5 ideaa toimivaan ja helppoon arkiruokaan: Outin nerokas makaronilaatikko, kolmen aineksen kiusaus ja uunilohi, jota tehdään toistekin

Koostimme viisi toimivaa ohjetta arjen ruokarumban ideointiin.

Makaronilaatikko on paluu perusasioiden äärelle.

Koulujen alkaessa monissa perheissä käynnistyy myös arkiruokarumba. Toisinaan kotiruokiin tarvitaan uusia ideoita. Koostimme joukon hyviksi havaittuja reseptejä, joilla maistuvaa arkiruokaa saa helposti.

Nerokas makaronilaatikko

Kerroimme tammikuussa ruokatoimittaja Outi Tuomivaaran perheen suosikkiruoasta, jossa mutkat laitetaan suoriksi. Tuomivaaran ruokafilosofia perustuu vaivattomiin ja stressittömiin ohjeisiin. Huikean helppo makaronilaatikko -nimen saanut ruoka lunastaa nimensä lupaukset: esivalmisteluun menee vain noin kymmenen minuuttia, eikä makaroneja edes keitetä erikseen.

Ohje on julkaistu Outi Tuomivaaran kirjassa Samasta padasta 2.0 Puolessa tunnissa – lapsiperheen superhelpot lempparit (Readme 2020).

Makaronilaatikko on näppärä puolivalmisteiden avulla.

– Kiitos valkosipulimurskasta ja muista yhtä mahtavista puolivalmisteista, jotka vapauttavat kädet ”turhasta” kuorimisesta ja pilkkomisesta, kirjassa kerrotaan.

Huikean helppo makaronilaatikko

  • 6 annosta

  • 4 kananmunaa

  • 1 l (kaura)maitoa

  • 1 tl suolaa

  • 1/2 tl mustapippuria

  • 400 g (kaura)makaronia

  • 500 g pakastekukkakaalia

  • 1 pkt nyhtökauraa (tomaatti)

  • 1 rkl paprikajauhetta

  • 2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja paloina öljyineen

  • 150 g voimakasta juustoraastetta (esim. emmental)

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Laita munat, maito, suola ja pippuri isoon uunivuokaan ja sekoita kunnolla.

3. Lisää makaroni ja kukkakaali joukkoon.

4. Revi nyhtökaura haarukalla pieneksi, jos joukossa on suuria sattumia. Sekoita paprika ja tomaatit öljyineen Nyhtökauraan. Lisää seos vuokaan.

5. Kypsennä laatikkoa uunin keskitasossa ensin 30 minuuttia.

6. Sekoita ja ripottele juusto pinnalle.

7. Kypsennä vielä noin 30 minuuttia, kunnes kaikki munamaito on imeytynyt ja juusto ruskistunut.

Maukasta ruokaa opiskelijabudjetilla

Kerroimme viime vuonna nuorten arkiruokataitureiden arkiruoista, jotka onnistuvat opiskelijabudjetillakin. Jutussa oli maukkaan pyörykkäpellin ohje, jossa hyödynnetään valmiita kasvispyöryköitä. Tämän ruoan maun salaisuus on kastike.

Toinen ohjeista oli Elina Aaltosen edullinen kaalilaatikko. Aaltonen maustaa perinteistä ruokaa rohkeasti.

– Tämä on yksi omista suosikeistani, tavallaan oma hittiruokani, hän kertoi jutussa kaalilaatikosta, jonka ainesten hinnaksi hän laski hieman alle viisi euroa.

Kaalilaatikko

  • noin kilo kaalia

  • 1 sipuli

  • 4 valkosipulin kynttä

  • 2,5 dl tummaa soijarouhetta

  • 2,5 dl puuroriisiä

  • 2,5 dl kaurakermaa

  • 6 dl vettä

  • 1/2 dl soijakastiketta

  • mustapippuria

  • suolaa

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

2. Hienonna kaali ja pilko sipulit.

3. Kuullota sipulit öljyssä isossa paistokasarissa tai vokkipannussa.

4. Lisää kaali ja jatka kuullottamista noin 5 minuuttia.

5. Mittaa päälle soijarouhe, puuroriisi, vesi ja soijakastike.

6. Mausta yrteillä, mustapippurilla ja suolalla.

7. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla noin 10 minuuttia. Sekoita välillä.

8. Siirrä seos vuokaan ja paista 175 asteessa noin tunti.

Resepti: EkoElina

Herkkuruoka arkeen tai viikonloppuun

Loppuvuodesta 2020 kerroimme Pastababy-blogia kirjoittava helsinkiläisen Jessican maukkaasta broileriohjeesta.

Jessican Kana caprese on helppo ja koostuu simppeleistä aineksista. Sitä voi tarjota riisin tai perunoiden kyljessä.

– Yksinkertainen ja nopea toteuttaa, hän kertoi ja lisäsi, että ruoka sopii arkeen, mutta myös viikonlopun herkutteluun.

– Voit myös tehdä tämän uunissa, mikäli haluat mozzarellasta oikein sulanutta – tässä tapauksessa asettele basilikat ja mozzarellat kanojen päälle, laita kanat ja tomaatit uuniin ja paista kunnes mozzarella on sulanut, Jessica kertoi.

Kana caprese

  • Maustamattomia kanafileitä

  • Öljyä

  • Basilikanlehtiä

  • Mozzarellaa

  • Kirsikkatomaatteja

  • Balsamicoa

  • Pippuria, suolaa, paprikamaustetta ja valkosipulimaustetta

1. Marinoi kanat öljyssä ja mausteilla.

2. Paista kanat paistinpannulla kypsiksi.

3. Asettele paistinpannulla olevien kanafileiden päälle basilikanlehtiä ja mozzarellaviipaleet.

4. Heitä pannulle sekaan viipaloidut pikkutomaatit.

5. Anna kanan hautua paistinpannulla sen aikaa, että mozzarella sulaa ja tomaatit kypsyvät.

6. Viimeistele balsamicokastikkeella ja tarjoile.

Resepti: Pastababy

Kolmen aineksen kiusaus ei vaadi kokkaustaitoja

Ruokalan reseptiarkiston klassikko-ohje on todellinen arjen helpottaja. Maukkaaseen kiusaukseen tarvitaan vain kolme raaka-ainetta: markettien pakastealtaasta löytyvää peruna-sipulisekoitusta (tai tuoretta perunaa ja sipulia suikaleina), purkki kalasäilykettä sekä kuohukermaa.

Ohjeessa suositellaan käytettäväksi kotimaista kalasäilykettä valmiissa maustekastikkeessa, mutta reseptiä voi soveltaa käytössä olevien ainesten mukaan. Suolan tai muiden mausteiden lisääminen on makuasia. Ripaus mustapippuria voi esimerkiksi toimia. Ohje on 4–5 hengelle ja valmistuu tunnissa.

Kolmen aineksen kiusaus

  • 600 g pakaste peruna-sipulisekoitusta (tai tuoretta perunaa ja sipulia suikaleina)

  • 275 g:n purkki esimerkiksi Järki särki -säilykettä tomaatti-yrttikastikkeessa tai savustettuna tai noin 300 g jotain muuta kalasäilykettä

  • 3 dl kuohukermaa

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Sekoita isossa sekoituskulhossa pakasteperuna-sipuliseos ja Järki särki -säilyke. Kaada voilla voideltuun uunivuokaan.

3. Kaada päälle kerma. Paista noin 40–50 minuuttia. Anna vetäytyä vähän ennen tarjoilua.

Kiusaukset ovat helppoa arkiruokaa ja niiden täytteitä voi varioida oman maun mukaan.

Sitruunainen uunilohi

Uunilohi on monien suomalaisten lempiruokaa. Se onkin helppoa ja nopeaa valmistaa. Ruokavaikuttaja Sari Spåran kirjat ovat aarreaittoja uusien tai klassisten arkiruokaohjeiden etsimiseen. Kerroimme viime vuonna hänen kirjastaan Isoäidin parhaat reseptit – kodin keittokirja (Readme 2020), jossa yksi kotoinen, helppo ja maukas resepti on sitruunalohi.

– Tämä yksinkertainen, mutta sitäkin maukkaampi uunilohi maistuu kevyen salaatin tai keitettyjen perunoiden kanssa, kirjassa kerrotaan.

Ohje on neljälle hengelle.

Sitruunalohi

  • n. 500 g lohifileetä

  • puolikkaan sitruunan mehu

  • 1/4 tl sitruunapippuria

  • 1/4 tl valkopippuria

  • 1/2 tl suolaa tai maun mukaan

  • 2 dl ruokakermaa

  • Vuokaan voita, pinnalle 2 rkl tilliä hienonnettuna ja tarjoiluun 1 sitruuna

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Voitele uunivuoka ja nosta lohifilee vuokaan.

3. Purista sitruunan mehu lohen pinnalle.

4. Ripottele päälle mausteet.

5. Nosta vuoka uuniin keskitasolle 10 minuutiksi. Lisää sen jälkeen kerma kalan päälle ja jatka kypsentämistä vielä, kunnes lohi on halutun kypsää.

6. Koristele lohi tillillä ja tarjoile lisänä sitruunaviipaleita.

7. Ohjeessa lohta paistetaan noin 20 minuuttia, mutta lyhyempikin aika riittää usein.

Resepti: Isoäidin parhaat reseptit – kodin keittokirja (Readme 2020)

Uunilohi on monien herkkuruokaa. Jos tähteitä jää, niitä voi hyödyntää monin tavoin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit