Paras resepti uusille perunoille x 4 – keitä, grillaa tai laita pitsan päälle! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

4 täydellistä reseptiä varhaisperunoille – muista myös tärkeä ohje keittämiseen

Juhannuksen alla varhaisperunoiden sesonki on kuumimmillaan.

Sitruunan kuorella maustetut varhaisperunat sopivat hyvin kalan kylkeen.

23.6. 13:46

Varhaisperunat on kesän ykkösherkku, jonka sesongin alkamista odotetaan vesi kielellä jo loppukeväästä. Perinteisesti varhaisperunat keitetään ja tarjoillaan voin ja tillin kanssa, mutta suussa sulavat uudet perunat voi valmistaa myös muilla tavoilla.

Mausta perunat esimerkiksi sitruunalla, tai paista kuoreen rapea pinta pyöräyttämällä varhaisperunat grillissä. Uusien perunoiden keittämisessä on tärkeä pitää mielessä, että perunat tulee lisätä kattilaan vasta, kun vesi kiehuu.

Lue lisää: Marttojen takuuvarmalla ohjeella keität täydelliset varhaisperunat

Kokosimme reseptiarkiston maukkaimmat ohjeet uusille perunoille.

Peruna-kananpoikavartaat

Ainekset

12 kypsää uutta perunaa

400 g kananpojan rintafileetä

2 rkl sitruunamehua

suolaa

vastajauhettua mustapippuria

Pinnan sivelyyn 2 rkl öljyä

Rucolakastike:

1 ruukku villirucolaa

1 dl öljyä

1 tl hunajaa

suolaa

vastajauhettua mustapippuria

Lisäksi 1 dl pähkinöitä

Valmistusohjeet

Valmista ensin kastike. Yhdistä kulhoon rucola, öljy, hunaja ja mausteet. Hienonna sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Laita kastike kylmään vetäytymään.

Paloittele kananpojan rintafileet neljään osaan. Mausta ne sitruunanmehulla, suolalla ja mustapippurilla.

Pujota vartaisiin perunat ja rintafileet. Sivele pintaan öljyä ja grillaa kauniinvärisiksi ja kypsiksi. Tarjoile rucolakastikkeen ja pähkinöiden kanssa.

Sitruunaiset uudet perunat

Ainekset

600 g uusia perunoita (siikli)

karkeaa merisuolaa

50 g voita

1 ison luomusitruunan raastettu kuori

tuoretta tilliä

Valmistusohjeet

Pese perunat ja keitä hyvin suolatussa vedessä kypsiksi. Valuta ja kuivaa perunat, sekoita kuumien perunoiden joukkoon voi ja raastettu sitruunan kuori. Viimeistele sormisuolalla ja tuoreella tillillä. Tarjoile esimerkiksi kalan kanssa.

Kesäinen pyttipannupaistos

Ainekset

50 g pekonia suikaleina

2 varhaissipulia varsineen suikaleina

4 mausteista nakkia viipaleina, esim. bratwurstia

20 keitettyä uutta perunaa viipaleina (noin 600 g)

1 nippu retiisejä viipaleina

1 avomaankurkku viipaleina

suolaa

mustapippuria

3 rkl

valkoviinietikkaa

1/2 l lihalientä

Valmistusohjeet

Laita pekonisuikaleet kylmälle muurikalle, anna pannun kuumeta rauhassa. Sekoita pekonisuikaleita välillä ja anna ruskistua. Lisää sipulit ja nakit. Ruskista nakit, jonka jälkeen sekoita joukkoon kaikki loput vihannekset ja mausta. Paista hetki ja lisää valkoviinietikka, öljy ja lihaliemi. Kuumenna kiehuvaksi. Tarjoile sinapin kanssa.

Peruna-salviapitsa

Ainekset

Pitsapohja:

300-350 g durumvehnäjauhoja

1 pss eli 11 g kuivahiivaa

1 tl hienoa merisuolaa

2 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä

2 1/4 dl lämmintä vettä

Täyte:

2 siivutettua keitettyä keskikokoista perunaa kuorineen

6 lehteä salviaa

60 g puhvelinmaidosta valmistettua mozzarellaa

2 rkl raastettua parmesaania

loraus ekstra neitsytoliiviöljyä

suolaa

Valmistusohjeet

Sekoita kuivat aineet (300 g jauhoja, hiiva ja suola) keskenään. Lisää öljy ja vesi ja vaivaa taikinaa voimakkaasti, kunnes se muodostaa tiiviin, pehmeä ja kimmoisan pallon. Lisää loput 50 g jauhoja alustamisen puolessa välissä, jos taikina tuntuu jäävän liian pehmeäksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla pari tuntia.

Jos käytät pizzakiveä, laita se kylmään uuniin ja kuumenna uuni niin kuumaksi kuin saat sen. Painele tai kauli pizzataikina haluamaasi muotoon. Käytä työlaudalla durumvehnäjauhoja, niin pizza liukuu paremmin pois tasolta.

Siivuta perunat ja nostele palat pohjan päälle. Asettele perunoiden päälle salvianlehdet. Revi mozzarella annoksen päälle ja raasta päälle vähän myös parmesaanijuustoa.

Nosta kuumaan uuniin paistumaan pizzalapion avulla. Paista kunnes reunat ovat vähän ruskistuneet ja juusto sulanut. Pirskottele päälle lopuksi oliiviöljyä ja ripottele suolaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit