Puolet suomalaisista säilyttää tomaatteja väärin – ”Maku häviää” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Puolet suomalaisista säilyttää tomaatteja väärin – ”Maku häviää”

Kauppapuutarhaliitto teki kuluttajille kyselyn, jossa selvitettiin tapoja säilyttää tomaatteja ja kurkkuja kotona.

Kauppapuutarhaliiton mukaan jääkaappi tekee tomaatista vetisen. Kylmässä aromiaineet ja hapot lisääntyvät ja sokereiden määrä vähenee.

19.5. 10:03

Moni säilyttää edelleen tomaatteja väärin, Kauppapuutarhaliitto kertoo keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa. Liiton tekemän kyselyn mukaan 49 prosenttia suomalaisista säilyttää tomaatit ja kurkut virheellisesti jääkaapissa.

Kyselyyn vastasi tuhat suomalaista. 17 prosenttia säilyttää vihannekset oikeaoppisesti, eli huoneenlämmössä.

Kauppapuutarhaliiton mukaan liian kylmä säilytys vaikuttaa tomaattien makuun.

– Välillä saamme palautetta tomaattien mauttomuudesta. Tomaatin maku häviää jääkaapissa, joten säilytys vaikuttaa makuun ratkaisevasti. Usko jääkaapissa säilyttämisestä elää kuitenkin vahvana, Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen sanoo.

Liian lämmin on parempi kuin liian kylmä, liitto painottaa. Ihanteellinen säilytyslämpötila on +13 astetta.

Tiedotteessa listataan syitä, joiden vuoksi tomaattia ei kannata säilyttää jääkaapissa:

  • Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa.

  • Tomaatti säilyy jääkaapissa pidempään ja pysyy kovana, mutta vetistyy sisältä.

  • Kylmyys tekee tomaateista happamampia ja mauttomampia, sillä kylmässä aromiaineet ja hapot lisääntyvät ja sokereiden määrä vähenee.

Parhaita tomaatinsäilyttäjiä olivat 55–65-vuotiaat, joista 34 prosenttia säilyttää tomaatit ja kurkut jääkaapissa. 18–24-vuotiaista 77 prosenttia pitää niitä jääkaapissa.

Jotkut kyselyyn vastanneista sanoivat, että tomaatit ja kurkut maistuvat paremmilta kylminä.

Oli säilytystapa sitten mikä tahansa, tomaatti ja kurkku eivät sovi lähekkäin toisiaan. Tomaatti tuottaa runsaasti etyleeniä, joten sitä ei kannata säilyttää etyleenille herkkien kasvisten, kuten kurkun ja yrttien läheisyydessä.

Etyleeni on kaasu, joka nopeuttaa hedelmien kypsymistä ja voi muuttaa lähellä olevien kasvien makua sekä kellastuttaa niitä.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto

IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000. Tutkimuksen tiedonkeruuaika oli 16.-24.2.2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit