Nooran ihanan helpot ja nopeat muumimukisämpylät pelastavat, kun kaapissa ei ole enää leipää: ”Itse voit heittäytyä vaikka sohvalle”

Uudessa kirjassa on 12 perheenäidin arjen luotto-ohjetta.

Muumimukisämpylöihin voi ujuttaa myös juureksia tai vihanneksia.

18.2. 12:00

Perhearjessa ruokarumba on loputonta. Arkiruoan tekemistä helpottavat reseptit voivat olla todella hyödyllisiä, kun omat ideat ovat vähissä.

Uusi, ruokakirjailija Lotta Lahden kirjoittama kirja, SYÖMÄÄN! Äitien tekemää kasvisruokaa (Cozy Publishing 2022) pureutuu monille tuttuihin kysymyksiin: Kuinka lisätä värikkäitä raaka-aineita perheen ruokiin? Mikä ruoka uppoaisi lapsille aina? Kirjassa vastataan myös kysymykseen siitä, mitkä kasvisruoat vannoutuneinkin sekasyöjä kelpuuttaa?

Kirjaan on haastateltu 12 perheenäitiä, jotka jakavat omia luottoreseptejään. Lisäksi he kertovat muista ruoanlaittoa helpottavista tavoistaan.

– Kirja sai alkunsa, kun kolmen lapsen äitinä mietin itsekseni, kuinka valtavasti äidit tekevät näkymätöntä työtä muiden, erityisesti rakkaidensa ruokkimisen suhteen. Miten paljon hiljaista tietoa heillä on ja voisiko sitä jakaa kaikille, Lotta Lahti kirjoittaa kirjan esipuheessa.

Mietin itsekseni, kuinka valtavasti äidit tekevät näkymätöntä työtä muiden, erityisesti rakkaidensa ruokkimisen suhteen.

Ei salaattia, vaan vihannestikkuja

Tuoreessa kirjassa on ruokaohjeiden lisäksi käytännön neuvoja, jotka ovat toimineet. Esimerkiksi seuraava keino, jolla perheessä opittiin syömään enemmän vihanneksia. On aivan tavallista, että salaattikasvikset eivät käy aina kovin hyvin kaupaksi lapsiperheiden ruokapöydissä.

Pieni muutos voi kuitenkin edistää asiaa.

Kirjaan haastateltu Nanna Rintala kertoo, että heidän perheessään se tapahtui tarjoilutavan muutoksella: sen sijaan, että olisi tehty salaattia, hän pilkkoi vihannestikkuja annosten kylkeen. Näin hän sai lapset syömään raakoja vihanneksia.

Kasvisruokapäiviä perheessä on myös säännöllisesti, eikä niistä tehdä numeroa.

Helpot sämpylät

Kirjaan haastateltu Noora Lankinen on ison sekasyöjäperheen äiti. Hän kertoo kirjassa tottuneensa jo lapsuudenkodissaan siihen, että ruokaa tehdään paljon, ”kuin armeijalle”. Vaikka ruokaa tehdään runsaasti, oleellista on sekin, että kaikki aika ei kulu keittiössä. ”Päästä itsesi helpolla, mutta satsaa raaka-aineisiin”, tiivistää hänen ruokafilosofiansa.

Yksi kirjan herkullisista ja käytännöllisistä ohjeista on Lankisen Muumimukisämpylät. Nimi tulee siitä, että muumimuki toimii mittana aineksille.

– Kun päätin myydä koko muumimukikokoelmani, säästin yhden, koska löysin hyvän reseptin, jossa kaikki mitataan muumimukeilla. Tämän reseptin paras osa on sen helppous, koska mittoja ei tarvitse miettiä. Muumimuki riittää, hän alustaa ohjetta kirjassa.

Tässä ohjeessa toteutuu myös Noora Lankisen rentouteen kannustava keittiöfilosofia.

– Itse voit vaikka heittäytyä sohvalle telkkarin eteen Temppareita katsomaan ja puolessa välissä ohjelmaa nostaa sämpylät pois uunista, hän vinkkaa ohjeessa.

Alla olevasta reseptistä saa noin kymmenen sämpylää. Niiden valmistuminen vie noin 45 minuuttia.

Nopeasti syntyvät sämpylät pelastavat erityisesti silloin, kun leipä loppuu, eikä kauppaan enää jaksa tai ehdi lähteä. Eikä tuoretta leipää voita mikään.

Muumimukisämpylät

(Muumimukin vetoisuus on 0,3 desilitraa)

  • 1 muumimukillinen erilaisia siemeniä (esimerkiksi kurpitsan-, auringonkukan-, chian-, pellavan- ja seesaminsiemeniä)

  • 2 muumimukillista lämmintä vettä

  • 1 ps (11 g) kuivahiivaa

  • 1 tl suolaa

  • 1 rkl siirappia

  • 3 muumimukillista vehnäjauhoja (vaihda tarvittaessa tummaan gluteenittomaan jauhoseokseen)

  • 1 omena tai porkkana raastettuna (tai muu vastaava juures, vihannes tai hedelmä kuten palsternakka, pala kesäkurpitsaa tai päärynä)

  • (pakastemarjoja)

  • ½ muumimukillista öljyä (halutessasi voiteluun esimerkiksi soijamaitoa)

Mittaa siemenet vähän kädenlämpöistä kuumempaan veteen ja sekoita. Anna niiden turvota viisi minuuttia ja lisää hiiva.

Tämän jälkeen mausta suolalla ja siirapilla.

Lisää jauhoja pikkuhiljaa sekoittaen ja kun koostumus näyttää hyvältä, iske sekaan vielä raastettua omenaa tai porkkanaa, tai jos olet tosi uhkarohkea, voit lisätä pakastimesta vaikka kourallisen karpaloita.

Lisää lopuksi öljy. Kun taikina on valmis, voit nostella siitä lusikalla sopivankokoisia sämpylöitä pellille. Tadaa! Näpit ei sotkeudu, kun käytät lusikkaa.

Voit antaa niiden kohota hetkisen leivinliinan alla (esimerkiksi sen aikaa kun uuni kuumenee).

Sämpylät voi voidella soijamaidolla, niin saat kauniin paistopinnan. Sitten vain 200-asteiseen uuniin 20 minuutiksi. Nautiskele esimerkiksi vegaanisen levitteen, tomaatin ja tuoreen basilikan kanssa.

Resepti: Noora Lankinen kirjasta SYÖMÄÄN! Äitien tekemää kasvisruokaa, (Lotta Lahti, Cozy Publishing 2022)

Tuoreessa kirjassa on reseptejä kahdeltatoista perheenäidiltä. Ohjeissa on reseptejä laidasta laitaan: arkiruokia, välipaloja, juomia ja herkkuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit