Mukikakku yhdelle mikrossa – nämä herkut syntyvät hetkessä, kun tarvitset jotain hyvää - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Mukikakku yhdelle mikrossa – nämä herkut syntyvät hetkessä, kun vain tarvitset jotain hyvää

Leivonta on vaivatonta myös sinkkutaloudessa, kun aineet sekoitetaan mukissa ja kypsennetään pikaisesti mikrossa.

Mikrossa valmistuivat kätevästi porkkanakakku ja kaura-omenapiiras. Mukikakkureseptejä on helppo varioida oman maun mukaan.

13.7. 20:00

Oletko koskaan miettinyt, miksi leivontaohjeissa taikinaa syntyy aina suuri kulhollinen ja herkkupaloja kymmenille ihmisille? Aina ei ole mahdollisuutta kutsua vieraita kahvittelemaan ja auttamaan leipomuksien syömisessä. Pikkupakastinkin on jo ääriään myöten täynnä.

Tästä syystä sinkkutaloudessa harvoin viitsii leipoa pellillistä piirakkaa, vaan leivoshimon iskiessä suunnataan kaupan paistopisteille tai kahvilaan.

Itse tehtynä herkut maistuvat kuitenkin parhaalta, joten näppärä konsti äkilliseen leivontainnostukseen ovat mukissa valmistuvat minikakut ja -piiraat.

Kaiken lisäksi mukikakku sopii kiireiselle jauhopeukalolle, sillä herkku kypsyy mikrossa vain parissa minuutissa.

Mukissa voi valmistaa tuttuja leivoksia, kuten porkkana- ja mutakakkua, omenapaistosta tai mokkapaloja. Kokeilunhaluinen voi testata uusia makuyhdistelmiä ja upottaa kakun sekaan esimerkiksi erilaisia makeisia – variaatioita voi keksiä loputtomiin.

Inspiraatiota voi etsiä netin syövereistä tai somesta: esimerkiksi Tiktokissa avainsanalla mug cake löytyy pitkä lista videoita erilaisista mukikakkuresepteistä.

Tässä jutussa testattiin kahta erilaista mukikakkua: porkkanakakkua sekä kaura-omenapiirasta. Molemmat herkut valmistuivat alle vartissa – eikä niiden vuoksi tarvinnut vaivautua edes kauppaan, sillä raaka-aineet löytyivät kaapin antimista.

Molemmat reseptit on helppo myös muuttaa täysin vegaanisiksi, sillä niissä ei käytetä esimerkiksi voita tai kananmunaa, ja maitotuotteet on helppo korvata vastaavilla kasvipohjaisilla valmisteilla.

Yhden hengen porkkanakakku mikrossa

Kun porkkanakakkua valmistaa mikrossa, tärkeintä on huolehtia, ettei sitä kypsennä liikaa. Muuten porkkanakakulle ominainen mehevyys häviää ja leivoksesta tulee kuin kumia. Sopivan kypsää kakku on, kun se irtoaa hieman mukin reunoista.

Muuten valmistus on äärimmäisen yksinkertaista: Ainekset sekoitetaan mukissa ja kuumennetaan mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia kerrallaan. Sopiva kypsennysaika riippuu mikron tehosta. Tämä kakku kypsyi sopivan tahmeaksi puolessatoista minuutissa.

Porkkanakakkua varten mukiin lisätään:

  • Yksi pieni porkkana raastettuna. Raastetta tarvitaan pari ruokalusikallista.

  • 4 ruokalusikallista jauhoja

  • 1–2 ruokalusikallista sokeria. Jos kaapista löytyy esimerkiksi fariinisokeria, sillä saa myös herkullista makua.

  • 1/8 teelusikallista ruokasoodaa

  • Mausteita oman maun mukaan: esimerkiksi kanelia, kardemummaa ja muskottia Lisää mausteita hyvin pieniä määriä, jo teelusikan kärjellinen riittää!

  • Muutama pekaani- tai saksanpähkinä rouhittuna

  • 2 ruokalusikallista maitoa. Tähän käytettiin kasvimaitoa.

  • Ruokalusikallinen rypsiöljyä

Varo, ettei kakku ylikypsenny! Kakku on sopivan kypsää, kun se irtoaa haarukalla kokeiltaessa reunoistaan.

Porkkanakakku ei ole mitään ilman kuorrutetta! Siihen tarvitaan oman maun mukaan:

  • Tuorejuustoa. Tässä tuorejuusto korvattiin maustamattomalla rahkalla, johon on lisätty hitunen suolaa.

  • Hunajaa, vaahterasiirappia tai tomusokeria makeutukseen

Pinnalle voi ripotella himan kanelia tai pähkinärouhetta. Sitten pikaleivos on valmis nautittavaksi!

Yhden hengen kaura-omenapiiras mikrossa

Kukapa ei voisi vastustaa mehevää omenapiirakkaa? Tämä mukiherkku sai kaverikseen nokareen makeutettua rahkaa, jota sattui jääkaapista löytymään. Tosiherkuttelija lisää kylkeen vaniljajäätelöä tai -kastiketta.

Tätä reseptiä on helppo varioida sesongin mukaan. Omenan sijaan mukiin voi sujauttaa erilaisia marjoja tai erityisesti kesäaikaan raparperia.

Tämäkin mukipiiras valmistetaan yhtä yksinkertaisesti kuin porkkanakakku: Ensin mausteseos ja hitunen jauhoja sekoitetaan mukissa omenanpaloihin, minkä jälkeen pinnalle levitetään kaura-muruseos. Lopuksi herkkua kypsennetään mikrossa ensin minuutti ja sen jälkeen 30 sekuntia kerrallaan, kunnes omenapalat ovat pehmenneet ja kuplivat hieman.

Kaura-omenapiirasta varten tarvitaan:

  • Pieneksi pilkottua omenaa

  • Omenoihin sekoitettuna puoli ruokalusikallista jauhoja ja toinen puolikas sokeria sekä haluamiaan mausteita – hyviä ovat kaneli, neilikka, inkivääri ja muskotti.

Omenoiden päälle levitettävää muruseosta varten sekoitetaan yhteen:

  • 4 ruokalusikallista kaurahiutaleita

  • 3 ruokalusikallista rypsiöljyä

  • 2 ruokalusikallista rouhittuja pähkinöitä

  • 2 ruokalusikallista jauhoja

  • Ruokalusikallinen sokeria tai fariinisokeria

  • Puoli teelusikallista kanelia

  • pikkuripaus suolaa

Kauramuru levitetään mukiin omenoiden päälle.

Valmis omenapiiras on mehevä sisältä.

Lue lisää: Bataatti kypsäksi hetkessä! Testissä keittiökikka, joka jäi heti käyttöön – pelastaa kiireisen arjen

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit