Halkeaako kananmuna aina keittäessä? Marttojen ohje estää sen

Kananmunan kuori alkaa irvistellä helposti, kun sen laittaa kiehuvaan veteen. Rikkoutumista voi ehkäistä muutamalla keinolla.

Hellan nuppeja ei kannata vääntää täysille, jos kananmunansa haluaa säilyttää ehjänä.

3.3.2022 13:49

Keitetty muna on nerokas eväs: proteiinipommi säilyy huoneenlämmössä pitkään, sillä sen kuori toimii luonnostaan kääreenä. Siksi se kulkee kätevästi mukana laukussa.

Munat ovat terveellisiä, sillä proteiinin lisäksi ne sisältävät muun muassa lukuisia eri vitamiineja. Kovaksi keitetty kananmuna on myös helppo pilkkoa eväsleivän väliin, jolloin välipalasta saa vatsaa hellivää kuitua.

Lue lisää: Tiesitkö kuinka kauan keitetty muna säilyy jääkaapissa ja huoneenlämmössä? Saatat yllättyä

Yksi ongelma keitetyissä munissa kuitenkin on: Ohut kuori halkeaa keitettäessä herkästi, minkä seurauksena syntyy turhaa hävikkiä ja kattilallinen inhottavia valkuaisen riekaleita.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti kertoo vinkkinsä, joilla munien rikkoontumista voi yrittää estää. Hän kuitenkin huomauttaa, että joskus kuoret ovat luonnostaan niin epätasaisia, ettei ohuiden kohtien rikkoontumista voi estää, vaikka toimisi ohjeiden mukaisesti.

Kolme toimivaa kikkaa

Seuraavia niksejä kannatta kokeilla, jos munien kuoret hajoavat kerta toisensa jälkeen keitettäessä.

– Ensinnäkään munia ei pitäisi laittaa vasta kiehuvaan veteen, kuten monet tekevät tottumuksesta. Munat tulisi laittaa ensin kattilan pohjalle, laskea niiden päälle hanasta lämmintä vettä niin, että ne peittyvät. Vasta sen jälkeen kattila laitetaan liedelle, Soljanlahti vinkkaa.

Ensinnäkään munia ei pitäisi laittaa vasta kiehuvaan veteen, kuten monet tekevät tottumuksesta.

Myös kattilan kokoon tulisi Soljanlahden mukaan kiinnittää huomiota. Sen tulisi olla kooltaan tarpeeksi suuri.

Toinen tärkeä seikka on kiehumisveden lämpötila. Hellan nuppeja ei kannata vääntää täysille, jos kananmunansa haluaa säilyttää ehjänä. Munat eivät myöskään keity sen nopeammin, vaikka niitä kiehuttaisi täydellä teholla. Hiljalleen keittäminen on Soljanlahden mukaan paras keino.

Lue lisää: Näin keität täydellisen kananmunan – sillä on väliä, otitko ne jääkaapista vai huoneenlämmöstä

Soljanlahden kolmas vinkki on tehdä pieni reikä kananmunan pohjalle eli tylppään päähän. Näin ilma pääsee pois munan sisältä, eikä riko kuorta.

– Reiän voi kokeilla tehdä ihan neulan avulla, mutta on myös olemassa tähän tarkoitukseen tehtyjä kananmunan rei’ittäjiä.

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 20.6.2021.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit