Herkullinen sitruunakakku on ihanan kostea sisältä, sillä se kostutetaan paistamisen jälkeen sitruunamehusta keitetyllä makealla sitruunaliemellä. Kakku on kuin sieni, joka imee liemen perinteisen savariinikakun tapaan.
Leivonnassa on hyvä käyttää luomusitruunaa, sillä toisen sitruunan kuori raastetaan hienoksi raasteeksi taikinan joukkoon. Tuoretta sitruunamehua käytetään reseptissä kakkutaikinassa sekä sitruunaliemessä.
Voit halutessasi viimeistellä kakun siivilöidyllä tomusokerilla. Muuta koristelua tämä kakku ei tarvitse.
Kostea sitruunakakku
Taikina:
4 kananmunaa
2 ½ dl sokeria
2 sitruunaa
2 dl täysmaitoa
5 dl vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
½ tl leivinjauhetta
1/3 tl suolaa
100 g voita
Sitruunaliemi:
½ dl sitruunamehua
1 dl vettä
2-3 rkl sokeria
koristeluun tomusokeria
vuokaa varten tarvittaessa öljyä ja korppujauhoja
Vatkaa kananmunat ja sokeri kulhossa paksuksi vaaleaksi vaahdoksi monitoimikoneessa tai sähkövatkaimella.
Pese toinen sitruunoista hyvin. Raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Halkaise molemmat sitruunat ja purista mehut (noin 1 ½ dl). Lisää sitruunamehu maidon joukkoon.
Mittaa kulhoon vehnäjauho, ruokasooda, leivinjauhe sekä suola. Lisää joukkoon vielä hienoksi raastettu sitruunankuori.
Sulata voi mikrossa tai kattilassa.
Lisää puolet kuivista aineista vaahdon joukkoon sekä puolet maitoseoksesta. Sekoita taikinaa aina välillä.
Lusikoi noin puolet jäljellä olevista kuivista aineista sekä maitoseoksen loppu. Lisää vielä voisula ja loput kuivat aineet. Sekoita kakkutaikina lastalla tasaiseksi.
Voitele ja korppujauhota kahvikakkuvuoka (noin 2 ½ litraa) tarvittaessa. Vuoan voitelun ja korppujauhotuksen tarve riippuu käytössä olevasta kakkuvuoasta.
Kaada taikina tasaisesti vuokaa.
Paista ensin 200 asteessa noin 15 minuutin ajan. Laske sen jälkeen paistolämpötila 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuutin ajan, tai kunnes kakku on kypsä.
Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se pois vuoasta. Tarvittaessa pese ja kuivaa vuoka. Kumoa kakku takaisin vuokaan.
Valmista kostutusliemi mittaamalla sitruunamehu, vesi ja sokeri pieneen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Kostuta kakku kostutusliemellä pullasutia apuna käyttäen tai lusikoiden.
Lisää ensin noin puolet nesteestä ja anna sen imeytyä noin 5-10 minuutin ajan. Lisää sen jälkeen loput kostutusliemet.
Anna kakun jäähtyä rauhassa vähintään tunnin ajan ennen kakun kumoamista tarjoiluastialle.
Siivilöi kakun päälle halutessasi vielä hieman tomusokeria.
Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän. Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle.
Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.
Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.