Edulliset arkiruoat viidelle päivälle: Broileirinkoivet mehustuvat herkkukastikkeessa, johon jää himo - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Edulliset arkiruoat viidelle päivälle: Broileirin­koivet mehustuvat herkku­kastikkeessa, johon jää himo

Ruokalan simppeleillä ohjeilla perheesi syö noin viidellä kympillä viikossa arkipäivinä.

Yksi viikon ruoista on retroklassikko chili con carne.

8.8. 12:00

Maanantaina arkiruokaviikko aloitetaan retroklassikolla, chili con carnella. Tiistaina valmistetaan maukkaita kanankoipia, jotka saavat mehustua herkullisessa, mausteissa currykastikkeessa.

Keskiviikkona keitetään keittoa kauden sesonkituotteesta, kesäkurpitsasta. Juusto tuo soppaan täyttävyyttä ja makua.

Torstaina herkutellaan burgereilla. Hyvän ja toimivan kastikkeen ohje kannattaa ottaa käyttöön myös muissa ruoissa.

Perjantaina nautitaan ruokaisilla sillivoileivillä. Saaristolaisleipä saa ohjeessa herkulliset ja ruokaisat täytteet.

Maanantai: Chili con carne

  • 400 g naudan jauhelihaa

  • 2 rkl öljyä

  • 1 sipuli

  • 3 valkosipulinkynttä

  • 2 tl chilijauhetta

  • 1 rkl paprikajauhetta

  • mustapippuria

  • suolaa

  • ripaus sokeria

  • 2 dl lihalientä

  • 2 rkl vehnäjauhoja

  • 1 tetra (380 g / 230 g) ruskeita papuja suolaliemessä

  • 3 tomaattia

Ruskista jauheliha. Lisää hienonnettu sipuli, valkosipuli ja mausteet. Kuullota. Sekoita jauhot lihaliemeen, kaada pannulle. Anna kiehua 5 minuuttia. Kuutioi tomaatit ja huuhtele pavut. Lisää kastikkeeseen. Anna kiehua 10 minuuttia miedolla lämmöllä.

Lisäkkeeksi riisiä.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4

Tiistai: Kanankoivet currykastikkeessa

  • 4 broilerin maustamatonta koipea

  • 2 rkl intialaista currytahnaa

Kastike

  • 200 g kaalia

  • 200 g neulapapuja

  • 3 rkl intialaista currytahnaa

  • 4 dl kookosmaitoa

  • ripaus suolaa

Koristeeksi

  • 4 rkl seesaminsiemeniä

  • tuoretta korianteria

Tee poikittaisviillot koipiin. Hiero koivet currytahnalla. Laita uunivuoan pohjalle öljyä. Hienonna kaali ja laita se vuokaan papujen kanssa. Sekoita currytahna kookosmaitoon ja kaada vihannesten päälle. Nosta koivet nesteeseen ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Currytahna on valmiiksi suolattua, mutta voit halutessasi lisätä suolaa. Paista 200-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Tarjoile basmatiriisin ja tuoreen korianterin kanssa.

Valmistusaika: 55 minuuttia

Annoksia: 4

Keskiviikko: Kesäkurpitsa-juustokeitto

  • 2 kesäkurpitsaa

  • 1 rkl öljyä

  • 1,5 l kanalientä

  • 100 g yrtti-tuorejuustoa

  • 0,5 dl raastettua parmesaanijuustoa

Koristeeksi

  • 4 rkl auringonkukansiemeniä

Kuutioi kesäkurpitsa ja kuullota hetki kattilassa öljyssä. Lisää kanaliemi ja anna kiehua kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää juustot ja sekoittele tasaiseksi. Tarjoile paahdettujen auringonkukansiementen kanssa.

Valmistusaika: 25 minuuttia

Annoksia: 4

Torstai: Burgerit

Pihvit:

  • 600 g jauhelihaa

  • mustapippuria

  • suolaa

  • 1 kananmuna

Sämpylät (8 kpl):

  • 2 dl lämmintä vettä

  • 0,5 dl täysmaitoa

  • 1 rkl sokeria

  • 2 tl kuivahiivaa

  • 8 dl vehnäjauhoja

  • 2 tl suolaa

  • 40 g huoneenlämpöistä voita

  • 2 kananmunaa

Lisäksi:

  • tsatsikia

  • salaattia

  • aurinkokuivattuja tomaatteja

  • juustoa

  • kapriksia

Lämmitä nesteet kuivahiivapakkauksen ohjeen mukaan. Lisää sokeri. Yhdistä kuivahiiva, jauhot ja suola. Nypi voi joukkoon. Vatkaa munien rakenne rikki.

Lisää neste ja muna jauho-voi-seokseen. Vaivaa, kunnes löysähkö taikina irtoilee kulhon reunoista. Voit lisäillä jauhoja, mutta älä liikaa. Kohota taikinaa lämpimässä pari tuntia. Pyörittele kahdeksan litteää sämpylää ja nosta leivinpaperille kohoamaan pariksi tunniksi. Vatkaa munanvalkuainen sekä tilkka vettä ja voitele sämpylät.

Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia. Sekoita jauhelihaan mausteet ja muna. Muotoile pihveiksi ja grillaa mediumkypsiksi. Kokoa sämpylän väliin pihvit ja haluamasi lisukkeet.

Valmistusaika: 25 minuuttia

Annoksia: 4

Perjantai: Sillivoileivät

  • 8 viipaletta saaristolaisleipää

  • voita

  • salaatinlehtiä

  • 2 kananmunaa

  • 4 rkl smetanaa

  • 1 tl wasabia tai piparjuuritahnaa

  • etikkapunajuuria

  • suolakurkkusiivuja

  • 160 g matjessillifileesiivuja

  • herneenversoja

Keitä kananmunat koviksi ja viipaloi. Voitele leivät voilla. Lisää täytteet ja nauti kylmän oluen kanssa.

Valmistusaika: 10 minuuttia

Annoksia: 4

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit