Ihanien porkkanasämpylöiden resepti on helppo ja aineksetkin löytyvät jokaisen kotoa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Minnan maukkaalla sämpyläohjeella onnistuu kuka tahansa – ainekset saattavat jo löytyä kaapistasi

Sämpylätaikinan voi tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana.

Mökillä on aikaa leipoa vaikkapa aamiaissämpylöitä.

30.7. 17:50

Mikään ei voita uunituoreita sämpylöitä! Ja niitä on helppo tehdä.

Minnan ohjeella sämpylät saavat väriä ja vitamiineja porkkanoista, ja kaikki tarvittavat ainekset löytyvät useimpien keittiöiden kaapeista. Pääraaka-aineet ovat vehnäjauhot, suola, hiiva ja porkkanat. Jos löytyy hunajaa, sämpylöihin saa ihanaa makeutta.

Leipominen ei vaadi kummempaa osaamista, vaan ainoastaan hieman kärsivällisyyttä. Taikinan pitää muistaa antaa kohota kahteen kertaan: ensin vaivaamisen jälkeen ja toistamiseen sämpylöiden pyörittelyn jälkeen.

– Jos haluaa aamupalalle tuoreita sämpylöitä ilman aikaista herätystä, voi taikinan pistää jääkaappiin kohoamaan yön yli. Tällöinkin sämpylät tulee vielä kohottaa muotoilun jälkeen ennen paistamista, Minna vinkkaa.

Jos porkkanasämpylät tuntuvat liian tutuilta ja turvallisilta, tätä sämpylätaikinaa on helppo tuunata mieleisekseen. Minna kannustaakin kokeilemaan erikoisempiakin makuja.

– Porkkanan sijaan tai sen kaveriksi voi raastaa vaikkapa bataattia, punajuurta tai palsternakkaa. Myös juuressoseita voi käyttää, jolloin taikinan neste korvataan soseella. Jos sämpylöihin haluaa sattumia, voi niihin lisätä esimerkiksi rouhittuja cashewpähkinöitä tai suolapähkinöitä. Myös kuivatut aprikoosit ja karpalot sopivat hyvin sämpylöihin pähkinöiden kanssa. Vain mielikuvitus on rajana!

Minnan porkkanasämpylät

Ainekset:

n. 1 kg vehnäjauhoja

1 rkl suolaa

6 dl vettä

25 g hiivaa

2 rkl hunajaa

5 dl porkkanaraastetta

Valmistusohje:

1. Kuori porkkanat tarvittaessa, ja raasta ne karkeaksi raasteeksi.

2. Liota kulhossa hiiva kädenlämpöiseen veteen, ja lisää sekaan hunaja.

3. Lisää kulhoon jauhot ja suola. Sekoita.

4. Lisää vielä porkkanaraaste, ja vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia.

5. Anna sämpylätaikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa puolisen tuntia.

6. Muotoile taikinasta käsin tai lusikoiden avulla sämpylöitä. Nosta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille ja anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia.

7. Paista porkkanasämpylöitä 250 asteessa noin kymmenen minuuttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit