Mistä tietää, ovatko kylmälaukussa kuljetetut makkarat ja lihat vielä ihan hyviä? Muista muutama sääntö - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Mistä tietää, ovatko kylmälaukussa kuljetetut makkarat ja lihat vielä ihan hyviä? Muista muutama sääntö

Ulkona syöminen on nautinto, johon kannattaa panostaa.

Isommat lihat kannattaa kuljettaa kypsennettyinä. Retkellä niihin voi paistaa ainoastaan kauniin pinnan.­

20.4. 13:19

Monissa retkikohteissa on yleisiä grillejä, joita voi käyttää omien eväiden valmistamiseen. Ruoan laittaminen kannettavalla grillillä on myös suosittua.

Retkeillessä saattaa tulla pohtineeksi, kuinka kauan esimerkiksi grillattavat lihat ja makkarat säilyvät hyvänä kylmälaukussa. Tähänkin on muutama nyrkkisääntö, jotka kannattaa pitää mielessä.

Jos pakkaus on viileä, se on vielä hyvä

Asiasta kysyttiin myös viime viikolla lihatalo HKScanin lehdistötilaisuudessa.

Täysin tarkkaa ohjetta ei voida antaa, sillä kylmälaukuissa ja kylmävaraajissa on eroja. Tilaisuudessa kerrottiin kuitenkin, että pidemmän ajan kylmälaukussa kannettuja lihatuotteita kannattaa kokeilla ensin kädellä. Ne ovat pysyneet kylmälaukussa hieman jääkaappia vastaavassa lämpötilassa, jos pakkaukset ovat päältä vielä viileitä.

Omaa harkintaa ja aistinvaraista tutkimista suositellaan myös pitkään kuljetetuissa herkissä elintarvikkeissa. Kylmälaukussa vastaavat tuotteet eivät kuitenkaan säily seuraavaan päivään.

Luonnollisesti vallitseva lämpötila vaikuttaa myös siihen, kuinka kauan kylmälaukun tuotteet pysyvät kylmänä. Kesähelteillä aika on lyhyempi kuin viileämmillä säillä.

Mitä täydempi kylmälaukku on, sitä kauemmin se pysyy kylmänä. Myös kylmävaraajien määrä, koko ja laatu vaikuttavat.

Pidemmillä automatkoilla lihatuotteet kannattaa aina kuljettaa kylmälaukussa.

Isommat lihat kypsinä mukaan

Kari Aihinen vastasi tilaisuudessa myös kysymykseen retkigrillaamisesta.

Hän suositteli, että isommat lihat tai broilerituotteet otettaisiin retkelle mukaan valmiiksi kypsennettyinä kylmälaukkuun.

Retkellä kypsiin tuotteisiin grillataan ainoastaan maukas pinta. Silloin ei tarvitse huolehtia lihan kypsyydestä, eikä odotella pitkään ruoan valmistumista. Näin myös mahdollinen nälkäkiukku taklataan ja retkeilijät voivat keskittyä nautiskelemaan ulkona syömisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit