Näin testaat helposti, onko parasta ennen -päivänsä ohittanut leivinjauhe vielä toimivaa – ja kuinka säilyttää tuorehiivaa parhaiten jääkaapissa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Näin testaat helposti, onko parasta ennen -päivänsä ohittanut leivinjauhe vielä toimivaa – ja kuinka säilyttää tuorehiivaa parhaiten jääkaapissa

Leivinjauhe ja kuivahiiva ovat kuivakaapin perusaineksia. Tuorehiivan ja kuivahiivan käyttämisessä on pieniä eroja.

Tuorehiivaa voi myös pakastaa, jos kaikkea ei tarvitse heti.­

3.3. 16:28

Leivinjauhe ja kuivahiiva ovat monissa kodeissa kuivakaapin perusaineksia. Joskus niitä jää kaapin perälle pitkiksikin ajoiksi. Voisi ajatella, että ne ovat tuotteita, jotka säilyvät pitkään.

Jos leivinjauhepurkissa olevasta parasta ennen -päiväyksestä on hurahtanut jo vuosia, leivinjauheen toimivuutta voi testata helposti seuraavalla pienellä kokeella:

  • Laita ½ teelusikallista leivinjauhetta kulhoon.

  • Kaada päälle hieman kiehuvaa vettä.

  • Jos leivinjauhe on edelleen hyvää, se kuplii nesteen ja lämmön vaikutuksesta.

  • Jos mitään ei tapahdu, on leivinjauhe vanhentunutta.

Kuivahiiva säilyy avaamattomassa pakkauksessa vuoden. Sen jälkeen siinä ei ole mitään haitallista, mutta hiivan teho on vähentynyt. Niin kutsuttu vuosikertakuivahiiva kannattaa siis vaihtaa uuteen, sillä se ei enää nostata leipomuksia toivotulla tavalla.

Tuorehiiva vai kuivahiiva, mitkä ovat keskeiset erot?

Kuivahiiva on tavallista hiivaa, josta vesi on puristettu pois.

Keskeisin ero on siinä, että tuorehiivalla saa nostatettua taikinoita nopeammin kuin kuivahiivalla.

– Kuivahiiva toimii ihan hyvin, jos nesteen lämpötila on kohdillaan. Se toimii myös, jos taikinalle antaa aikaa, esimerkiksi yön yli sämpylöissä. Jos taikinan haluaa nostaa nopeammin, silloin käyttäisin tuorehiivaa. Puolessa tunnissa kuivahiivalla se ei oikein onnistu, ruokakirjailija Arja Elina Laine kertoi Ilta-Sanomille viime vuonna ilmestynyttä Leipä-kirjaa koskevassa haastattelussa.

Kuivahiiva vaatii leivonnassa hieman lämpimämmän nesteen kuin tuorehiiva.

Mistä tietää, onko tuorehiiva enää hyvä?

Tuorehiiva säilyy parhaimmillaan kuukauden sen pakkaamisesta jääkaapissa.

Jos jääkaappiin on jäänyt pyörimään hiivapala pidemmäksi aikaa, mistä tietää, voiko sitä käyttää?

Vaikka yli kuukausi sen ostamisesta olisi kulunut, hiivassa ei ole mitään haitallista. Ainoastaan sen teho alkaa heiketä.

– Vanhetessaan hiiva saattaa tummua tai kuivua. Mitään haittaa siitä ei ole, mutta se ei välttämättä kohota leipomuksia enää yhtä hyvin. Tuorehiivaa voi kuitenkin pakastaa, joten jos ei aio käyttää koko pakkausta kerralla, loput kannattaa laittaa pakkaseen, Erkki Varonen Suomen hiivalta sanoo.

Hiiva kannattaa pakastaa aina mahdollisimman tuoreena, Varonen sanoo lisäksi.

Tuorehiiva säilyy pakastimessa muovipussiin pakattuna ainakin vuoden. Kun pakastettua tuorehiivaa otetaan käyttöön, sitä sulatetaan noin 15 minuuttia huoneenlämmössä ennen leipomista. Kylmä tuorehiiva liuotetaan kädenlämpöiseen taikinanesteeseen.

Sulanut tuorehiiva on vellimäistä, sillä muutama prosentti hiivasoluista särkyy jääkiteiden paineesta.

Älä kääri muoviin tai folioon

Miten tuorehiivaa kannattaa säilyttää jääkaapissa?

Suomen hiivan sivuilla kerrotaan, että parhaiten se säilyy omassa pakkauksessaan tiivisti suljettuna. Esimerkiksi folio tai liian tiivis muovi eivät ole hyviä vaihtoehtoja jääkaapissa säilyttämiseen.

– Jos muovi tai folio on tiiviisti hiivapalassa, kosteus ei haihdu palan pinnasta, vaan jää pisaroiksi hiivapalan pinnalle. Hiiva ”hukkuu” veteen ja ”menehtyy”. Pakastettuna folio tai muovi estävät kuitenkin kuivumisen pakastimessa, Erkki Varonen täsmentää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit