Loppuvuodesta 2021 mätidipit nousivat todelliseksi someilmiöksi. Siitä löytyy oma versionsa myös Akseli Herlevin ravintolasta.
Herlevi kertookin rakastavansa dippejä.
– Jos kehtaisin, niin varmaan söisin niitä lusikalla, mutta yleensä dippailen ihan sipsejä tai raakoja vihanneksia. Se on mukavaa rouskuteltavaa ja naposteltavaa.
Eniten hänen makuunsa ovat happaman puoleiset dipit.
– Tykkään käyttää kyllä hapanmaitotuotteita kuten smetanaa tai piimää, mutta myös etikat ja sitrushedelmien mehut sopivat dippeihin, hän vinkkaa.
Lue lisää: Näitä sipsejä suomalaiset rouskuttavat eniten – yksi maku on ylitse muiden
Myös dipattava ruoka vaikuttaa siihen, millainen hapan dippi sopii parhaiten kyytipojaksi.
– Dippivihanneksille sopivat mun mielestä paremmin sitrushedelmillä maustetut dipit, kun taas esimerkiksi sipseille tai ranuille sopivat hapanmaitotuotteilla maustetut dipit.
Dipit kannattaa tehdä valmiiksi jo päivää ennen tarjoilua, hän neuvoo.
”Dippivihanneksille sopivat mun mielestä paremmin sitrushedelmillä maustetut dipit, kun taas esimerkiksi sipseille tai ranuille sopivat hapanmaitotuotteilla maustetut dipit.
– Kuten monet muutkin ruoat, dipit maustuvat vielä yön aikana. Siihen tarvitaan vain aikaa.
Herlevin Naughty-ravintolan Street Food Omakase -illallisella ensimmäisenä ruokalajina tarjottu mätidippi on noussut kovaan suosioon ruokaintoilijoiden keskuudessa. Herlevin mätidippiä ylistetään.
– Se sisältää pitkään paahdettua salottisipulia, tuorejuustoa, piimää, mausteita ja ruohosipulia. Dipin päälle on laitettu milloin kaviaaria, milloin jotain muuta mätiä.
Notkista piimällä
Herlevillä on muutama niksi kyseisen dipin valmistamiseen.
– Jos tuntuu, että dippi on hiukan tiukkaa rakenteeltaan, niin lisää vielä hieman piimää notkistamaan tuotetta. Ja dippihän on parhaimmillaan kun sen antaa maustua yön yli, Herlevi muistuttaa vielä.
”Jos tuntuu, että dippi on hiukan tiukkaa rakenteeltaan, niin lisää vielä hieman piimää notkistamaan tuotetta. Ja dippihän on parhaimmillaan kun sen antaa maustua yön yli.
Akseli Herlevin mätidippi
150 g tuorejuustoa, esim. Philadelphia
100 g smetanaa
1dl piimää
2 salottisipulia
suolaa ja pippuria
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
1tl raastettua sitruunankuorta
kaviaaria tai mätiä
Valmistusohjeet
1. Kuori sipulit ja viipaloi ne niin ohuiksi viipaleiksi kuin pystyt. Laita sipulit kuivalle pannulle ja paahda keskilämmöllä noin 20 minuuttia välillä sekoittaen, tai kunnes sipuli on karamellisoitunut ja paahtunut. Nosta sivuun, hienonna hyvin pieneksi silpuksi ja sekoita muiden ainesten kanssa. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
2. Laita dippi astiaan ja lusikoi päälle kaviaaria tai mätiä. Sipsit sivuun, ja ei kun pöytään.
Mäti- ja kaviaaridipit nousivat loppuvuodesta 2021 suosituiksi. Herlevi paljastaa ravintolansa kehutun dipin salaisuuksia.