Testissä puolet nopeampi tapa tehdä uuniperuna – tulos oli toimiva ja maukas, valmista tuli puolessa tunnissa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Testissä puolet nopeampi tapa tehdä uuniperuna – tulos oli toimiva ja maukas, valmista tuli puolessa tunnissa

Tämä herkullinen ja edullinen ruoka ei vaadi suuria.

Jauhoiset perunat sopivat hyvin uuniperunoiksi. Rosamunda ja puikula ovat myös herkullisia vaihtoehtoja.

19.5. 15:30

Kotimaista varhaisperunaa saadaan jo pian, eikä sen parempaa kesällä ehkä olekaan. Uuniperuna on kuitenkin aivan oma ruokansa ja kuuluu monien lemppareihin.

Perinteisissä ohjeissa uuniperunaa kypsennetään uunissa yli tunnin. On kuitenkin myös toinen tapa. Valmiissa, Bellarosaa sisältävässä ja uuniperuna-nimikettä kantavassa pussissa oli kätevä vinkki nopeampiin uuniperunoihin. Testasin ohjetta, jossa uuniperunoiden luvattiin kypsyvän jopa puolessa tunnissa.

Ohje on maailman helpoin: Halkaise perunat pituussuunnassa ja aseta ne leikkuupinta alaspäin leivinpaperin päälle uunipellille. Pistele kuoriin haarukalla reikiä. Kypsennä perunoita 200 asteessa noin puoli tuntia.

Paistoajat riippuvat aina myös uunista ja perunoiden koosta. Itse katsoin perunoiden olevan mukavasti paahtuneita noin 35 minuutin kohdalla.

Nopeammat uuniperunat syntyvät pituussuunnassa halkaistuina ja leikkauspinta alaspäin. Ennen paistamista kuoreen tehdään haarukalla muutamia reikiä.

Lisäsin samaan kokeiluun myös vinkin Hanna Gullichsenin Kokin kotiruokaa -kirjasta (Otava 2020). Siinä suositellaan sivelemään uuniperunat oliiviöljyllä ja ripottelemalla pintaan hieman sormisuolaa. Suolaa en lisännyt, mutta oliiviöljyä käytin.

Maukasta tuli, ja puolet nopeammin siitä ajasta ajasta, mikä uuniperunoiden kypsymiseen yleensä menee. Lisäksi valmiiksi puolitetut perunat ovat mukavia myös siksi, että joillekin puolikas pottu riittää. Kuori irtosi mukavasti hieman jäähtyneestä perunasta.

Ja mitään folioitahan uuniperunoiden tekemiseen ei tarvita. Hyvä soosi, raikas salaatti kylkeen ja helppo herkkuateria on valmis.

Maukas soosi uuniperunalle

  • Purkillinen tonnikalaa (MSC-sertifioitua) tai noin saman verran esimerkiksi kypsää uunilohta

  • 2 dl kermaviiliä

  • 1,5 tl majoneesia

  • 1 tl sinappia

  • reilusti tuoretta ruohosipulia, esimerkiksi 1/3 punttia tai halutessa jopa puolikas

  • reilusti tuoretta tilliä, esimerkiksi 1/3 punttia tai enemmän

  • ripaus suolaa

Valmistusohjeet

  1. Jos käytät tonnikalaa, valuta se hyvin. Leikkaa tilli ja ruohosipuli pieneksi silpuksi.

  2. Sekoita kaikki ainekset yhteen, maistele välillä suolaa mahdollisesti lisätessä. Kaikkia ainesten määriä voi soveltaa omaan makuun sopivaksi.

  3. Laita kannellisessa astiassa hetkeksi jääkaappiin maustumaan.

Hieman reilun puolen tunnin uuniperunoissa oli mukavasti paahtunut pinta. Hieman jäähtyneestä perunasta kuori lähti helposti.

Muita uuniperunalle sopivia kastikkeita:

Savulohitäyte

Punajuuri-sinihomejuustotäyte

Lue myös: Pieni ”pulahduskikka” saattaa olla syy Sadun lohkoperunoiden ihanaan rapeuteen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit