Syksyinen sää saa kaipaamaan jotain lämmintä ruokaa, kuten vaikka höyryävää keittoa. Kokosimme kolme keittoreseptiä, jotka valmistuvat helposti ja nopeasti kiireisenkin arjen keskellä.
Reseptit ovat lisäksi budjettiystävällisiä, joten lompakkokin kiittää. Edullisuus tulee esimerkiksi siitä, että aineksia ei tarvita montaa tai niissä voi käyttää säilykkeitä tai pakastealtaan tarjontaa.
Ohjeissa on Liisa Kiven tomaattikeitto, jonka reseptin hän on saanut äidiltään. Lapsuuden lempiruoka toimii edelleen. Kulinaari-blogin Kimmo Ollilan broilerikeiton ohjeeseen ei tarvita kovin montaa ainesta.
Superherkullinen ja täyteläinen Elina Innasen pinaattikeitto syntyy ilman maitotuotteita.
Kulinaari-ruokablogin juustoinen broileri-kasviskeitto
noin 450 g maustamatonta broilerin fileesuikaletta
2 rkl ruokaöljyä
1 litra kana- tai kasvislientä
500 g kasvissuikaleita (pakaste)
1,5 dl Koskenlaskija Cheddar ruoka & dippi -sulatejuustoa
1–2 rkl maustetahnaa (esim. vihreä tai punainen curry tai inkivääri)
1. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista broilerisuikaleet.
2. Kaada kanat kattilaan yhdessä kana- tai kasvisliemen, kasvissuikaleiden ja maustetahnan kanssa.Keitä aineksia muutama minuutti.
3. Ota kattila liedeltä ja lisää sulatejuusto. Sekoita, kunnes juusto on sulanut. Maista ja säädä maku tarvittaessa.
Kulinaari-blogin Kimmo Ollila vinkkaa, että keitossa voi käyttää myös esimerkiksi quornia, jos siitä haluaa tehdä kasvisversion. Ollila kertoo, että keitto on alun perin hänen serkkunsa kehittelemä.
Resepti: Kulinaari-blogi.
Kimmo vinkkaa, että keittoon voi lisätä myös tuoreita yrttejä. Pakastesuikaleet voi korvata myös tuoreilla kasviksilla.
Liisa Kiven tomaattikeitto
4 purkkia tomaattimurskaa
2 kanaliemikuutiota
7 valkosipulinkynttä
2 makeaa sipulia
4 isoa porkkanaa
pippuria
chiliä
Valmistusohjeet
1. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne pannulla oliiviöljyssä.
2. Kuori porkkanat. Pilko ne pieniksi paloiksi ja laita pannulle sipulien sekaan.
3. Lisää tomaattimurska ja kanaliemikuutiot.
4. Mausta pippurilla ja chilillä.
5. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 10–15 minuuttia.
Liisa Kivi neuvoo, että keiton voi tarjoilla sellaisenaan, tai esimerkiksi raejuuston, balsamicon, peston ja/tai oliiviöljyn kanssa.
Resepti: Liisa Kivi.
Liisa kertoo, että keitto oli hänen lapsuuden lempiruokiaan. Hän on saanut reseptin äidiltään.
Chocochilin vegaaninen pinaattikeitto
75 g vegaanista margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 litra kauramaitoa
300 g pakastepinaattia
kasvisliemikuutio
2 dl kaurakermaa
¼ tl valkopippuria
suolaa
Pinnalle
noin 200 grammaa maustamatonta tofua tai kaurapalaa
kala namak -suolaa
Valmistusohjeet
1. Kuumenna margariini kattilan pohjalla. Sekoita joukkoon ensin vehnäjauhot ja sitten noin puolet kauramaidosta. Sekoita vispilällä, kunnes seos on tasaista ja kiehuu.
2. Lisää kattilaan loput maidosta, pinaatti, kasvisliemikuutio ja kaurakerma. Kuumenna välillä sekoitellen, kunnes pinaatti on sulanut. Mausta valkopippurilla ja tarkista suola.
3. Murenna tofu ja mausta se kevyesti kala namak -suolalla. Annostele keitto kulhoihin ja tarjoa tofun kanssa.
Chocochili-blogin takana oleva Elina Innanen vinkkaa käyttämään kahviin tarkoitettua kauramaitoa keitossa, jotta lopputulos on täyteläinen.
Innanen kirjoittaa blogissaan, että kala namak saa tofun maistumaan kananmunamaiselta. Hän neuvoo käyttämään nimenomaista suolaa, jotta tofuun saa keitettyä kananmunaa muistuttavan maun.
Resepti: Elina Innanen.
Lue lisää: Ihana ”kalakeitto” ilman kalaa – yksi tuote on sen salaisuus