Markus Hurskaisen ohje maukkaisiin voisilmäpulliin: ”Näin taikinasta saa superpehmoista” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Koko Suomi leipoo -tuomari Markus Hurskainen jakaa salaisuutensa maukkaisiin voisilmäpulliin – ”Näin taikinasta saa superperhmoista”

Hyvä pulla ei synny hätiköiden.

Nappaa talteen Hurskaisen ohje herkullisiin voisilmäpulliin.

3.8. 16:30

Helteiden helpottaessa on vihdoin mukavaa laittaa uuni päälle ja leipoa vanhaa kunnon pullaa.

Koko Suomi leipoo -ohjelmasta tuttu tuomari Markus Hurskainen lisäsi Instagram-tililleen kuvan maukkaasta voisilmäpullasta. Kysyimme Hurskaiselta, mikä on täydellisen voisilmäpullan salaisuus.

Hyvää pullaa ei voi kiirehtiä, on ensimmäinen tärkeä asia.

– Edellisenä päivänä tehty raski antaa pullaan syvemmän maun. Lisäksi hyvä vaivaaminen luo taikinaan hyvän sitkon ja näin pullasta tulee rakenteeltaan parempaa, Hurskainen kertoo.

Muutama oikoreitti kuitenkin löytyy. Taikinan vaivaaminen sujuu helposti monitoimikoneella, ja taikinasta pyöritellyt pullapallot voi pakastaa ja ottaa kohoamaan vasta myöhemmin.

Entä miten pullasta tulee ihanan pehmeää?

– Nopea paisto kuumassa uunissa auttaa pullaa pysymään mehevämpänä ja pehmeämpänä. Kannattaa myös kokeilla taikinan tekoa esimerkiksi sihtijauhoilla puolikarkeiden jauhojen sijaan, näin taikinasta saa superpehmoista, Hurskainen vinkkaa.

Taikinan tekoa kannattaa kokeilla sihtijauhoilla puolikarkeiden jauhojen sijaan. Näin taikinasta saa superpehmoista.

Nappaa alta Hurskaisen ohje herkullisiin voisilmäpulliin. Jos voisilmäpullat eivät ole omia suosikkeja, voi samasta taikinasta valmistaa mitä tahansa muitakin pullia.

Kahvihetki ja maukas pulla ovat arjen pieniä iloja, joita ei sovi vähätellä.

– Leipokaa ihmiset pullaa, se jos mikä saa mielen muikeeksi, Hurskainen kannusti aiemmassa Instagram-postauksessaan.

Markus Hurskaisen voisilmäpullat

Pullaraski:

  • 180 g kylmää vettä

  • 180 g puolikarkeita vehnäjauhoja

  • 1/2 pss (n. 5–6 g) kuivahiivaa

  • 1 rkl jauhettua kardemummaa

Taikina:

  • 300 g kylmää täysmaitoa

  • 2 kpl keskikokoisia kananmunia

  • 250 g huoneenlämpöistä voita

  • 920 g puolikarkeita vehnäjauhoja

  • 210 g kidesokeria

  • 15 g suolaa

  • 1 pss (11 g) kuivahiivaa

  • + raski kokonaisuudessaan

Päällissokeri:

  • 100 g sokeria

  • 30 g vehnäjauhoja

Lisäksi:

  • n. 150 g voita pullien sisään

  • kananmunaa pullien voiteluun

Valmistus

1. Valmista pullaraski varsinaista leipomista edeltävänä päivänä. Yhdistä kylmä vesi, kardemumma, kuivahiiva ja vehnäjauhot paksuksi tahnaksi ja anna levätä peitettynä jääkaapissa noin 12 tuntia. Näin saat todella huikean ja syvän maun pulliisi! Jos leivot pullat samana päivänä, käytä kädenlämpöistä vettä ja anna raskin levätä pari tuntia huoneenlämmössä.

2. Valmista taikina. Mittaa kaikki taikinan ainekset yleiskoneen kulhoon levänneen raskin kanssa ja vaivaa taikinaa aluksi muutama minuutti hiljaisella teholla, jotta ainekset sekoittuvat ja tämän jälkeen vaivaa vielä keskinopeudella n.12–15 minuuttia, kunnes taikina on tasaista, elastista ja kimmoisaa.

3. Pyöräytä taikina palloksi ja anna levätä kulhossa liinan alla kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

4. Kaavi taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina joko vaa’alla 80 gramman painoisiksi palloiksi, tai jaa taikina kahteen palaan, pyöritä palat noin 5 cm paksuiksi tangoiksi ja pilko molemmat tangot noin 15 tasakokoiseen palaan.

5. Pyörittele taikinapalat pöytää vasten palloiksi ja siirrä pallot uuninpellille leivinpaperin päälle kohoamaan (n.10 pullaa/pelti), peitä pullat liinalla tai löyhästi kelmulla

6. Leikkaa 150 grammaa voita yhtä moneen kuutioon kuin sinulla on pullia, ja sekoita päällissokerin ainekset yhteen. Voitele noin kaksinkertaisiksi kohonneet pullat kananmunalla. Leikkaa saksilla reilu sentin syvyinen ristikkäiskuvio pullan pintaan. Paina voikuutio keskelle leikkuukohtaa, ja lusikoi lopuksi vajaa ruokalusikallinen päällissokeria pullan päälle

7. Paista pullia 230-asteisessa uunissa noin 7–8 minuuttia tai kunnes pulla on kauttaaltaan kauniin ruskea.

8. Nauti hieman jäähtyneinä kylmän maidon tai hyvän kahvin kanssa!

Huom! Voit pakastaa kohoamattomat pullapallot, ja ottaa tarpeen mukaan palloja kohoamaan myöhemmin. Ota pakastetut pallot edellisenä päivänä sulamaan jääkaappiin, ja tämän jälkeen jatka pullien kohotusta kuten normaalisti. Pallot säilyvät pakkasessa noin kuukauden ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit