Täyttävää, mutta terveellistä. Vastuullisuusvaikuttaja ja ruokakirjailija Pia Alapeterin lämpöinen linssikeitto tyydyttää nälän esimerkiksi reippaan talvisen ulkoilun jälkeen.
Hellalla hitaasti hautunut keittokattilallinen on parasta pakkasruokaa ikinä, Alapeteri itse kuvailee blogissaan.
Hän kertoo turvautuvansa keittoon usein silloin, kun väsyttää tai harmittaa, eikä kokkailuun jaksaisi käyttää yhtään energiaa.
– Ohje on kohtuullisen yksinkertainen ja koostumusta voi muokata sen mukaan, mitä juuri sillä hetkellä sattuu jääkaapin vihanneslootassa lojumaan: porkkanaa, kesäkurpitsaa, lanttua tai kukkakaalia.
Keiton keittäminen on siis myös hävikkiä vähentävä ekoteko.
Vegaaninen ja gluteeniton keitto on täydellinen arkiruoka. Alapeteri keittää sitä myös juhlaan.
– Lempeästi mausteinen keitto sopii hyvin juhlapöytään eteenkin talvella. Keittoa on tarjottu jopa hääjuhlissamme, hän kertoo.
”Lempeästi mausteinen keitto sopii hyvin juhlapöytään eteenkin talvella. Keittoa on tarjottu jopa hääjuhlissamme.
Resepti on kulkenut vastuullisuusvaikuttajan matkassa jo yli kymmenen vuoden ajan, ja se on painettu myös Alapeterin Ruokaystävät-kirjaan.
Riittoisasta keitosta riittää jopa kahdeksalle. Ohjeen voi toki puolittaa tai pakastaa loput annosrasioihin, joissa keitto on helppo sulattaa nälkäkiukun tehdessä tuloaan, hän vinkkaa.
Riittoisasta keitosta riittää jopa kahdeksalle.
Pian lempeän tulinen linssikeitto
3 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
2–3 valkosipulinkynttä
2 tl kuminansiemeniä
2 tl korianterin siemeniä
1 tl chililastuja tai sopiva määrä tuoretta chiliä
1 prk tomaattimurskaa tai säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
400 g punaisia linssejä
2 keskikokoista porkkanaa
2 l kasvislientä
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
Viimeistelyyn: tuoretta korianteria, tuoretta tomaattia & maustamatonta jugurttia tai kaurafraichea
Lempeän tulinen linssikeitto valmistuu reilussa puolessa tunnissa. Kuumenna öljy 5 litran kattilassa ja kuullota silputtua sipulia, kunnes se pehmenee.
Lisää hienonnettu valkosipuli sekä morttelissa kevyesti murskatut kuminan- ja korianterinsiemenet.
Heitä sekaan chililastut tai tuore, silputtu chili. Chilin voi jättää poiskin, vähentää tai lisätä oman maun mukaisesti. Heiluttele aineksia pannulla hetken aikaa.
Huuhtele linssit siivilässä ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Lisää sitten tomaattimurska, huuhdellut linssit, porkkanaraaste ja kuuma kasvisliemi.
Kiehauta soppa, pienennä lämpoä ja anna hautua noin puolen tunnin ajan tai kun linssit alkavat hajoilla. Hämmennä sekaan vielä puolen sitruunan mehu ja mausta suolalla ja pippurilla.
Jos keitto tuntuu liian paksulta, voit laimentaa sitä vedellä. Kauho syvälle lautaselle, taita tulisuutta lusikallisella luonnonjugurttia tai kaurafraichea ja lisää koristeeksi silputtua korianteria, jos siitä pidät.
Resepti: Pia Alapeteri