Vuoden maistuvimmat makkarat on taas valittu - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Raati valitsi parhaat makkarat 125 tuotteen joukosta – kolme nousi kärkeen: ”Aivan muuta kuin peruskieppi”

Akateeminen Kiuas-Seura on valinnut jo 22. kerran vuoden parhaat makkarat.

Akateeminen Kiuas-Seura pani taas makkarat järjestykseen.

15.9. 15:24

Kisa oli tänä vuonna harvinaisen tiukka, sillä raadin arvioissa kolme makkaraa sai samat yhteispisteet (92 pistettä).

Voittajaksi seuloutui parhaat makupisteet saanut grillimakkarasarjan voittaja, Makuliha Oy:n valmistama Pirkka Parhaat Tex-mex Grillimakkara.

Lue lisää: Raati maisteli ja valitsi 138 makkarasta 6 parasta – ”Onpa hyvä”

– Tasapainoinen maku, vaikka runsaat mausteet, Akateemisen Kiuas-Seuran puheenjohtaja Jyri Jämsä summasi seuran verkkosivuilla.

Voittajamakkara sai raadilta lisää hersyviä arvioita:

– Hyvä kuori, lihaisa tuntuma, rasvaa ja chiliä, rasva pitää chilin piilossa, mehevän rasvainen, tuntuu poltetta miellyttävästi, loistava kuori ja mausteutus, raati arvioi.

Voittajan kanssa tasapisteisiin sijoittuivat bratwurst-sarjan valmistama HMT Oktober Bratwurst-Duo Savupaprika&Cheddar sekä lenkkimakkarasarjan HMT Cheddar-Jalopeno Lenkki. Molempia valmistaa salolainen Perniön Liha.

Bratwurstia raati arvioi juustoiseksi ja mehevän maukkaaksi.

Kuva: Valmistaja

– Rasvaa riittävästi, chiliä, maukas juuston ja mausteiden tasapaino, hyvä jälkimaku, raati lisäsi.

Cheddar-jalopenolenkki puolestaan keräsi kiitosta mausteisuudestaan ja hyvästä kuorestaan.

Kuva: Valmistaja

– Mukava massa, juustoa sopivasti, oikein hyvä, aivan muuta kuin peruskieppi, raati hersytteli.

Akateeminen Kiuas-Seura arvioi vuoden aikana kaikkiaan 125 makkaraa neljästä eri maasta. Makkaroista 104 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.

Maistelussa arvioidaan makkaran makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä maksimipistemäärä on 100, ja pisteet jakautuvat maun, ulkonäön sekä hinta-laatusuhteen kesken.

Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991. Sinä aikana raadin grilleissä on tirissyt yhteensä 4 811 eri makkaramerkkiä. Seura pyrkii arvioimaan kaikki kotimaiset uutuusmakkarat.

Lähde: Makkara.info

Aiempien vuosien parhaat

2020: Grillimaisteri Kiełbasa, Wursti Oy

2019: Jalopätkä, Metsärannan Liha Oy

2018: HK Maakarit Livornon Luigi, HKScan Finland Oy

2017: Brunssinakki, Yrjö Wigren Oy, Tampere

2016: Valkosipuli-Yrttimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki

2015: All Natural Bratwurst, Snellmanin Lihajalostus Oy Pietarsaari

2014: Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy, Salo

2013: Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki

2012: Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas

2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy

2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela

2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja

2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki

2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo

2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli

2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo

2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki

2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää

2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)

2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.

2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki

Lue lisää: Suomen paras olut on valittu

Lue lisää: Markettien myydyimmät makkarat: S- ja K-ryhmän top 10 -listat eivät jätä arvailun varaa – vain yhden makkaran ero

Lue lisää: Miten kasvismakkaran käy, kun sen laittaa sokkotestissä Suomen suosituimpien grillimakkaroiden sekaan? IS selvitti kesän hittimakkaran

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit