Risotto on mainettaan helpompi, varsinkin Sadun mutkat suoriksi vetävillä neuvoilla – 5 sudenkuoppaa, joihin et enää lankea

Risottoa pidetään usein vaikeana ruokana valmistaa, vaikka se voi parhaimmillaan olla arjen todellinen pelastaja.

Kuivatuista suppilovahveroista, sipulista, parmesaanista ja sitruunasta syntyy herkullinen risotto.

5.5.2021 14:52

Risottoa pidetään usein haastavana ja työläänä ruokana, mutta ruokakirjoittaja ja toimittaja Satu Koivisto on eri mieltä.

– Meidän kotona risotto on helppo arkiruoka, johon löytyy aina ainekset ja aikaa. Moni ei meinaa uskoa, että risotto on oikeasti mainettaan helpompi valmistaa!

Sadun mukaan risoton paras puoli on se, että lähes jokaisen jääkaapista löytyy siihen tarvittavat raaka-aineet. Hän kertoo, että maukas risottoliemi syntyy pelkästä vedestä ja kasvisliemijauheesta. Liemen lisäksi risotto tarvitsee yksinkertaisimmillaan vain neljä raaka-ainetta: risottoriisin, sipulin, parmesaanin ja sitruunan.

– Usein risotto-ohjeissa puhutaan salottisipulista ja valkoviinistä. Tavallinen keltasipuli sopii kuitenkin aivan mainiosti ja valkoviinin sijaan risottoon saa hapokkuutta myös sitruunalla.

Satu itse lisää risottoon myös salaista ainesosaansa eli lehtiselleriä.

– Selleri herättää usein ristiriitaisia reaktioita, mutta omasta mielestäni se tuo hienonnettuna risottoon miellyttävää syvyyttä.

Sellerin lisäksi risoton sekaan sopii Sadun mukaan lähes mikä vain.

– Risoton sekaan sopii parsa, munakoiso, punajuuri, kuivatut sienet tai vaikka pelkkä sitruuna. Se on siis täydellinen hävikkiruoka!

Risoton valmistus ei vaadi jatkuvaa sekoittamista

Satu myös kumoaa myytin siitä, että risoton liemi tulisi sekoittaa riisin sekaan tilkka kerrallaan tai että risottoa täytyisi hämmentää herkeämättä.

– Oman kokemukseni perusteella risotto onnistuu myös pienemmällä vaivalla. Itse kaadan liemen riisin sekaan usein kolmessa osassa ja hämmennän risottoa voimakkaasti vain kaataessa.

Vältä nämä 5 sudenkuoppaa

  1. Huono risottoriisi. Satu kehottaa panostamaan risottoriisiin, sillä hyvästä riisistä tulee onnistunut risotto pienelläkin vaivalla. Satu itse suosii Arborio-riisiä.

  2. Ylikypsä riisi. Onnistuneen risoton riisissä on purutuntumaa.

  3. Kuiva koostumus. Sadun mukaan risoton kuuluu olla löysää, joten jos liemi loppuu kesken, voi risottoa löystyttää myös vedellä.

  4. Huono maustaminen. Satu kannustaa maistelemaan ruokaa tehdessä, että kaipaako risotto lisää esimerkiksi hapokkuutta, jota saa valkoviinin lisäksi muun muassa sitruunasta.

  5. Turha odottelu. Sadun mukaan risotto on ruoka, joka on parhaimmillaan heti nautittuna. Anna siis tiskien odottaa ja istu suorilta ruokapöytään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit