Tv:stä tutun kokin Teemu Laurellin suosikkiruoka kotona on simppeli: ”Herkullisinta pikaruokaa himassa” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tv:stä tutun kokin Teemu Laurellin suosikkiruoka kotona on simppeli: ”Herkullisinta pikaruokaa himassa”

Ammattikokki kaipaa kotona helposti ja nopeasti syntyvää ruokaa.

Laurell maustaa perinteisen juustomakaronin tulisemmin lisäämällä siihen muun muassa jalapenoa.

1.6. 19:45

Kokki ja yrittäjä Teemu Laurell tunnetaan muun muassa vuoden 2012 Top Chef Suomi -kisan voittajana. Hänet on nähty tv:ssä usein sen jälkeenkin, muun muassa Kokkisodassa.

Kokkiohjelmat ovat olleet myös Laurellille itselleen tärkeitä nuorena ja vaikuttivat uravalintaan. Hän kertoo siitä vasta ilmestyneessä kirjassaan Teemun pöydässä (Otava). Laurell kirjoittaa, että hän seurasi nuorena erityisesti Makupalat- ja Kokkisota-ohjelmia, joissa esiintyneet kokit tekivät häneen vaikutuksen.

– Television ruokaohjelmat toimivat isona sykäyksenä, jonka ansiosta päädyin ravintola-alalle, Teemu Laurell kertoo kirjan esipuheessa.

Oma ruokakirja on ollut hänelle pitkäaikainen haave. Kirjaan on koottu reseptejä Laurellin ruokafilosofiaan perusteella.

– Hyvä ruoka on mutkatonta, maukasta ja yllättävää.

Kirjassa on hänen omia suosikkiohjeitaan. Laurell kirjoittaa, että joskus ihmiset luulevat kokin valmistavan kotonaankin ”hienoa ruokaa”, mutta tosiasia on se, että työpäivän jälkeen ammattikokki kaipaa ennen kaikkea nopeaa ja helppoa syötävää.

Teemun pöydässä -kirjassa onkin paljon toimivia arkiruokaohjeita. Lisäksi kirjassa on runsaasti erilaisia lisukkeita, grilliohjeita, makeita herkkuja sekä leivontareseptejä.

Maistuu seuraavanakin päivänä

Yksi hyvä esimerkki maukkaasta, helposta ja riittoisasta arkiruoasta on tulinen juustomakaroni. Vuoallisesta riittää seuraavallekin päivälle.

– Mielestäni mac & cheese eli juustomakaroni on herkullisinta pikaruokaa himassa. Mikäli ruokaa jää yli, se toimii loistavasti vaikka seuraavana päivänä pannulla paistettuna, Laurell esittelee ohjeen.

Tulinen juustomakaroni neljälle

  • 400 g penne- tai fusillipastaa

  • 2 salottisipulia

  • 2 valkosipulin kynttä

  • 3 dl kuohukermaa

  • 300 g erilaisia juusto

  • suolaa, mustapippuria ja jalapenoja maun mukaan

  • voita paistamiseen ja vuoan voiteluun

Valmistusohjeet

  1. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan. Siivilöi kypsä pasta ja kaada se takaisin kattilaan.

  2. Esilämmitä uuni kiertoilma-asennossa 200 asteeseen.

  3. Hienonna sipulit ja valkosipulit, ja laita tämän jälkeen voi pannulle. Kun voi vaahtoaa, lisää joukkoon sipulit. Kuullota sipuleita, kunnes ne ovat läpikuultavia.

  4. Lisää joukkoon kerma ja keitä hetki. Ota paistinpannu pois liedeltä.

  5. Raasta juustot ja laita raaste blenderiin tai sauvasekoittimen korkeareunaiseen kulhoon. Kaada joukkoon kerma-sipuliseos ja soseuta, kunnes saat tasaista, paksuhkoa kastiketta.

  6. Kaada kastike pastan joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

  7. Hienonna jalapenot ja lisää pastan joukkoon, sekoita makaroni-juustoseos tasaiseksi.

  8. Voitele uunivuoka kevyesti ja kaada seos vuokaan. Raasta päälle hieman juustoa ja siirrä vuoka uuniin.

  9. Paista kiertoilmalla noin 20 minuuttia tai kunnes pasta imaisee kastiketta ja menee hieman kasaan, gratinoituu ja saa kauniin kullan-ruskean pinnan.

  10. Anna juustomakaronien vetäytyä hetki ja tarjoa.

Resepti: Teemu Laurell, Kim Öhman: Teemun pöydässä (Otava 2021)

Tuore kirja toimisi ilahduttavana lahjana omaan kotiin muuttavalle nuorelle tai vaivattomia arkiruokaohjeita etsivälle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit