Erilaiset pataruoat ja mausteiset curryt nostavat veden kielelle erityisesti viilenevinä syyspäivinä. Tämä ihanan kermainen ja mausteinen curry on halloumin ystävien unelma.
Saispa lisää -ruokablogia kirjoittava Anna halusi syksyn tullen alkaa kokata jälleen enemmän kasviruokaa, sillä lihansyönnin ilmastovaikutukset ja hinta mietityttivät. Helteisen kesän jälkeen myös mausteiset ja lämmittävän tuliset ruoat vetivät taas puoleensa.
Niinpä syntyi pannullinen herkullista ja helposti valmistuvaa halloumicurrya, joka on naisen sanoin ”varsinaista sielunruokaa”.
– Curryt ovat siitä ihania, että niihin voit upottaa kaikkia kasviksia, mitä jääkaapista sattuukaan löytymään, Anna kirjoittaa blogissaan.
Kikherneet ja valkosipulin voi helposti jättää reseptistä pois, jolloin se soveltuu mainiosti FODMAP-ruokavalioon.
Erilaiset vatsaongelmat, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä, vaivaavat monia suomalaisia. Herkästä vatsasta kärsivät joutuvatkin usein karttamaan juuri mausteisia kasvisruokia vatsanväänteiden pelossa.
Tämä resepti valmistuu kuitenkin sellaisista ainesosista, että kaikki voivat nauttia herkusta huoletta, jos valkosipulin jättää reseptistä pois. Myös kikherneille herkät voivat tarvittaessa jättää ne pois. Resepti ei nimittäin muuten sisällä runsaasti niin sanottuja FODMAP-hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat herkkävatsaisille ongelmia.
Myös Annan taloudessa noudatetaan osittaista FODMAP-ruokavaliota, joten hän pyrkii loihtimaan reseptejä, jotka sopivat myös ruokarajoitteisille.
Halloumicurry viidelle
kaksi pakettia laktoositonta halloumijuustoa (400g)
purkki säilöttyjä kikherneitä
1 keltainen tai punainen paprika
punainen chili
kaksi kourallista kirsikkatomaatteja
3 porkkanaa
purkki tomaattimurskaa
1–2 valkosipulinkynttä
1 dl turkkilaista jugurttia
2 dl kevytkookoskermaa
1 dl vettä
peukalon pituinen pätkä raastettua inkivääriä
1 tl suolaa
2 tl juustokuminaa (jeera)
1 tl cayennepippuria
1 tl kurkumaa
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 rkl oliiviöljyä
tuoretta korianteria ja lehtipersiljaa viimeistelyyn
Valmistusohjeet
Kuutioi halloumijuusto. Kuumenna pannu ja paista juustokuutiot kauniin ruskeiksi ilman öljyä.
Pilko halloumikuutioiden paistuessa paprika, chili ja valkosipuli. Kuori inkivääri ja raasta se. Hienonna porkkanat ohuiksi suupaloiksi ja huuhtele kikherneet juoksevan veden alla siivilässä.
Lisää pannulle öljy, inkivääri, valkosipulit ja paprikat. Paista hetki ja lisää mausteet.
Nakkaa porkkanat, kikherneet ja kirsikkatomaatit mukaan. Kaada joukkoon vesi, tomaattimurska ja kookoskerma. Sekoita ja anna hautua kannen alla puoli tuntia. Keitä sillä aikaa lisukkeeksi riisiä.
Kun kastike on hautunut, käännä lämpö pois päältä ja sekoita joukkoon 1 dl turkkilaista jugurttia. Viimeistele kastike korianterilla ja lehtipersiljalla.
Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 9.9.2021.