Helppo tapa valmistaa graavikala

Tuoresuolaaminen on vaivaton tapa valmistaa kerralla isompikin määrä kalaa.

Paksun lohifileen graavautumiseen voi mennä kaksi vuorokautta, mutta usein kala valmistuu nopeammin.

Graavaaminen eli tuoresuolaaminen on suosittu tapa valmistaa kalaa. Mutta tiedätkö, mistä graavikalan nimi tulee?

Ruotsin kielen sana grav tarkoittaa hautaa. Graavaamisessa kala ikään kuin haudataan suolaan.

Parhaimmat kalat graavattaviksi ovat lohi, kirjolohi ja siika.

Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti kala täytyy pakastaa ennen graavaamista, ellei kyseessä ole kirjolohi tai Norjassa kasvatettu lohi. Ohjeistuksen mukaan kalaa pakastetaan -20 asteessa vähintään vuorokauden ajan, tai -18 asteessa vähintään neljä vuorokautta.

Graavikalan valmistaminen on helppoa

Graavattu lohi kuuluu moneen joulupöytään ja muutenkin juhlaruokiin. Graavikalan tekeminen on kuitenkin niin helppoa, että sitä voi hyvin syödä arkenakin.

1. Ruodottoman kalafileen pinta peitetään tasaisesti suolalla ja se nostetaan jääkaappiin tekeytymään. Graavaamiseen kannattaa valita jodioimaton karkea merisuola, sillä jodi voi jättää kalaan kitkerän sivumaun.

2. Jos mausta haluaa pehmeämmän, fileen pinnalle voi ripotella hieman sokeria ennen suolausta.

3. Suolattu kala kääritään tiukasti esimerkiksi tuorekelmuun tai leivinpaperiin ja nostetaan jääkaappiin tekeytymään.

Kala on valmis syötäväksi usein jo heti seuraavana päivänä. Paksun lohifileen kohdalla graavaus voi kestää kaksi vuorokautta.

Graavikalaa voi maustaa monella tavalla

Graavikalan maustamisessa voi käyttää mielikuvitusta.

Pro Kala ry:n tiedotteessa vinkataan, että suolakerroksen päälle voi lisätä esimerkiksi mustikoita tuomaan makua ja väriä. Toinen suosittu maustamistapa on ginin ja katajanmarjojen yhdistelmä.

Maustaminen onnistuu myös graavaamisen jälkeen. Valmiiksi graavatun kalan kylkeen sopivat esimerkiksi tilli, rosepippuri, sitruuna ja fenkolinsiemenet.

Lähde: Pro Kala ry.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit