Tarun savulohipiirakassa on rapea pohja ja pehmeän kermainen täyte - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tarun savulohipiirakassa on rapea pohja ja pehmeän kermainen täyte

Suolainen lohipiirakka sopii vaikka lounassalaatin kanssa tai sen voi valmistaa pienen seurueen kahvipöytään.

Suolainen lohipiirakka maistuu monille.

14.3. 16:00

Tässä piirakassa on rapea filotaikinapohja sekä savulohesta ja tillistä tehty kermainen täyte.

Filotaikina on paperinohut taikina-arkki, joka voidellaan voilla tai ruokaöljyllä.

Taikina-arkkeja laitetaan monta päällekkäin, jolloin niistä saadaan hyvin lehtevä ja rapea piirakkapohja. Taikinaa voi käyttää suolaiseen tai makeaan leivonnaiseen.

Suojaa taikina kuivumiselta

Filotaikinaa löytyy valmiina ruokakaupan pakasteosastolta. Taikina sulatetaan ennen käyttöä joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Filotaikinaa ei voi pakastaa uudelleen, mutta se säilyy hyvin suojattuna jääkaapissa muutamien päivien ajan.

Taikina on erittäin helppokäyttöinen, mutta huomioi, että se ei saa olla pitkiä aikoja ilman suojaa.

Suojaamattomana taikina kuivuu nopeasti. Voit suojata taikinan valmistuksen aikana esimerkiksi kostealla liinalla.

Savulohipiirakka

Pohjan ainekset:

  • 4 filotaikina-arkkia

  • noin 70 g voita

Täyte:

  • 350 g maustamatonta tuorejuustoa

  • 150 g ranskankermaa

  • 2 kananmunaa

  • hyppysellinen suolaa

  • hyppysellinen jauhettua valkopippuria

  • ½ rkl sitruunamehua

  • 1 ½ rkl tuoretta tilliä

  • 200 g lämminsavulohta

Ota filotaikina sulamaan huoneenlämpöön noin 1–2 tuntia ennen piirakan valmistamista. Voit myös laittaa taikinan sulamaan jääkaappiin jo edellisenä päivänä.

Leikkaa leivinpaperista sopivan kokoinen pala vuokaa (noin 30 cm x 19 cm). Leivinpaperin tulee nousta myös vuoan reunoille.

Laita leivinpaperi pöydälle. Leikkaa filotaikina-arkit (arkin koko 50 cm x 37 cm) puoliksi. Näin saat kahdeksan arkkia.

Sulata voi.

Levitä ensimmäinen ohut filotaikina-arkki leivinpaperin päälle. Voitele taikina voisulalla pullasutia apuna käyttäen.

Levitä toinen filotaikinakerros voidellun filotaikina-arkin päälle ja voitele uusi kerros voilla.

Jatka näin, kunnes kaikki kahdeksan kerrosta on voideltu ja laitettu päällekkäin.

Nosta filotaikinalevyt leivinpaperin kanssa vuokaan mahdollisimman tiiviisti vuoan reunoja mukaillen.

Valmista täyte vatkaamalla vispilällä tai sähkövatkaimella maustamaton tuorejuusto, ranskankerma, kananmunat, suola ja valkopippuri.

Lisää joukkoon vielä sitruunamehu, ruokalusikallinen hienonnettua tilliä sekä 150 grammaa savulohta pieneksi pilkottuna.

Sekoita täyte.

Kaada täyte filotaikinapohjan päälle.

Ripottele täytteen päälle vielä tilliä sekä loput savulohet pieninä paloina.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 20–25 minuutin ajan, tai kunnes piirakka on kypsä.

Anna piirakan jäähtyä hetki, ennen kuin nostat sen pois vuoasta.

Leivontabloggaaja ja -kirjailija Taru Vihavainen kirjoittaa Pullahiiren reseptit ja leivonvinkit -palstaa, jossa hän jakaa leivontaohjeita ja keittiövinkkejä Ilta-Sanomien Ruokalan lukijoille.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän. Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit