2 säilöttyä paahdettua paprikaa

  • ½ ruukkua korianteria

  • 1 punasipuli

  • 2 rkl öljyä

  • ½ tl suolaa

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Harjaa perunat ja leikkaa ohuiksi (noin ½ cm:n) viipaleiksi. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille.

Sekoita mausteöljyn ainekset ja kääntele perunoihin. Kypsennä uunissa 15 minuuttia. Alenna uunin lämpöä 200 asteeseen. Kääntele perunoita hieman.

Valuta ja huuhdo pavut pellille perunoiden päälle. Ripottele juusto tasaisesti pinnalle. Laita takaisin uuniin 10 minuutiksi.

Tee sillä aikaa paprikasalsa. Valuta ja hienonna jalapenot ja paprikat. Hienonna korianteri. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Ripottele valmiin pellin päälle korianteria. Tarjoa paprikasalsan kanssa.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4

Jauhoton veriappelsiinikakku

  • noin 250 g (kuorittuja) jauhoisia perunoita

  • 200 g pehmeää voita

  • 2 dl sokeria

  • 4 kananmunaa

  • 2 (luomu)veriappelsiinin kuoriraaste

  • 2 ps (à 70 g) mantelijauhetta

  • 2 tl leivinjauhetta

Päälle:

  • 3 rkl sokeria

  • 1 veriappelsiinin mehu

Karamellisoidut veriappelsiinit:

  • 2 (luomu)veriappelsiinia

  • 2 dl sokeria

  • 2 dl vettä

Kuori ja keitä perunat kypsäksi kiehuvassa vedessä. Valuta, kuiva a ja jäähdytä vähän. Paina perunapuristimella (tai perunasurvimella huolellisesti) ilmavaksi muusiksi. Yritä saada paakut pois. Muusia on tarkoitus tulla 2 ½ dl. Jäähdytä haaleaksi.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele (halkaisijaltaan 23 cm) kakkuvuoka.

Vatkaa sokeri ja voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna kerrallaan samalla vatkaten. Pese veriappelsiinit huolellisesti ja raasta niiden kuoret taikinaan . Kääntele joukkoon mantelijauhe, haalea perunamuusi ja leivinjauhe.

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä noin 45 minuuttia, kunnes taikinaa ei enää tartu tikkuun. Ota pois uunista ja jäähdytä 10 minuuttia.

Sekoita sillä aikaa yhden veriappelsiinin mehu ja sokeri keskenään. Kaada kakun päälle ja anna kakun jäähtyä kokonaan jääkaapissa.

Tee sillä aikaa koristeveriappelsiinit. Laita uuni 100 asteeseen ja uuniin leivinpaperilla vuorattu pelti, joka päällä on ritilä.

Pese ja harjaa huolella 2 veriappelsiinia. Leikkaa hedelmät ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi.

Mittaa paistinpannulle sokeri ja vesi ja kiehauta seos. Nosta veriappelsiiniviipaleet vierekkäin sokeriveteen. Anna porista keskilämmöllä noin 30 minuuttia, käännä viipaleita välillä. Sokerisiirappi muuttuu vähitellen kullanruskeaksi ja antaa appelsiineille karamellisoituneen pinnan.

Nosta viipaleet uuniritilälle. Anna viipaleiden valua leivinpaperin päälle ja kuivua uunissa noin 30 minuuttia. Laita uuni pois päältä ja jätä veriappelsiiniviipaleet vielä uuniin siihen saakka, kunnes kakku on valmis koristeltavaksi.

Valmistusaika: 2 tuntia + perunasoseen ja kakun jäähtyminen

Määrä: 12 palaa

Lue lisää: Somessa villinnyt hittiöljy on noussut niin suosituksi, ettei sitä aina löydä kaupasta – kokeilimme vastaavaa reseptiä

Lue lisää: Todellinen herkku perunasta! Tässä on uunissa syntyvä lisuke, johon voi jäädä himo

Lue lisää: Kari Aihinen opetti Jaakko Saariluomalle kädestä pitäen täydellisen perunamuusin tekemisen: ”Ei keitetyistä perunoista – maun erottaa heti”

Lue lisää: Perunamuusi ja jauheliha eivät tätä herkullisemmaksi muutu – jos rakastat salt & vinegar -sipsejä, tämä ohje on sinulle

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit