Oletko irtokarkkihyllyllä ”terminaattori” vai ”tutkija”? Suomalaisten tapa ostaa irtsareita eroaa muista maista – katso jättilista suosituimmista - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Oletko irtokarkkihyllyllä ”terminaattori” vai ”tutkija”? Suomalaisten tapa ostaa irtsareita eroaa muista maista – katso jättilista suosituimmista

Ruotsalaisten kolmanneksi suosituin irtokarkki on suomalainen, mutta makusuosikeissa on paljon eroja. Kokosimme jättilistan Suomen suosituimmista irtokarkeista.

Ahaa Suklaacrisp, värikkäät Brynild naperot, Susupalat ja Sirkusaakkoset ovat esimerkkiä tuotteista, jotka toistuvat myydyimpien irtomakeisten listoilla.­

22.4. 18:55

Irtokarkit ovat todellinen intohimoasia.

MTV kertoi tällä viikolla Cloettan ja Candytownin suosituimmasta irtomakeisista sekä Cloettan tekemästä kuluttajatutkimuksesta.

Kysyimme myydyimmistä irtokarkeista lisäksi K-ryhmältä sekä S-ryhmältä. Listoissa oli yhteneväisyyksiä.

K- ja S-ryhmän kymmenen suosituimman irtokarkin listoissa suosituimpiin tuotteisiin kuuluvat Susupalat, Ahaa-Suklaacrisp, Pätkis minibites, Brynild hedelmänaperot, valkosuklaatoffee, Astra Fizzy, Sirkusaakkoset ja Suklaatoffeerulla.

Samat tuotteet näkyvät myös CandyTownin myymälöiden suosituimmissa karkeissa. Susupalat ja Aakkoset toistuivat kaikkien tahojen listoilla.

Sama tuote kaikkien Pohjoismaiden myydyimmissä

Cloettan kuluttajatutkimuksissa tarkasteltiin irtokarkkien suosiota ja kuluttajien tottumuksia Pohjoismaissa. Esimerkiksi Suomessa ja Ruotsissa kaikkein suosituin on sama makeinen, suklainen Center Original. Se oli kymmenen suosituimman listalla myös Tanskassa ja Norjassa.

Cloettan irtomakeisten liiketoimintayksiköstä vastaava Titta Tuokko kertoo, että suklaisuus oli kuluttajien mielestä yksi laadukkuudesta kertovista kriteereistä. Kaikkien tutkittujen maiden Top 10 -listalla olikin reilusti suklaisia irtokarkkeja.

Ruotsin irtokarkkivalikoimien top 10:ssä on suomalainen suosikkituote. Dumle sijoittui Ruotsin listan kolmanneksi myydyimmäksi.

Vaahtokarkit ruotsalaisten suosikkeja

Ruotsalaisten karkkimaku eroaa hieman suomalaisista siinä, että siellä vaahtokarkit ovat paljon suositumpia kuin Suomessa.

– Suomessa vaahtokarkit koetaan hieman lapsellisiksi, Titta Tuokko sanoo.

Norjan top 10-lista oli enemmän samankaltainen, kuin suomalaisten lempikarkkien lista. Kuten Suomessa, myös Norjassa pidetään salmiakki- ja lakukarkeista, joissa on voi olla suolaisuutta.

Suomalaiset eivät halua jakaa omia pussejaan

Caobiscon tilaston mukaan suomalaiset kuluttivat makeisia vuonna 2018 keskimäärin 12,9 kiloa henkilöä kohden. Ruotsissa makeisten kulutus oli hieman suurempaa, 14,5 kiloa.

Suomessa irtokarkkien ostajissa korostuvat erityisesti nuoret miehet. Suomalaiset ostavat irtokarkkeja mielellään viikonlopuksi.

Tavoissa ostaa irtokarkkeja on eroja suomalaisten ja ruotsalaisten välillä.

– Suomalaiset haluavat valita itse henkilökohtaiset, omat pussinsa, kun taas Ruotsissa ja muissa maissa irtokarkkeja nautitaan yhdessä perheen kanssa, Titta Tuokkola kertoo.

Suomalaiset voivat olla jopa hieman mustasukkaisia omista karkkipusseistaan.

– Toisille ihmisille irtokarkkien valitseminen on todella vaikeaa. Ja kun on valinnut itselleen omat lempparinsa, niitä suomalaiset eivät mielellään halua jakaa.

Yhteisistä irtokarkeista voi tulla pientä suukopua.

Tyypillinen irtokarkkien ostaja: ”Terminaattori” ja ”tutkija”

Cloettan kuluttajatutkimuksessa havaittiin tyypillisiä tapoja ostaa irtomakeisia Suomessa:

 • Pussiin valitaan keskimäärin 11 erilaista makua.

 • Irtokarkkeja ostetaan kerrallaan keskimäärin 350–400 g.

 • Päätösten tekeminen saattaa kestää jopa kymmenen minuuttia tai enemmän. Irtokarkkien valintaan käytetään jopa kolme kertaa enemmän aikaa kuin muiden tuoteryhmien osalta.

 • On kahdenlaisia ostajia: ”Terminaattoreita”, jotka katsovat vauhdilla kaikki vaihtoehdot läpi. Toiset ovat ”tutkijoita”, jotka haluavat bongata ensin omat lempparinsa ja vasta sen jälkeen katsovat muita mahdollisia vaihtoehtoja.

 • Irtokarkkeja keräillään niin, että alkupään kauhat ovat isoja. Kauhalliset pienenevät loppua kohden.

 • Irtokarkkien ostajat maistelevat mielellään uutuuksia ja valitsevat esimerkiksi niitä vain yhden kappaleen testimielessä.

 • Irtokarkkeja nautitaan mieluiten yksin.

 • Kirpeät karkit ja vaahto jakavat eniten mielipiteitä. Lisäksi kirsikka- ja kookoksen maut jakavat suomalaisia.

Nämä karkit ovat Cloettan mukaan kiistellyimpiä. Toiset rakastavat niitä, toiset vihaavat. Myös Vihreät kuulat jakavat tunnetusti mielipiteitä.­

Toivotuimmissa kaksi erityistä tuotetta

Eniten Cloettalta on toivottu takaisin Lätkäliiga-makeisia ja Tuttifrutteja. Ne poistuivat irtokarkkilaareista syyskuussa 2019. Karkit tekevät paluun toukokuun puolessa välissä CandyKingin valikoimista.

Cloettan vastaa Candy King karkkitelineistä K-ryhmässä, Finnkinon leffateattereissa, Lidlissä Sweet Corner-nimellä ja Tokmannissa Namipäivä-nimellä. Cloettan Karkkikatu-telineet löytyvät Kokkolan Halpahallista ja Minimanista.

Keskon oma irtokarkkikonsepti on K-Irtomakeiset. Isoimmissa kaupoissa on erillinen gluteenittomat irtomakeiset–hylly. Gluteenittomien myydyimmät K-ryhmässä satunnaisessa järjestyksessä:

 • Panda Ahaa Suklaacrisp

 • Panda Suklaatoffeerulla konvehti

 • Maoam pala hedelmätoffee

 • Panda Valkosuklaatoffeerulla

 • Haribo Hedelmäkastanja

 • Halva Mansikkajauhis

 • Haribo Paistettu muna

 • Halva King Kong

 • Haribo Fun City hedelmäviinikumi

 • Haribo Hedelmätutti

Lähteet: Cloetta, S-ryhmä, K-ryhmä, Candytown/Filmtown

Grafiikan tuotekuvat: Foodie.fi, Candytown

Cloettan kuluttajatutkimus toteutettiin vuonna 2020 ja suomalaisten osalta siihen vastasi reilu 100 vastaajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit