Tuore kala kannattaa ostaa mahdollisimman myöhään, esimerkiksi edellisenä päivänä, sillä kala ei säily kauaa jääkaapissa. Jos joulun ruokaostokset haluaa tehdä ajoissa, kala kannattaa pakastaa. Sen sulattaminen kannattaa tehdä jääkaapissa, joten sulatukseen tarvitsee varata hieman aikaa.
Kun ruokailun hetki koittaa, kalaa kannattaa laittaa tarjolle aina vain yhden kattauksen tarpeisiin. Kala voi nimittäin pilaantua, jos sitä siirtää useaan kertaan jääkaapista pöydälle ja takaisin. Sama pätee mätiin.
Mätiä voi ostaa esimerkiksi useamman pienen pakkauksen yhden ison paketin sijaan. Silloin tarjolle voi laittaa yhden rasian kattausta kohden, eikä sitä joudu sulattamaan kerralla paljoa.
Reseptejä voi soveltaa ja tehdä hieman pienemmän määrän kuin ohjeessa. Kalaa neuvotaan varaamaan usein 250 grammaa syöjää kohden, mutta jouluna vähempikin riittää, jos tarjolla on lisäksi kinkkua, laatikoita, rosolleja ja jälkiruokia.
Lohireseptit
Lohi kuuluu monen joulupöytään. Graavilohi on nopeasti valmistuva herkku, mutta lohesta on moneksi. Kokeilunhaluinen tekee joulupöytään tulisen sriracha-uunilohen. Kokosimme parhaat lohireseptit, jotka hurmaavat joulupöydässä.
Graavilohen voi laittaa tarjolle myös valmiiksi annospaloiksi leikattuna.
Neljä herkullista uunilohireseptiä
Kuusenkerkällä maustettu graavilohi
Srirachalla maustettu uunilohi
Sillit alkupalapöytään
Joulupöytä ei ole täydellinen ilman sillejä. Moni ostaa sillit valmiina kaupasta, mutta niiden maustaminen käy helposti itsekin. Sillin voi tehdä hyvissä ajoin jääkaappiin maustumaan.
Kun sillit valmistaa suoraan kauniisiin lasipurkkeihin, ne voi nostaa pöytään tarjolle sellaisinaan.
Kalastajien joulupöydän herkut
Kalastaja Mikael Lindholm kertoi toissa vuonna Ilta-Sanomille parhaat joulukalareseptinsä. Joukossa on muun muassa graavisiian, graavimätirullien ja savustetun meritaimenen ohjeet.
Lue lisää: Ammattikalastajat parhaat kalareseptit
Vuonna 2018 Ilta-Sanomat haastatteli kalastaja Janne Rautiota, joka kertoi joulupöydän ”herkkujen herkusta”, joka on limetillä ja sitruunalla graavattu hauki. Raution mukaan haukea saa esimerkiksi kauppojen kalatiskeiltä ja kauppahalleista.
Muita kalaherkkuja joulupöytään
Keittiöpäällikkö Timo Lepistö jakoi viime vuonna jouluisen graavikalareseptinsä, jonka mausteita kehutaan täydellisiksi. Yksi selittävä tekijä ammattikokin reseptin herkullisuudessa on savusuola. Lepistö neuvoo suolaamaan kalan 2–3 päivää ennen sen syömistä.
Keittiöpäällikön savuinen graavisiika
Vaikka graavilohi on kenties graavikaloista perinteisin, tuoresuolaus sopii myös muiden kalojen valmistustavaksi. Kala kuin kala maistuu suolattuna. Helpoiten suolaaminen käy suolaliemen avulla.
Herkullinen mätimousse maistuu saaristolaisleivän tai salaatin kanssa. Täyteläiset kerma ja smetana ovat täydellinen makupari kirpeän greipin kanssa.
Vappu Pimiän toast skagen valmistuu noin vartissa. Skagen sopii tarjottavaksi joulupöydän leipien kanssa, mutta maistuu myös illansuussa esimerkiksi ruissipsien kaverina.
Lähteet: Pro Kala ry ja Ilta-Sanomien arkisto.
Lue lisää: Helppo tapa valmistaa graavikala
Lue lisää: Äänestys: 10 ravintolaa, joissa on paras joulupöytä – listalla ravintoloita eri kaupungeista
Lue lisää: Näin valmistat ruskistettua voita: tekee ruoat superherkulliseksi