Kaivatko sinäkin kaupan leipähyllyn perältä pisimmän päiväyksen leivät ostoskoriin? Tästä syystä sitä ei olisi hyvä tehdä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kaivatko sinäkin kaupan leipähyllyn perältä pisimmän päiväyksen leivät ostoskoriin? Tästä syystä sitä ei olisi hyvä tehdä

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla otettiin kantaa tuoreimpien leipien kaiveluun markettien leipähyllyillä. Kaupat kertoivat, mitä hävikkileiville käy.

Tuotteet hyllytetään kaupoissa siten, että lyhimmän myyntiajan omaavat tuotteet ovat esillä ensimmäisinä.

13.5. 11:15

Moni on tottunut kaivelemaan markettien leipähyllyistä sitä ”tuoreinta” leipää, jonka päiväys on mahdollisimman pitkällä tulevassa. Asiaan otettiin tällä viikolla kantaa myös Helsingin Sanomien mielipidesivulla.

– Toivoisin ruokakauppojen asiakkaiden ottavan huomioon, että ei ole kovin järkevää valita hyllystä aina tuoreimman päiväyksen mukaista valmistetta. Tämä lisää kaupan poistoon meneviä tuotteita, Risto kirjoitti lehdelle.

Maksavalla asiakkaalla on oikeus valita haluamansa tuotteet. Mutta onko tosiaan niin, että ”leipähyllykaivelu” tuottaa mahdollisia ongelmia kaupoille ja vaikuttaa myös hävikin määrään?

Kysyimme K-ryhmältä, S-ryhmältä ja Lidliltä, mitä hävikkiin meneville tuotteille käy ja mitä Riston pohdintaan vastataan.

”Kyllä sillä on vaikutusta”

K-ryhmästä kerrotaan, että tuoretuotteiden hyllyttämisessä on ajateltu hävikin vähentämistä.

– Kaupan työntekijät hyllyttävät tuotteet niin, että ne myytäisiin tuoreusjärjestyksessä eli vanhimmat edessä, uusimmat takana. Tämä malli on toki käytössä kaikissa tuoteryhmissä ja sillä tavoitellaan nimenomaan hävikin vähentämistä.

– Kyllä sillä on vaikutusta, jos uusimmat päiväykset kaivellaan takaa: tällöin vanhimmat voivat pahimmassa tapauksessa jäädä myymättä ja päätyä hävikkiin.

 Kyllä sillä on vaikutusta, jos uusimmat päiväykset kaivellaan takaa: tällöin vanhimmat voivat pahimmassa tapauksessa jäädä myymättä ja päätyä hävikkiin.

Myös S-ryhmän kaupoissa tuotteet hyllytetään päiväyksen mukaan. Lyhimmän myyntiajan omaavat tuotteet ovat hyllyssä ensimmäisinä. Tällä pyritään siihen, että hävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän.

– Ennakoimme kysyntää tuotetasolla ja optimoimme tilausmääriämme tavoitteena mahdollisimman tuoreet tuotteet joka päivä ja niin, ettei turhaa hävikki synny. Toki asiakkaat voivat auttaa tässä valitsemalla päiväyksiä, jotka vastaavat heidän tarvettaan ja myös ostamalla punalaputettuja tuotteita edulliseen hintaan, S-ryhmästä vastataan kysymykseen siitä, onko tuoreimpien tuotteiden ”hamstraus” haaste kaupoille.

Lidliltä vastataan, että tuotteiden kierto on nopeaa. Mielipidekirjoituksessa kuvailtua toimintaa ei Lidlissä pidetä merkittävänä ongelmana.

– Pyrimme pitämään leivän kaltaisten tuoretuotteiden kierron niin nopeana, ettei asiakkaan tarvitse kaivella hyllystä parempia päiväyksiä. Pidämme myynnissä vain tuotteita, joissa on hyvät päiväykset. Nopea kierto tarkoittaa sitä, että uusia tuoretuotteita tulee myyntiin joka päivä ja tuotteet myydään nopeasti.

Mitä käy hävikkiuhan alla oleville tuotteille?

Kaupoista vastataan, että hävikkiä minimoidaan esimerkiksi punalaputetuilla tuotteilla. Lisäksi hävikkiuhan alla olevaa ruokaa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Ruokahävikkiä hyödynnetään myös bioetanolin ja biokaasun valmistukseen.

– Hävikkiuhan alla olevaa leipää myydään S-ryhmän kaupoissa punalaputettuina, eli 30 prosentin alennuksella. Lisäksi käytössä on ilta-ale, jolloin alennus on 60 prosenttia. Lopulta myymättä jääneet leivät ohjataan muiden elintarvikkeiden tavoin aina ensisijaisesti hyväntekeväisyyteen, S-ryhmästä kerrotaan.

Yhteistyötä tehdään noin 400 hyväntekeväisyyskumppanin kanssa ympäri Suomea.

Lisäksi joillakin S-ryhmän myymälöillä on palvelutorin tuotteiden alennuksia iltaisin. Esimerkiksi joissakin myymälöissä voi ostaa edullisempaan hintaan isomman määrän leipiä tai hedelmiä ja vihanneksia, jotka saattavat ulkoisesti olla hieman nahistuneita, mutta edelleen syötäviä, S-ryhmän viestinnästä kerrotaan.

Helsingin keskustassa toimiva hävikkiruokaravintola hyödyntää markettien tuotteita.

– Yksittäisiä hieman nahistuneen näköisiä hedelmiä ja vihanneksia voidaan hyödyntää välipaloina henkilökunnan taukohuoneessa.

Myymälöiden leipähävikkiä hyödynnetään myös bioetanolin valmistukseen. Viime vuonna siihen toimitettiin noin 1200 tonnia leipäjätettä.

Lidliltä vastataan, että leipää, kylmätuotteita, pakasteita ja kuivatuotteitakin myydään parasta ennen -päivän lähestyessä 30 prosentin alennuksella.

Paistopisteeltä edellisenä päivänä jääneitä leipätuotteita on hukka-alessa, jossa pussitetut leivät myydään alennuksella aamupäivisin. Hevi-tuotteita myydään hävikkihevilaatikoissa. Niistä on kaupan mukaan tullut suosittuja.

– Jos tuotteita ei saada myytyä alennuksella, niitä lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Loput hyödynnetään rehunvalmistuksessa ja biokaasun tuotannossa.

K-ryhmässä esimerkiksi hävikkiuhan alla oleva leipä lahjoitetaan joissakin tapauksissa ruoka-apuun. Viime kädessä se menee biojätteeksi.

– Syömäkelpoisen ruokahävikin ohjaaminen ruoka-apuun toteutetaan lähes kaikissa K-ruokakaupoissa. Hevi-osastolla ja palvelutiskissä syntyvä hävikki ei aina ole syömäkelpoista, joten se menee useimmiten biojätteeksi. Syömäkelvottomasta ruokahävikistä valmistettua biokaasua hyödynnetään energiana uusien Pirkka-tuotteiden valmistuksessa.

Kauppiaille on myös omia ratkaisuja, kuten esimerkiksi hävikkihyllyt.

K-ryhmässä vuoden 2020 aikana eniten hävikkiä kiloina syntyi leivästä, kasviksista, hedelmistä, marjoista, lihasta ja maitovalmisteista. Hävikki myös laski eniten näissä samoissa tuoteryhmissä, aihetta käsittelevässä tiedotteessa kerrotaan.

Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan kauppojen osuus elintarvikeketjussa syntyvästä ruokahävikistä on alle 20 prosenttia.

Ympäristölainsäädäntö rajoittaa biohajoavan jätteen päätymistä kaatopaikalle, Pty:n sivuilla kerrotaan.

Kuluttajat voivat auttaa kauppaa hävikin vähentämisessä välttämällä tuoreimman päiväysmerkinnän tuotteiden hamstrausta, Saa syödä-sivustolla todetaan.

Lähteet: K-ryhmä, S-ryhmä, Lidl, Pty, Saasyödä.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit