Maistelimme 8 uutuusgrillimakkaraa – kaksi nousi maukkaimmaksi: ”Testituotteiden parhaimmistoa” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Maistelimme 8 uutuusgrillimakkaraa – kaksi nousi maukkaimmaksi: ”Testituotteiden parhaimmistoa”

Uutuusmakkaroiden valikoimassa näkyy siipikarjapohjaisten grillimakkaroiden suosion kasvu.

Testissä maisteltiin huhtikuussa ruokakauppojen hyllyiltä tarjolla olleita uutuustuotteita.

14.5. 15:38

Grillaustrendeissä näkyvät tänä kesänä lihaisammat grillimakkarat, perusgrillimakkarat sekä artesaanityyppiset makkarat, HKScan kertoo. Lisäksi pekonista on tullut grillaussuosikki. Kasvisten käyttö kasvaa edelleen ja kolme neljästä grillaajasta grillaa kasviksia, lihatalon kevään 2021 trendikatsauksessa kerrotaan. Grillijuustot tai halloumi ovat myös suosittuja grillattavia.

Erityisen suurta kasvua on siipikarjapohjaisten makkaroiden suosiossa. Lihatalon mukaan broilerin lihaa syödään tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aiemmin ja grilliin valitaan yhä useammin siipikarjapohjainen makkara.

Samaa on huomattu Atrialla.

– Lihaisat ja maustetut grillimakkarat ovat nyt suosittuja. Myös siipikarjapohjaisissa makkaroissa näkyy kasvua, ruokamakkaroiden tuoteryhmäpäällikkö Susanna Rintamäki Atrialta kertoo.

Broilerimakkaroiden suosio näkyy kaupoissa

Makkaroiden valikoimassa siipikarjapohjaisten grillimakkaroiden suosio näkyy. Vappuviikolla toteutetussa uutuusgrillimakkaroiden arvioinnissa eri ruokakaupoissa oli saatavilla useita uusia broilerimakkaroita. Grillikausi on vasta alkamassa ja uusia tuotteita tulee vielä kevään mittaan.

Vertailimme kahdeksaa uutta tuotetta, joita oli saatavilla tavallisista ruokakaupoista viikolla 17. Uutuustuotteissa oli broilerimakkaroiden lisäksi myös runsaita makuja, kuten chorizolla ja jalopenolla maustettuja vaihtoehtoja.

Uusia tuotteita arvioidessa huomataan, että siipikarjapohjaisissa grillimakkaroissa on reilusti vähemmän rasvaa kuin lihaisimmassa vaihtoehdoissa. Suolaa kaikissa on saman verran, kaksi grammaa sataa grammaa kohden.

 Suolaa kaikissa on saman verran, kaksi grammaa sataa grammaa kohden.

Makuarvioon valittiin huhtikuussa kauppoihin tulleita uutuuksia. Uusia grillimakkaroita tulee kuitenkin markkinoille vielä grillikauden edetessä.

Testiin valittiin lisäksi viime vuonna Akateemisen kiuasseuran valitsema Vuoden paras grillimakkara, Helsingin makkaratehtaan Naughty Dog Savupekoni-aurajuustomakkara. Arviossa keskityttiin makkaroiden koostumukseen ja makuun.

Maistelussa erottui kolme tuotetta

Pitkän uran tehnyt kokki Timo Huuskonen arvioi Ilta-Sanomille uusien grillimakkaroiden makua ja koostumusta. Nykyisessä työssä erilaiset makkarat ovat tulleet hänelle tutuksi.

Maistetuista kahdeksasta uutuusmakkarasta Timo Huuskonen nostaa erityisen maukkaaksi Atrian uuden Wilhelm Devil’s Saucen ja Kariniemen Kananpojan Tulisen Chorizon.

– Testituotteiden parhaimmistoa, hän arvioi Wilhelm Devil’s Saucen kohdalla.

 Timo Huuskonen nostaa erityisen maukkaaksi Atrian uuden Wilhelm Devil’s Saucen ja Kariniemen Kananpojan Tulisen Chorizon.

Huuskonen mainitsee myös hyväksi esimerkiksi Kariniemen Kananpojan grillimakkaran, joka sopii niille, jotka haluavat broilerimakkaraa ilman voimakkaita mausteita. Se ei ollut kuitenkaan tylsä, vaan makkarassa oli mukavasti makua.

Makkara suosittua huoltoaseman lounailla

Timo Huuskonen työskenteli ennen ravintoloiden sulkua Finlandia-talon ravintolan vuoromestarina. Sitä ennen hän oli mukana myös Helsingin keskustassa sijaitsevassa Hello Stranger -ravintolassa, sitä aiemmin myös NJK:lla ja Crown Plaza -hotellissa.

Kun ravintolasulku toi lomautuksen, Huuskonen sai kutsun tulla lounaskokiksi toisenlaiseen ympäristöön, Helsingin Pakilan Teboilille.

Aiemmassa toimessaan Timo Huuskonen valmisti annoksia muun muassa kansainvälisille konferenssivieraille ja muihin isoihin tilaisuuksiin. Huoltoaseman lounaita suunnitellessa asiakaskunnan toiveet ovat lähempänä kotiruokaa.

– Asiakaskunta on ollut suuressa määrin rakennusmiehiä. Alueella on paljon rakennustyömaita, mutta ihan vieressä ei ole varsinaista muuta lounasravintolaa. Annoskoot ovat paljon isompia kuin ravintoloissa, joissa olen aiemmin työskennellyt.

Makkara on huoltoaseman lounailla yksi suosituimmista aineksista.

Kirjailija Kari Hotakainen Pakilan Teboilin pöydässä. Makkara on huoltoaseman lounailla suosittu aines.

– Uunimakkaraa, makkarakastiketta, makkarapihvejä, makkarapastavuokaa, makkarakeittoa. Ne ovat esimerkiksi olleet suosittuja. Pyttipannuissa voidaan käyttää kahta erilaista makkaraa.

– Myös broilerimakkarat tuntuvat kiinnostavan ja niistä on jo paljonkin tarjontaa.

Timo Huuskonen testaa mielellään kesäisin ennakkoluulottomasti maustettuja grillimakkaroita sekä raakamakkaroita.

Raakamakkaroissa rasvaisuus on tärkeää

Millaisia makkaroita hän itse valitsee kesän grillauksiin? Lihaprosentilla on jonkin verran merkitystä valinnassa. Huuskonen toteaa, että erilaisia grillimakkaroita on kuitenkin mukava testailla ennakkoluulottomasti.

– Itse tykkään myös raakamakkaroista, niistä löytyy paljon hyviä vaihtoehtoja. Niissä rasvaisuus on tärkeä ominaisuus. Jos niissä ei ole rasvaa tarpeeksi, tulos ei ole välttämättä kovin hyvä. Myös hieman erikoisemmat, maustetut grillimakkarat, joissa on hyvä idea, ovat kiinnostavia.

Makkaroiden paistamisen suhteen grillillä ei ole hänelle suurta merkitystä. Mutta jos voi valita, Huuskonen grillaa makkarat mielellään hiiligrillillä.

Broilerimakkarat kasvattavat nyt suosiotaan, mikä näkyy uutuustuotteissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit