4 supermaukasta ohjetta parsasta – blinimäiset letut vievät kielen mennessään - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

4 supermaukasta ohjetta parsasta – blinimäiset letut vievät kielen mennessään

Mikä on vihreä tai valkoinen ja tuo kevään? Tietysti ihana parsa!

Blinimäiset parsaletut ovat herkullisia.

17.4. 16:00

Parsa on maukas kevätherkku. Se on paitsi hyvää niin myös mielettömän terveellistä. Kokosimme maukkaita parsareseptejä.

Vihreä kevätpasta syntyy parsasta, herneistä ja kapriksista alle puolessa tunnissa.

Blinimäiset parsaletut ovat takuuvarma hitti.

Parsakeitosta taas riittää kahdelle pääruuaksi ja neljälle alkupalaksi. Keitto on ihanan kermainen, mutta vegaaninen.

Kokeile myös vaihtaa perinteinen hollandaisekastike herkulliseen ja helppoon ruohosipulikastikkeeseen.

Keväinen parsapasta

  • 1 ½ dl lehtipersiljaa hienonnettuna

  • 1 dl + ½ dl oliiviöljyä

  • 1 tl suolaa

  • 1 sitruunan mehu ja kuori

  • 450 g vihreää parsaa

  • 3 valkosipulinkynttä

  • 1 mieto punainen chili

  • 2 rkl kapriksia

  • 100 g pakasteherneitä

  • ½ dl pastan keitinvettä

  • 400 g spagettia

Hienonna persilja. Sekoita 1 dl oliiviöljyä ja suola joukkoon.

Pese ja raasta sitruunan keltainen kuoriosa, purista mehu. Lisää kuori ja mehu persiljaöljyyn. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta.

Kuori parsa ja napsauta tai leikkaa kovat kantapalat pois. Leikkaa nuput erikseen ja paloittele varret pienempiin paloihin.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna chili. Valuta kaprikset.

Kuumenna ½ dl oliiviöljyä paistinpannussa. Lisää parsapalat, valkosipuli, chili ja kaprikset pannuun ja paista muutama minuutti, lisää herneet viimeiseksi minuutiksi mukaan. Varo, ettei valkosipuli pala.

Siirrä levyltä ja kaada keitinvesi ja sitruunaöljy joukkoon. Kääntele nopeasti spagetin joukkoon ja tarjoa heti. Ripottele tarvittaessa hieman sormisuolaa pinnalle

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 4

Vihreä kevätpasta syntyy parsasta, herneistä ja kapriksista alle puolessa tunnissa!

Parsaletut ja kylmäsavulohta

  • 500 g vihreää parsaa

  • 2 tl oliiviöljyä

  • ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria

Taikina:

  • 1 ½ dl vehnäjauhoja

  • 1 dl tattarijauhoja

  • ½ tl soodaa

  • ½ tl suolaa

  • 50 g voita

  • 2 kananmunaa

  • 5 dl piimää

Paistamiseen:

  • voita

Lisäksi:

  • 150 g kylmäsavulohta

  • 1 prk (150 g) ranskankermaa

  • tilliä

Kuori parsa ja napsauta tai leikkaa kovat kantapalat pois. Halkaise parsat pituussuunnassa puoliksi ja leikkaa sen kokoisiksi paloiksi, että ne mahtuvat lettupannun koloon.

Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista parsapaloja minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tee taikina. Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Sulata voi ja vatkaa kananmunat joukkoon, sekoita piimä sekaan.

Yhdistä piimäseos ja kuivat ainekset.

Kuumenna voi lettupannulla. Laita muutama parsapala pannun koloihin ja kaada taikinaa päälle.

Paista letut molemmin puolin kullanruskeiksi. Tarjoa kylmäsavulohen, ranskankerman ja tillin kanssa.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Keitosta riittää kahdelle pääruuaksi ja neljälle alkupalaksi. Keitto on ihanan kermainen, mutta silti vegaaninen.

Kahden parsan keitto

  • 500 g valkoista parsaa

  • 1 rkl + 1 rkl oliiviöljyä

  • 7 dl kasvislientä

  • 1 dl valkoviiniä

  • 2 rkl sitruunan mehua

  • 2 perunaa (200 g)

  • 1 pieni sipuli

  • 3 valkosipulinkynttä

  • (2 rkl ravintohiivahiutaleita)

  • 1 prk (2 dl) kasvipohjaista ruuanlaittovalmistetta (tai ruokakermaa, jos keiton ei tarvitse olla vegaaninen)

Päälle:

  • 8 vihreää parsaa

  • 1 rkl öljyä

  • suolaa ja rouhittua mustapippuria

  • Siemenripote

  • 2 rkl seesaminsiemeniä

  • 2 rkl pist aasi- tai cashewpähkinöitä

  • ½ tl currya

  • ¼ tl suolaa

Kuori parsa ja leikkaa tyvestä noin 3 cm:n kovat palat. Kuumenna öljy kattilassa. Laita kuoret ja kovat palat kattilaan ja kuullota öljyssä muutama minuutti.

Lisää kasvisliemi, valkoviini ja sitruunamehu ja keitä miedolla lämmöllä sillä aikaa, kun jatkat keiton valmistamista. Siivilöi liemi.

Paloittele kuoritut parsat. Kuori ja paloittele perunat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä kattilassa.

Kuullota perunoita ja sipuleita noin 5 minuuttia. Lisää parsapalat ja jatka vielä muutama minuutti.

Lisää siivilöity liemi ja keitä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä. Lisää ravintohiivahiutaleet. Soseuta keitto tasaiseksi.

Ota liedeltä ja lisää ruuanlaittovalmiste. Pidä keitto lämpimänä.

Kuumenna 1 rkl öljyä paistinpannulla ja pyöräytä vihreitä parsanuppuja pannulla noin minuutti.

Mausta suolalla ja pippurilla. Rouhi pähkinät ja paahda kuivalla pannulla seesaminsiementen kanssa.

Kaada mortteliin mausteiden kanssa ja murskaa hienommaksi. Ripottele keiton pinnalle. Nosta päälle parsanuppuja.

Valmistusaika: 50 minuuttia

Annoksia: 2–4

Vaihda perinteinen hollandaisekastike herkulliseen ruohosipulikastikkeeseen.

Valkoista parsaa, kinkkua ja ruohosipulikastiketta

  • 16 valkoista parsaa

  • 6 viipaletta ilmakuivattua kinkkua

  • Ruohosipulikastike

  • 1 ½ rkl täysjyväistä dijoninsinappia

  • 1 rkl sitruunamehua

  • 1 tl juoksevaa hunajaa

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 1 rkl seesamiöljyä

  • 1 rkl hienonnettua ruohosipulia

Kuori parsat, poista kantapalat. Keitä parsoja kiehuvassa, suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

Tee kastike. Sekoita sinappi, sitruunamehu ja hunaja keskenään. Sekoita öljyt joukkoon, hienonna lopuksi ruohosipuli sekaan.

Jaa parsat lautasille. Laita kinkkuviipaleet päälle ja kaada päälle kastiketta.

Valmistusaika: 25 minuuttia

Annoksia: 4

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit