Paimiolainen ravintoloitsija kehitti kauppoihin uuden valmisruokatuotteen, joka vakuutti Jyrki Sukulankin – tässä on Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittaja

Voittajatuote syntyi vastauksena korona-ajan aiheuttamiin haasteisiin ravintola-alalla.

Ravintoloitsija Marjaana Pohjola kehitti uuden tuotteen, kun korona iski ravntola-alaan.

Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittaja on valittu. Tänä kesänä kilpailussa etsittiin uutta kotimaista ruokahittiä, ja kausi huipentui finaalilähetykseen keskiviikkoiltana.

Voittajaksi kruunattiin paimiolaisen ravintoloitsijan Marjaana Pohjolan Fallero-härkäpapufalafelit. Fallero on falafelin suomalainen, ekologisempi versio, joka valmistetaan härkäpavuista, kasviksista ja mausteista.

– Tuote on paitsi hämmentävän lähellä ravintolatasoista tuotetta, mutta myös täysin tekijöidensä näköinen. Siinä yhdistyvät luovalla tavalla pohjoismaiset raaka-aineet, kuten punajuuri, kaali ja herne, jotka näillä leveysasteilla ovat maailman parhaita, kommentoi kokki ja ruoan monialayrittäjä Jyrki Sukula, joka on yksi ohjelman tuomareista.

Fallero syntyi falafel-fanin haasteista korona-aikana

Kilpailun voittaneella Pohjolalla on jo vuosien kokemus kasvisruoan parista turkulaisissa Kuori- ja Roots Kitchen -ravintoloissaan.

Uusi tuote on kuin falafel, mutta kotimaisista aineksista tehtynä.

– Paiskimme todella paljon töitä, jotta saimme hiottua ravintolastamme tutun tuotteen teollisessa tuotannossa mahdollisimman laadukkaaksi ja kotikutoiseksi. Nämä kuusi kuukautta ovat olleet tuotteellemme oikeanlainen kiihdytyskaista jatkoa varten, Pohjola kertoo.

Kilpailun voitto sekä tuomareiden kehut lämmittävät Pohjolan sydäntä. Hän tunnustautuu falafel-faniksi, ja ravintola Kuoresta on löytynyt falafelbuffet jo sen alkuajoista lähtien. Idea uuteen tuotteeseen syntyi, kun korona pakotti ravintolan ovet säppiin keväällä 2020.

– Silloin pohdimme, mitä voitaisiin tehdä, kun kulut juoksevat ja henkilökunta joutuu makaamaan lomautettuna kotona. Lähdimme tekemään falafeleja muutamiin turkulaisiin kauppoihin, ja koska ne myivät niin hyvin, päätimme laajentaa toimintaa.

Pohjola keksi, että turkkilaisten kikherneiden sijaan tuotteessa olisi kiva käyttää suomalaisia raaka-aineita. Koska pelkistä härkäpavuista syntyneet falafelit olisivat kuivakkoja, sekaan lisättiin vielä suomalaisia kasviksia.

– Tämän eteen on tehty töitä, joten kyllä voitto tuntuu hyvältä. Muutkin tuotteet olivat todella hyviä ja mukana oli kovia kilpailijoita.

Finalistituotteet kauppojen hyllyille

S-ryhmän järjestämän kilpailun palkintona voittaja saa paikan ketjun kauppojen hyllyillä. Aikaisempina vuosina voittajatuotteiksi on kruunattu paistopisteiltä tuttu Rostis sekä kaurasiemenpyörykkä Boltsi. Fallero tulee nyt myyntiin kahdella makuvariantilla: herne-lehtikaali ja punajuuri.

Kilpailun viime vuoden voittaja nostatti keskustelua.

Lue myös: ”Itse leivoin näitä pari viikkoa sitten” – Suomalainen Menestysresepti -kisan voittanut paistopistetuote herätti kummastelua, näin leipomo vastaa

Tänä vuonna finaalissa kisasivat Falleron lisäksi Foodinin Chia Good -luomuvälipala, Bean Betterin fermentoidut härkäpapupalat, Leivon Leipomon Kaurakas-putkipasta, Kamaboko Finlandin savustetusta lahnasta valmistettu Leikkala-kalaleikkele sekä KomeroFoodin Ateriakippo. Myös muut finalistituotteet löytyvät valikoiduista S-ryhmän kaupoista tänä syksynä.

Kilpailun tuomareina Jyrki Sukulan lisäksi toimivat Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila, tuotekehitysyhtiö Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi Luoma ja S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit