Saarioinen lopettaa lauantai­makkaran valmistuksen

1930-luvulla suomalaiseen ruokakulttuuriin tullut lauantaimakkara on erityisesti miesten ja lasten suosikki. Sen voimalla Suomea rakennettiin.

Vielä neljä vuotta sitten lauantaimakkara oli yhtiön toiseksi myydyin leivänpäällinen. Nyt sen kysyntä on pienentynyt, Saarioisilta kerrotaan.

9.3.2021 15:34

Suomen suurimpiin lihanjalostajiin lukeutuva Saarioinen lopettaa perinteikkään lauantaimakkaran valmistamisen.

Ensimmäisenä asiasta kertoi MTV Uutiset.

Lauantaimakkaraa on tehty 1920-luvulta saakka, mutta Saarioisilla vain suhteellisen vähän aikaa, vuodesta 1992 asti.

– Olemme lopettaneet tuotteen, koska sen kysyntä on pienentynyt, Saarioisten kuluttajakokemuksista vastaava johtaja Tia Yrjölä sanoo.

Vielä neljä vuotta sitten lauantaimakkara oli yhtiön toiseksi myydyin leivänpäällinen.

Mikä on lauantaimakkaran suosio nyt, sitä Yrjölä ei paljasta.

– Se on liikesalaisuus, hän sanoo.

Lauantaimakkaraa oli Suomessa syöty jo vuosikymmeniä ennen kuin Saarioinen Osakeyhtiö 1955 perustettiin. Eikä maineikkaan lauantaimakkaran tarina Saarioisen lopettamispäätökseen katkea. Useat muut lihatalot jatkavat perinteikkään makkaran valmistamista.

Alkuperäisen reseptin mukaan sianlihasta valmistetun lauantaimakkaran juuret ulottuvat 1920–30-lukujen taitteeseen. Tehdasvalmisteiset makkarat alkoivat tuolloin yleistyä varsinkin kaupungeissa, johon väkeä pakkaantui maaseudulta.

Joku keksi alkaa valmistaa Suomessa ranskalaistyyppistä Lyon-makkaraa. Ehkä siitä vääntyi nimi lauantaimakkara. Tai sitten hienona pidettyä tehtaan makkaraa tarjottiin juhlistamaan kuusipäiväisen työviikon päättymistä lauantaina, mistä tuli nimi makkaralle.

Yhtä kaikki lauantaimakkaraksi kutsuttua leivänpäällistä oli historialähteiden mukaan myynnissä jo 1920-luvun lopulla helsinkiläisen osuuskauppa Elannon tiskeillä.

Kuvateksti Helsingin Sanomissa vuodelta 1994: ”Vasemmalla näkyvissä A-luokan kasakka wurstissa ja kinkkumakkarassa voi silmin havaita lihaa. Sen sijaan oikealla olevat lauantaimakkara ja sipulimakkaratangot näyttävät jauhomaisilta.”

Perunajauholla tasalaatuistetusta lauantaimakkarasta tuli seuraavien vuosikymmenten saatossa yleisin leikkelemakkara, eikä asema isommin horjunut.

– Yksi suosituimmista makkaroista, Atrian viestintäpäällikkö Hanne Kortesoja sanoo.

Atria aikoo jatkaa lauantaimakkaran valmistusta, vaikka Saarioinen heitti pyyhkeen kehään.

– Mitäs sitä, hyvin myyvää tuotetta lopettamaan, hän sanoo.

Markkinatutkimusyhtiö Nielsenin mittausten mukaan lauantaimakkara on Atrian toiseksi suurin kotiin ostettu leikkeletuote.

Lauantaimakkaran mieto maku ja sattumia vailla oleva suutuntuma ovat vuosikymmeniä olleet lasten mieleen.

– Erityisesti lapsiperheet pitävät sen miedosta mausta yhä, tuoteryhmäpäällikkö Kaisa Kettula Atrialta sanoo.

Mutta lauantaimakkara kelpasi aikanaan myös raavaiden työmiesten eväsleipien väliin. Kun Suomen hyvinvointivaltion kovaa pohjaa 1950–60-luvulla rakennettiin isoilla infratyömailla, voipaperiin kääritty leipäpari lauantaimakkaran ympärillä oli työmailla kiertävien työmiesten perusevästä.

Liekö sen ajan peruja, että lauantaimakkara on ollut miesten suosiossa aina viime vuosiin saakka.

Saarioisten lihajalosteiden tuoteryhmäpäällikkö Sari Noponen kertoi MTV3 Uutisille 2017 lauantaimakkaran olevan erityisesti miesten suosima tuote, jolla on ollut oma uskollinen käyttäjäkuntansa. Tuolloin Saarioisten lauantaimakkara myi vielä hyvin.

Tämän hetken myyntimääriä ja lauantaimakkaran sijoittumista muiden leivänpäällisten joukossa Saarioinen ei kommentoi.

Lauantaimakkaran institutionaalisesta asemasta kertoo se, että pääministeri Antti Rinne (sd) käytti lauantaimakkaraa yhteiskunnallisen vakauden symbolina todistellessaan ilmastonmuutoksen vastaisten politiikkatoimien vaikutusten vähäisyydestä arkeen.

”Kaupasta saa yhä lauantaimakkaraa ja sinistä lenkkiä, vaikka niidenkin peloteltiin katoavan leivältä tai lautaselta. Näin ei tietenkään ole käynyt eikä tulekaan käymään,” viimeisiä viikkojaan pääministerinä toiminut Rinne kirjoitti Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan marraskuussa 2019.

Vaikka yksi valmistaja lopetti lauantaimakkaran, kyllä sitä vielä saa.

Juttua muokattu kello 18. Juttuun lisätty tieto, että asiasta kertoi ensimmäisenä MTV Uutiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit