Ihanat herkut vadelmista: Kesän rapein piirakka, mehujää ja pullavanukas, johon jää himo - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ihanat herkut vadelmista: Kesän rapein piirakka, mehujää ja pullavanukas, johon jää himo

Mikä yhdistää ruusua, rosmariinia, kamomillaa ja seljankukkaa? Kaikki saavat ihanan makean vadelman maistumaan vieläkin herkullisemmalta.

Maidoton jälkkäri on ylellinen mutta yllättävän helppo tehdä.

1.8. 10:30

Ruusu-vadelmamalja

  • 250 g vadelmia

  • 1,2 dl vispautuvaa soija- tai kaurapohjaista valmistetta (esim. kauravispi)

  • 2 dl maustamatonta soijajogurttia tai -rahkaa

  • 1 tl vaniljasokeria

  • ½ dl sokeria

  • 1 rkl sitruunamehua

  • 1 dl vaahterasiirappia

  • 1 ps vegegeliä eli vegaanista liivatetta (esim. Dr Oetker)

  • 4 tl ruusuvettä

Päälle

  • 250 g vadelmia

  • ¾ dl vettä

  • ¼ dl sokeria

  • 1 rkl ruusuvettä

  • 1 ps vegegeliä

Mittaa vadelmat 6 lasin pohjalle. Vaahdota kasvivispi. Sekoita jogurttiin, mausta sokereilla.

Mittaa kattilaan sitruunamehu ja vaahterasiirappi. Kiehauta ja sekoita joukkoon vegegel. Hämmennä, kunnes neste kirkastuu. Jäähdytä hieman, mausta ruusuvedellä ja sekoita jogurttitäytteeseen. Kaada laseihin marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 2 tuntia.

Soseuta päällystä varten vadelmat sauvasekoittimella. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa, kunnes sokeri liukenee. Sekoita joukkoon vegegel. Hämmennä, kunnes neste kirkastuu. Jäähdytä hieman, sekoita joukkoon ruusuvesi ja kääntele vadelmasoseen joukkoon.

Lusikoi sose päällimmäiseksi laseihin. Anna hyytyä toiset 2 tuntia. Koristele halutessasi tuoreilla vadelmilla ja syötävillä kukilla.

Valmistusaika: 25 minuuttia + hyytyminen 4 tuntia

Annoksia: 6

Rosmariinilla maustettu vadelma-pullavanukas

Voit paahtaa pullaviipaleet leivänpaahtimessa ja voidella rosmariinivoilla.

  • 450 g valmiita pullaviipaleita (tai 1 pullapitko viipaloituna)

Rosmariinivoi

  • 50 g sulatettua voita

  • 2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

Lisäksi

  • 250 g (noin 1,5 dl) vadelmahilloa

  • 200 g vadelmia

  • 4 dl maitoa

  • 2 kananmunaa

  • 1 rkl vaniljasokeria

Pinnalle

  • ½ dl sokeria

Lisäksi

  • 1 tlk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

  • tuoreita vadelmia

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Levitä pullaviipaleet leivinpaperille uunipellille. Sekoita keskenään voi ja rosmariini ja sivele rosmariinivoita pullaviipaleille. Paahda uunissa noin 10 minuuttia. Varo polttamasta viipaleita! (Kuivahtaneet pullaviipaleet paahtuvat hetkessä, tuoreet vaativat pidemmän ajan.)

Voitele uunivuoka. Levitä kolmannes paahdetuista pullaviipaleista vuoan pohjalle. Levitä päälle puolet hillosta ja vadelmista. Pane päälle toinen pulla- ja hillokerros. Lado päällimmäiseksi vielä loput pullaviipaleet.

Sekoita maito, munat ja vaniljasokeri. Kaada munamaito tasaisesti vuokaan. Ripottele pinnalle loput vadelmat ja sokeria. Paista noin 25 minuuttia. Tarjoa pullavanukas vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

Valmistusaika: 55 minuuttia

Annoksia: 6

Kamomillalla maustettu vadelma-raparperipiirakka

Kesän rapein vadelmapiirakka muistuttaa enemmän paistosta kuin piirakkaa. Se tuleekin lusikoitua suoraan vuoasta suuhun!

  • 175 g voita

  • ½ tl leivinjauhetta

  • 3 dl vehnäjauhoja

  • ¾ dl sokeria

  • ¼ dl ruokosokeria

  • 1 tl kardemummaa

Päälle

  • 200 g vadelmia

  • 100 g raparperia

  • 4 rkl hillosokeria

  • 4 kamomillateepussia (noin 4 tl teepurua)

Lisäksi

  • tuoreita vadelmia

  • vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata voi kasarissa keskilämmöllä ja sekoittele, jotta se ei pala. Jatka muutama minuutti, kunnes voi vaahtoaa, tummuu hieman ja tuoksuu pähkinältä. Anna jäähtyä hetki.

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sekoita ruskistettu voi nopeasti käännellen joukkoon. Levitä löysä taikina (halkaisijaltaan 28 cm:n) piirakkavuokaan.

Paloittele raparperit. Levitä vadelmien kanssa taikinan päälle. Aja tehosekoittimessa sokeri ja teepussin sisältö. Kaada vadelmien ja raparperin päälle. Kypsennä 30 minuuttia.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 8

Eton mess vadelmasta ja seljankukasta

Eton messissä on vähän kaikkea, eikä mitään liikaa!

  • 250 g vadelmia

  • 1 rkl tomusokeria

  • 1 rkl seljankukkamehutiivistettä

  • 1 rkl hienonnettua minttua

Mascarponevaahto

  • 2 dl vispikermaa

  • 1 prk (250 g) mascarponea

  • 1 rkl tomusokeria

  • 2 rkl seljankukkamehutiivistettä

Valkosuklaakinuski

  • 100 g valkosuklaata

  • 2 dl kuohukermaa

  • 1 ½ dl fariinisokeria

  • ripaus suolaa

Päälle

  • tuoreita vadelmia ja marenkeja

Sekoita tomusokeri, mehutiiviste ja hienonnettu minttu vadelmien joukkoon ja anna mehustua 30 minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele mascarpone, tomusokeri ja mehutiiviste varovasti joukkoon. Anna vetäytyä jääkaapissa 15 minuuttia.

Tee valkosuklaakinuski. Sulata valkosuklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Mittaa kerma, fariinisokeri ja suola toiseen kattilaan ja keitä 8 minuuttia usein sekoitellen. Kaada suklaasula joukkoon ja siirrä sivuun. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Laita kulhojen pohjalle mascarponevaahtoa ja päälle seljankukkavadelmia. Kaada päälle valkosuklaakinuskia. Murskaa pinnalle marenkeja ja koristele vadelmilla.

VINKKI! Seljankukkamehutiiviste on kätevä maustaja, jolla mehustat muutkin marjat kesäkakkujen päälle.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4

Vadelma-passionhedelmä-mehujää

Vadelma liittoutuu siirappien kanssa – nam!

  • 6 passionhedelmää

  • 300 g vadelmia

  • 1 rkl + 6 rkl glukoosisiirappia

  • 1 rkl + 1,5 rkl vaaleaa siirappia

Lusikoi passionhedelmien hedelmäliha kulhoon. Lisää 1 rkl glukoosisiirappia ja 1 rkl vaaleaa siirappia. Soseuta tasaiseksi. Jaa 6 mehujäämuottiin. Laita pakastimeen noin 1,5 tunniksi.

Soseuta vadelmat, paseeraa siemenet halutessasi pois. Lisää 6 rkl glukoosisiirappia ja 1,5 rkl vaaleaa siirappia ja soseuta uudelleen tasaiseksi. Kaada mehujäämuotteihin jääneen passionhedelmäkerroksen jälkeen. Pakasta vielä vähintään 4 tuntia.

Valmistusaika: 10 minuuttia + jäätyminen noin 6 tuntia

Kappaleita: 6 kpl

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit