Paras olut on suomalaiselle lager – tässä ovat kauppojen myydyimmät oluet - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kauppojen myydyimmät oluet – yksi on ehdoton ykkönen

Kysyimme S- ja K-ryhmiltä sekä Lidliltä, kuinka paljon ja millaista olutta kaupasta ostetaan kesäisin. Helteellä ei ole merkittävää vaikutusta myyntiin.

Marketeissa riittää nykyisin tarjontaa uusille ja erikoisille olutmauille, sillä niiden kysyntä on kasvanut huimasti. Kaikkein myydyimpiä ovat kuitenkin vanhat tutut suosikit.

5.7. 12:44

Helteellä ja lomalla sihautetaan oluttölkit auki ja nautitaan kesästä. Mutta millainen olut maistuu suomalaisille nyt parhaiten? Selvitimme asian kysymällä sitä S- ja K-ryhmiltä sekä Lidliltä.

Lager maittaa aina

Perinteinen vaalea lagerolut on ehdoton ykkönen. Klassinen lager on kaikkien kolmen kauppaketjun myydyin tuoteryhmä ja sitä ostetaan eniten niin yksittäisinä tölkkeinä kuin monipakkauksinakin.

Lageroluen suosio näyttäisi olevan vuodesta toiseen kutakuinkin vakaa, sillä ainakin K-ryhmältä kerrotaan, että ostetuimmat oluet ovat olleet samoja jo usean vuoden ajan. S-ketjullakin myydyimpien oluiden lista liputtaa lagerin puolesta.

Kotimaista Vaalea lagerolut on S-ketjun yksi myydyimmistä.

Myös erikoisoluet kiinnostavat asiakkaita

Uusiakin trendejä on ollut havaittavissa viime vuosina: yksi niistä on laatutietoisuus ja elämyksellisyys. Yhä useampi kuluttaja nappaa kauppakärryynsä halvimman mahdollisen sijaan laadukkaampia pienpanimoiden erikoisoluita. Tässä trendissä laatu ajaa selvästi määrän edelle.

– Yhä useammin kuluttajat valitsevat muutaman laadukkaan, hieman erilaisen oluen nautittavaksi esimerkiksi ruoan kanssa, Lidlin viestinnästä kerrotaan.

Lidl ei kerro tarkempia tietoja eniten ostetuista tuotteista, mutta kommentoi yleisesti, että erikoisoluiden kysyntä on ollut niin suurta, että he ovat aikeissa laajentaa niiden valikoimaa uusilla tuotteilla. Lidlin viestinnästä kerrotaan, että etenkin hedelmäiset IPA-oluet ovat menneet kaupaksi nyt erityisen hyvin.

S-ryhmä puolestaan tiedottaa, että myös niin sanottujen pintahiivaoluiden, eli ale- ja vehnäoluiden, myynti on vähintäänkin tuplaantunut kolmessa vuodessa.

Alkoholittomat ja vähäkaloriset juomat nousukiidossa

Erikoisoluiden lisäksi olutmarkkinoilla on toinenkin hitti: Alkoholittomat ja matala-alkoholiset, alle 2,8 % alkoholia sisältävät oluet myyvät entistä paremmin. Tämä johtunee K-ryhmän mukaan siitä, että terveellisyys on nykyisin keskeinen arvo, joka ohjailee kuluttajien ostopäätöksiä.

Alkoholittomien oluiden suosio on nähtävillä kaikissa kolmessa kauppaketjussa, ja niiden valikoimaa on laajennettu kasvaneen kysynnän myötä. Etenkin hellesäät kasvattavat kaupoissa kysyntää alkoholittomille ja miedoille oluille.

– Alkoholittomien oluiden litramyynti on kasvanut yli kaksinkertaiseksi kolmen vuoden takaisesta. Myös mietojen oluiden litramyynti on kasvanut kolmessa vuodessa kolmanneksen, S-ketjusta paljastetaan.

Lidl taas kertoo, että heidän kestohittituotteensa on alkoholiton IPA, jota myydään 0,33 litran tölkeissä. Samoin matala-alkoholinen, sitruunanmakuinen Perlenbacher Cloudy Radler -olut on suosiossa kesäaikaan.

Terveellisyys kiinnostaa muissakin tuoteryhmissä.

– Myös muut alkoholittomat alkoholit, kuten siiderit, lonkerot, mocktailit ja alkoholittomat viinit, ovat kasvattavat suosiotaan, K-ryhmästä kerrotaan.

Juomahyllyjen uusin hitti on vähäkalorisuus: Kivennäisvettä sisältävät alkoholijuomat kiinnostavat kuluttajia tänä kesänä.

– Vähäkaloriset, niin sanotut hard seltzer -juomat ovat vuoden 2021 kovin alkoholijuomatrendi, S-ryhmästä paljastetaan.

Kesä lisää myyntiä reippaasti, helle ei niinkään

Kesäkuumalla kylmä kalja tuntuu maistuvan monelle, mutta helteet eivät siltikään aiheuta myyntipiikkiä.

Tämä selviää S- ja K-ryhmien sekä Lidlin antamista tiedoista: Kesäkuukaudet ovat oluen myynnin kulta-aikaa, mutta alkukesän helteet eivät ole tehneet erityistä poikkeusta koko kesän keskimääräisiin myyntilukuihin verrattuna.

Sekä S-ketjussa, K-ryhmässä että Lidlissä oluen kuukausimyynti nousee kesällä 20–30 prosenttia muuhun vuoteen verrattuna. Ilmiö ei ole uusi, sillä se on jatkunut ainakin S-ketjun kaupoissa jo vuosia.

S-ketjun kärkiviisikko

Tässä ovat S-ketjun kauppojen viisi myydyintä olutta satunnaisessa järjestyksessä.

 • Sinebrychoff Karhu vaalea lagerolut (4,6%) 0,33L tölkki

 • Kotimaista Vaalea lagerolut (4,5%) 0,5L tölkki

 • A.Le Coq Premium vaalea lagerolut (4,5%) 0,33L tölkki

 • Rainbow Vaalea lagerolut (4,3%) 0,33L tölkki

 • Olvi Sandels vaalea lagerolut (4,7%) 0,33L tölkki

K-ryhmän kymmenen ostetuinta

K-ryhmän suosituimmat oluet on ilmoitettu satunnaisessa järjestyksessä.

 • Pirkka olut (4,5%) 0,33L tölkki

 • Karhu( 4,6%) 0,33L tölkki, 18-pack

 • A.Le Coq Premium olut( 4,5%) 0,33L tölkki

 • A.Le Coq (4,5%) 0,33L tölkki, 18-pack

 • Pirkka olut (4,5%) 0,33L tölkki, 24-pack

 • Sandels olut (4,7%) 0,5L tölkki

 • A.Le Coq Premium (4,5%) 0,5L tölkki

 • Karhu olut (4,6%) 0,33L tölkki, 8-pack

 • Karhu olut (4,6%) 0,33L tölkki, 24-pack

 • Sandels (4,7%) 0,33L tölkki, 24-pack

 • Sandels (4,7%) 0,33L tölkki, 8-pack

 • Karhu olut (4,6%) 0,5L tölkki

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit