Nyt on perunaherkku! Liiskatut grilliperunat ja parsasalaatti ovat parasta juuri nyt - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Nyt on perunaherkku! Liiskatut grilliperunat ja parsasalaatti ovat parasta juuri nyt

Kun mökkisesonki häämöttää, alkaa grillihammasta kolottaa.

Kun perunat liiskataan hellästi ennen grillausta, ne saavat enemmän maukasta grillipintaa.­

10.4. 16:00

Jokaisella on varmasti ne omat perinteiset mökkiherkkunsa, mutta tässä muutama vaivaton resepti, joilla grillikauden saa avattua helposti mökin kevätpuuhien ohella.

Korianteripesto on raikas kastike. Se säilyy hyvin jääkaapissa ja sopii monen grilliruoan piristäjäksi.

Liiskatut grilliperunat ja parsasalaatti

  • 8 rosamunda-perunaa

  • oliiviöljyä

  • suolaa

  • 500 g parsaa

  • 3 vartta kevätsipulia

  • 50 g pinaattia

  • 1 feta

Sitruunakastike

  • 1 sitruunan mehu

  • 1 keltuainen

  • 1 rkl sinappia

  • 1,5 dl rypsiöljyä

  • 0,5 tl suolaa

Tähän käy loistavasti esimerkiksi edellisen päivän kuorineen keitetyt perunat.

Keitä perunoita kuorineen noin 15 minuuttia (koosta riippuen) niin, että ovat juuri ja juuri kypsiä.

Siirrä perunat leikkuulaudalle tai vastaavalle ja murskaa ne perunasurvimella tai lastalla hellästi linttaan.

Pirskottele päälle oliiviöljyä ja sormisuolaa tai merisuolaa ja jätä odottamaan grillailua.

Katko parsoista kuivat puisevat varren päät pois.

Keitä napakoiksi suolatussa vedessä noin 10 minuuttia, riippuen parsojen paksuudesta, kunnes haarukka lävistää varren keskikohdan.

Leikkaa parsat paloiksi, jätä latvat hieman pidemmiksi paloiksi.

Hienonna kevätsipulit. Sekoita jäähtyneet parsat, sipulit, pinaatinlehdet ja murennettu feta tarjoilukulhossa.

Valmista kastike. Erottele keltuainen pieneen kulhoon, mittaa joukkoon sinappi ja sitruunamehu.

Vatkaa joukkoon öljy, kuin tekisit majoneesia, eli pikkuhiljaa samalla vatkaten, kunnes seos paksuuntuu.

Sitten voit lisätä öljyä jo reippaammin. Kastike jää löysäksi, mutta täyteläiseksi. Mausta suolalla. Lisää kastike juuri ennen tarjoilua tai anna jokaisen annostella itse.

Grillaa perunoita, kunnes niihin tulee maukas grillauspinta. Tarjoa perunat parsasalaatin ja kastikkeen kera.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4

Tuoremakkaravartaat ja korianteripesto

  • 4 mietoa tuoremakkaraa

  • 4 tulista tuoremakkaraa

  • 100 g pimentos de padron –paprikoita

  • n. 200 g kirsikkatomaatteja

  • 1 ruukku korianteria

  • 1 ruukku lehtipersiljaa

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 0,75-1 dl oliiviöljyä

  • 1 tl merisuolaa

  • mustapippuria

  • tiraus sitruunamehua

Valmistele vartaat. Leikkaa makkarat kolmeen osaan ja pujottele vartaisiin vuorotellen erilaisia makkaroita, padron-paprikoita ja kirsikkatomaatteja.

Valmista pesto. Leikkaa korianteri- ja lehtipersiljaniput paloiksi. Hienonna valkosipuli.

Nosta ainekset korkeaan kapeaan astiaan. Lisää joukkoon oliiviöljy ja surauta ainekset sauvasekoittimella karkeaksi pestoksi.

Mausta suolalla ja mustapippurilla ja tirauksella sitruunamehua. Peston voi valmistaa myös huhmareella.

Jauha yrtit ja valkosipuli pieneksi ja sekoita lopuksi öljy.

Grillaa vartaat grillissä, kunnes raakamakkarat ovat läpikypsiä. Kypsyyden voi tarkistaa puristamalla makkaraa –jos sisältä tulee kirkasta nestettä, ei punertavaa tai sameaa, on makkara kypsä.

Tarjoa vartaat peston ja kesäisen salaatin kera.

Valmistusaika: 35 minuuttia

Annoksia: 4

Hedelmävartaisiin voi valita mitä hedelmiä vain kiinteistä banaaneista appelsiinilohkoihin.­

Minttuiset hedelmävartaat

  • 3 isoa oksaa minttua

  • 2 sitruunaa

  • 2 rkl tomusokeria

  • 1 pieni vesimeloni

  • 1 verkkomeloni

  • 2 nektariinia

  • vaniljajäätelöä

  • sireeninkukkia

Valmista marinadi. Hienonna mintunlehdet, purista sitruunoista mehu.

Sekoita tomusokeri sitruunamehun joukkoon, ripottele sekaan minttu.

Leikkaa hedelmät lohkoiksi nosta kulhoon ja kaada päälle marinadi, sekoita marinadi hedelmien joukkoon ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Pujota hedelmäpalat vartaisiin niin, että mahdollisimman laaja pinta osuu grilliin. Grillaa hedelmiä ihan hetki, sen verran, että ne saavat hieman väriä.

Tarjoa hedelmävartaat vaniljajäätelön tai kermavaahdon ja sireeninkukkien kanssa, mikäli sireeninkukkia löytyy.

Kannattaa ensin maistaa kukkaa ennen kuin poimii. Jotkut lajikkeet ovat kitkeriä, toiset taas kukkaisen makeita.

Valmistusaika: 50 minuuttia

Annoksia: 6

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit