Kuopiolaisnaiset keksivät jauhottoman leivän, jonka suosio yllätti täysin – sitten kilahti yllättävä puhelu ulkoministeriöstä

Kuopiolaisyrittäjät ovat luoneet lyhyessä ajassa menestyvän tuotteen, jota viedään nyt ulkomaille asti.

Yrittäjäkolmikon tuote palvelee useampaa erilaista ruokavaliota, mikä voi olla yksi syy tuotteen suosioon.

22.3.2022 16:40

Vuosi 2020 oli kuopiolaiselle ravintolayrittäjä Niina Lahnavik-Hoffrenille vaikea, sillä koronasulku aiheutti ravintolalle taloudellisia ongelmia.

Jonkun verran ravintolan tulovajetta saatiin paikattua lasagnella, jota muutama alueen kauppias otti myyntiin ruokakauppoihin. Sen lisäksi oli silti mietittävä jotain muutakin tuotetta. Niinan päässä pyöri ajatus keto-jäätelöstä – mutta se jäi ideatasolle.

– Halusimme tehdä kaikkemme, että ravintolatoiminta pelastuu, Niina kertoo.

Kun eräänä joulukuisena iltana vuonna 2020 Niina alkoi leipoa kotonaan leipää, hän ei arvannut, että se hetki muuttaisi hänen koko uransa.

Mantelijauhoa, kananmunaa, juustoa ja siemeniä. Näitä aineksia Niinan leipoma leipä sisälsi. Kyse oli ketoleivästä, jossa ei käytetä viljoja.

Katsoin kädessäni olevaa leipää ja ajattelin, että se on tässä.

Niina leipoi leipää, koska oli saanut apua terveysvaivoihinsa ketogeenisestä ruokavaliosta.

– Raskas ja vaikea synnytys pari vuotta aiemmin vaurioitti aivolisäkettäni. Se vaikutti muun muassa hormonitoimintaan.

Ketoleipää leipoessa Niinalla välähti.

– Katsoin kädessäni olevaa leipää ja ajattelin, että se on tässä. Tässä on se tuote, jota ruvetaan kehittämään.

Työt aloitettiin heti

Joulukuisen leipomishetken aikana syntynyt ajatus ei jäänyt vain ideaksi. Leivän tuotekehittelyyn Niina hankki avukseen Anni Hoffrenin sekä konditoriota aiemmin pyörittäneen Nanna Monosen.

Naiset aloittivat työn heti.

– Kontaktoin paria leipomoa, että voitaisiinko me tehdä leipäämme alihankintana kauppoihin. Menin takaisin saman lähikauppiaan luo, kuka oli ottanut lasagnet. Kysyin, otatko leivänkin? Hän otti sen heti.

Yhdessä Niina, Anni Hoffren ja Nanna Mononen kehittivät valmistustavan, jolla jauhoton leipä saatiin tuntumaan ja maistumaan pitkälti samalta kuin vehnäinen leipä. Rakenteeltaan leipä on hieman erilainen kuin vastaavat muut leivät.

Tuttu kuopiolainen kauppias uskoi kolmikon tuotteeseen ja kehotti ”soittamaan vähän ylemmäs” Keskolle. Sen jälkeen tapahtumat etenivät vauhdilla. Muutkin huomasivat, että leivälle olisi kysyntää.

”Ei tämä kaikki tietenkään ole ihan tyhjästä syntynyt. Meillä kaikilla on vuosien kokemus omalta alaltamme ja olemme maksaneet oppirahojamme siellä”, Ketoinen Oy:n Niina Lahnavik-Hoffren (oikealla) kertoo.

Pakasteena myytävä leipä on ketoleipä, mutta se sopii myös gluteenitonta ja hiivatonta ruokavaliota noudattaville. Tämä voi olla yksi suosion syistä.

Leipomo pystyyn kahdessa kuukaudessa

Niina, Anni ja Nanna perustivat Ketoinen Oy -nimisen yrityksen helmikuussa 2021. Samoihin aikoihin he tekivät sopimuksen Keskon kanssa. Leipä kantaa samaa nimeä kuin yritys.

– Tilausmäärät olivat siinä vaiheessa jo lavallisia. Ei ihan pienet uunit enää riittäneet, Niina kertoo huvittuneena.

Kun sopimus Keskon kanssa oli sinetöity, kolmikolla oli kaksi kuukautta aikaa perustaa leipomo, tilata kaikki tarvittava, suunnitella paketointi ja testata, miten tuote toimii pakasteena.

– Pieni korkeakoulu käytiin siinä parissa kuukaudessa, Niina sanoo.

Leipomo perustettiin huhtikuussa 2021.

Ajoimme leivän kanssa taksilla Helsingissä ja veimme sitä konttoreihin.

Yllättävä puhelu

Kesällä 2021 myös S-ryhmä kiinnostui leivästä. Kiinnostus oli tulosta siitä, että naiset olivat käyneet esittelemässä tuotettaan aiemmin.

– Sen sijaan, että olisimme lähettäneet leipää Helsinkiin, halusimme itse lähteä viemään sitä paikan päälle. Ajoimme leivän kanssa taksilla Helsingissä ja veimme sitä konttoreihin. Se oli hauska reissu, Niina muistelee.

Tämän jälkeen kolmikolle tapahtui vielä kaksi yllättävää asiaa. Ensimmäinen oli puhelu ulkoministeriöstä.

Kyseessä oli Team Finlandin vienninedistämisyksikkö, jonka yksi tehtävistä on tarjota neuvonta- ja sparrausapua suomalaisia yrityksille, myös pienille ja keskisuurille yrityksille.

– He olivat ilmeisesti saaneet tietää meistä aiemmin, kun haimme rahoitusta. Mutta sitten he olivat huomanneet, että tuotteemme menestyy – ja sieltä tarjottiin apuja ulkomaanvientiin liittyen.

Ajattelin, että jos voin omalta osaltani vaikuttaa hyvään, olen tehnyt tässä elämässä jotakin merkityksellistä.

Toinen yllätys oli se, että leivästä kiinnostui muutkin kuin kaupalliset tahot. Nyt Niina, Anni ja Nanna ovat käyneet keskusteluja siitä, että leipää voitaisiin käyttää mahdollisesti kliinisiin tutkimuksiin, joissa tarkastellaan ruokavalion vaikutusta eri sairauksiin.

Ravitsemispäällikkö Laura Rantalainen Pohjois-Savoin sairaanhoitopiiristä vahvistaa, että keskusteluja tullaan jatkamaan.

– Se että terveysalan ihmiset ovat kiinnostuneita meidän leivästä, on jotain aivan uskomatonta. Siinä kohtaa ajattelin, että jos voin omalta osaltani vaikuttaa hyvään, olen tehnyt tässä elämässä jotakin merkityksellistä, Niina sanoo.

”Ei tämä tyhjästä syntynyt”

Niinan uran mullistanut käänne sai alkunsa vajaa puolitoista vuotta sitten, ja nyt leivällä on Suomessa jo 60 ja Euroopassa 30 myyntiedustajaa. Ei ole liioiteltua sanoa, että yrityksen vauhti on ollut ennätysmäisen nopea.

– Kyllä se välillä itseänikin naurattaa. Mutta ei tämä kaikki ole ihan tyhjästä syntynyt. Meillä kaikilla on vuosien kokemus omalta alaltamme ja olemme maksaneet oppirahojamme. Tuotekehittelyssä testattiin satoja erilaisia versiota.

Nyt yrittäjäkolmikko keskittyy elintarvikeyrityksen pyörittämiseen ja ravintolatoiminta voidaan myydä. Uusi yritys työllistää 8–12 henkilöä.

Voin sanoa, että oman sairastumiseni sekä koronan jälkeen minua ei pelota enää mikään.

Niina uskoo, että rohkeus on ollut yksi tärkeä tekijä menestyksessä. Kuopiolaisnaiset ovat luottaneet siihen, mihin uskovat ja lähteneet tekemään työtä liikaa jossittelematta.

Ukrainan sota saattaa vaikuttaa ulkomaan vientiin esimerkiksi Baltiassa, mutta yritys tähyilee myös Ruotsiin ja muualle Eurooppaan.

– Oman sairastumiseni sekä koronan jälkeen minua ei pelota enää mikään.

Toinen esimerkki pelasti ja työllisti

Korona-ajan rajoitukset olivat katastrofi ravintola-alalle. Mutta on onnistumisia tapahtunut muuallakin kuin Kuopiossa.

Toinen esimerkki tästä on paimiolaisen ravintoloitsijan Marjaana Pohjolan Fallero-härkäpapufalafelit, joilla hän voitti Suomalainen menestysresepti -kilpailun elokuussa 2021.

Lue lisää: Paimiolainen ravintoloitsija kehitti kauppoihin uuden valmisruokatuotteen, joka vakuutti Jyrki Sukulankin – tässä on Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittaja

– Fallero nousi heti S-ryhmän ruokakauppojen myydyimmäksi valmisruokatuotteeksi. Myynti on ollut ilmiömäistä, ketju kertoi elokuun lopussa 2021.

Onko tuote kantanut edelleen?

– Kyllä se on kantanut ja auttanut meitä. Nyt kehitämme uutta makua, porkkanafalleroa, ja olemme voineet kehittää elintarviketuotantoa, Marjaana Pohjola kertoo.

– Sillä, että me olemme voineet työllistää, on ollut myös iso henkinen merkitys.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit