Ravintolat tarjoavat nyt esivalmisteltuja menuita, joista syntyy upeita kotiruokia – testasimme "Tähtikokin ruokakassin” sisällön

Ravintoloiden sulkemisen mahdollistama laki ei estä nauttimasta huipputason ravintolaruokaa kotona.

Tältä näyttää Michelin-ravintolan annos kotona toteutettuna. Alempana jutussa on kuva aineksista ennen annoksen kokoamista.

8.3.2021 14:53

Koronapandemian vuoksi tiukoilla olevat ravintolat pitävät meteliä kurimuksestaan, mutta eivät tyydy pelkkään marinaan. Pakon edessä syntyy uusia ideoita.

Yksi jo laajalle levinnyt selviytymistapa on valmistaa asiakkaille esivalmistettuja menukokonaisuuksia, jotka viimeistellään kotona. Muiden muassa Ora, Inari, Olo, Nolla, Demo, Spis ja Muru tarjoavat nyt kotikokille tilaisuuden loistaa.

Ilta-Sanomat kokeili, mitä syntyy Michelin-tähdellä jo vuosia merkityn helsinkiläisen Demon ”Tähtikokin ruokakassin” sisällöstä. Eri menuista valikoitui testiin viiden ruokalajin Premium Menu (69 euroa per henkilö).

Demon mukaan suurin osa sen asiakkaista noutaa kassin itse Helsingin Yrjönkadulla sijaitsevasta ”showroomista”, mutta ruokakassit liikahtavat perille kotipiisin ääreen myös taksikyydillä pääkaupunkiseudulla.

Eri ruokalajit on pakattu tiiviisti pakattuja kastikkeita myöten erillisiin paperipusseihin, joten sähläämisen mahdollisuus kotona on pieni.

Illallinen pakattuna vaan ei vielä katettuna. Täysipainoinen illallinen onnistuu näillä eväillä kesämökkiolosuhteissakin.

Kotona ei tarvitse olla ravintolatason laitteita, mutta terävä veitsi, leikkuulauta, pannut ja kattilat auttavat kummasti. Lisäksi esille on hyvä ottaa voita, suolaa ja sokeria. Ruokakassin mukana tulevat tarkasti laaditut valmistusohjeet. Työtä helpottavat myös eri ruokalajeille pätkityt videot.

Keittiö on esivalmistellut annokset mahdollisimman pitkälle. Näin asiakkaalle jää vain eri komponenttien lämmitys, viimeistely sekä annosten kokoaminen ja koristelu. Konsepti muistuttaa Ikean liikeideaa, jossa levystä ja neljästä jalasta syntyy pöytä. Se ei vielä synnytä kuvitelmia puusepän pätevyydestä, mutta Demon ruokakassin saattaminen ohjeiden mukaisesti lautaselle on innostava kokemus. Siinä voi jopa luulla itsestään liikoja.

Tältä näyttää alkuruoka paperipussista poimittuna.

Miltä maistuu? Hapanjuurileipä ja neitsytvoi on juuri niin maistuva yhdistelmä kuin sen voi kuvitella olevan. Alkuruokana karamellisoitu lohipastrami kukkaalilla ja fermentoiduilla kaurakekseillä näyttää lautasella hienolta… no, Michelin-ravintolan annokselta (taputuksia omalle olalle).

Ruokakassin tilaaja voi hyödyntää myös maksutonta sommelier-palvelua. Lohipastramin oheen suositeltu Henri Bourgeois Pouilly-Fumé en Travertin 2019 osoittautuu täsmäiskuksi.

Demon ohjeissa varoiteltiin paistamasta liikaa lihaa. Turha pelko. Sen sijaan polentapalleroiden muotoon olisi ehkä ollut syytä kiinnittää kotikeittiössä enemmän huomiota.

Välioruoaksi tarjolla on Mangalitza-porsasta hyvin miedon makuisessa punajuuriliemessä smetanan kera. Kun videon katselu unohtuu tältä osin, niin annos ei näytä ihan huippuunsa viritetyltä, mutta toimiihan tuo välipalana burgundilaisen pinot noirin kera.

Pääruoaksi valikoitunut Black Angus flank steak Marques de Riscal Reserva 2016:n kanssa aiheuttaakin sitten itseriittoista nyökyttelyä.

Jälkiruokaa ennen hyvissä ajoin paperipussista poimittu Ländle Klostertaler -juusto on kooltaan sopivan pieni ja maultaan ronski.

Sitten enää aiemmin illalla valmiiksi taiottu mallasomenakompotti vaniljakreemillä ja -soosilla esille ja viilennettyä jälkiruokaviiniä lasiin.

Kuinka helppoa ja herkullista. Vielä seuraavana päivänä hymy on herkässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit