Edulliset arkiruoat: Maukas kastike kalapuikoille ja herkkulasagne, josta riittää seuraavaankin päivään - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Edulliset arkiruoat: Maukas kastike kalapuikoille ja herkkulasagne, josta riittää seuraavaankin päivään

Ruokalan simppeleillä ohjeilla perheesi syö noin viidelläkympillä viikossa arkipäivinä.

Lasagnesta saa herkullisen myös ilman jauhelihaa.

18.10. 16:12

Tällä viikolla arkiruokalistassa on monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja. Maanantaina valmistetaan herkullista lasagnea, johon ei tarvita jauhelihaa. Proteiinipitoinen quor-rouhe toimii yhtä hyvin.

Tiistaina keitetään maukasta sosekeittoa. Keskiviikkona on vuorossa retroklassikko merimiespihvi. Torstaina valmistetaan gulassikeittoa ja perjantaina paistetaan kalapuikkoja, joiden kylkeen sopiva, herkullinen tartarkastike kruunaa helpon ja kotoisan ateria.

Ohje kannattaa ottaa talteen, sillä sitä voi käyttää myös monen muunkin ruoan kylkiäisenä.

Maanantai

Quorn-lasagne (ilman jauhelihaa)

  • 12 lasagnelevyä

Kastike

  • 2 sipulia

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 1 rkl öljyä

  • 300 g quorn-rouhetta

  • 500 g tomaattimurskaa

  • 2 tl yrttimausteseosta

  • suolaa

Juustokastike

  • 2 rkl voita

  • 3 rkl vehnäjauhoa

  • 1 l maitoa

  • 150 g juustoraastetta

Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää jäinen quorn-rouhe ja paista, kunnes se on sulanut.

Lisää tomaattimurska ja mausteet. Anna kiehua.

Kuumenna rasva toisessa kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Anna kuohahtaa. Lisää maito hyvin sekoittaen.

Anna kiehua sekoitellen viisi minuuttia. Lisää 2/3 juustoraasteesta ja ripaus suolaa. Kokoa vuokaan kerroksittain kastiketta, lasagnelevyjä ja juustokastiketta.

Ripottele päällimmäisen juustokastikkeen pinnalle loppu juustoraaste.

Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Anna vetäytyä vartti folion alla.

Valmistusaika: 2 tuntia

Annoksia: 8

Tiistai

Lanttusosekeitto

  • 800 g lanttua

  • 100 g juuriselleriä

  • 1 sipuli

  • 1 porkkana

  • 2 valkosipulinkynttä

  • ripaus suolaa

  • 2 rkl öljyä

  • 12 dl kasvislientä

  • 100 g yrttituorejuustoa

Tarjolle

  • raejuustoa

Kuutioi kasvikset ja kuullota hetki öljyssä kattilassa. Mausta suolalla. Lisää kasvisliemi ja keitä pehmeiksi (noin 25 minuuttia). Soseuta tasaiseksi. Sekoita mukaan tuorejuusto. Tarjoile raejuuston kanssa.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4

Keskiviikko

Merimiespihvi

  • 600 g naudan sisäpaistia

  • 2 sipulia

  • 1 kg perunoita

  • suolaa, mustapippuria

  • 3 dl olutta

  • 2 dl lihalientä

Siivuta liha, sipulit ja perunat. Nuiji lihoja vähän. Ruskista lihat ja sipulit voissa. Mausta ja siirrä sivuun.

Kaada kuumalle pannulle paistinrasvan sekaan olut ja lihaliemi. Lado voideltuun vuokaan vuorotellen perunoita, sipuleita ja lihaa.

Kaada päälle liemi. Leikkaa muutama nokare voita ylimmäisen kerroksen päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Vuoraa vuoka foliolla ja tiputa lämpötila 120 asteeseen. Jatka paistamista noin 1 tuntia.

Valmistusaika: 2 tuntia

Annoksia: 8

Torstai

Gulassikeitto

  • 8 annosta

  • 3 rkl öljyä

  • 600 g naudan lapaa suikaleina

  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

  • 2 sipulia hienonnettuna

  • 3 rkl paprikajauhetta

  • 2 tl hienonnettua kuminaa

  • suolaa

  • 1,2 l lihalientä

  • 5 perunaa

  • 2 paprikaa kuutioina

  • 1 dl persiljaa hienonnettuna

Ruskista liha ja laita kattilaan. Lisää sipulit, paprikajauhe ja kuminat. Kuullota hetki. Lisää suola ja lihaliemi.

Keitä miedolla lämmöllä noin tunti. Kuutioi perunat ja paprikat, lisää keittoon. Keitä perunat kypsäksi.

Lisää tarvittaessa vettä.

Valmistusaika: 1 tunti

Annoksia: 8

Perjantai

Kalapuikot ja tartarkastike

  • 600 g vaaleaa kalafileetä

  • 2 dl vehnäjauhoja

  • 2 kananmunaa

  • 3 dl korppujauhoja

  • 2 tl kuivattua tilliä

  • 1 tl suolaa

  • rouhaisu mustapippuria

  • ruokaöljyä paistamiseen

Tartarkastike

  • 3 dl majoneesia

  • 1 suolakurkku

  • 1 pieni sipuli

  • 1 rkl kapriksia

  • suolaa, pippuria

  • loraus sitruunamehua

Tarjolle myös:

  • perunoita

  • sitruunalohkoja

Pilko ja sekoita yhteen tartarkastikkeen ainekset. Poista fileistä ruodot ja nahka. Leikkaa kala 2 sentin levyisiksi, pitkulaisiksi siivuiksi.

Pyöritä kalapalat ensin vehnäjauhossa, sitten vatkatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa, joihin on sekoitettu tilliä, suolaa ja pippuria. Paista öljyssä.

Valmistusaika: 1 tunti

Annoksia: 8

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit