Monella suomalaisella on täysin väärä käsitys siitä, mitä merilohi tarkoittaa – kirjolohen ja lohen ero myös epäselvä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Monella suomalaisella on täysin väärä käsitys siitä, mitä merilohi tarkoittaa – kirjolohen ja lohen ero myös epäselvä

Suomalaiset ovat kaupan kalatiskillä eksyksissä, Suomen Kalankasvattajaliitto ry kertoo kyselytutkimuksen tuloksista.

Moni suomalainen haluaisi syödä enemmän kotimaista kalaa.­

3.3. 12:35

Kirjolohi ja lohi ovat suosittuja kaloja, mutta suomalaisella kuluttajalla ei ole aina tarpeeksi tietoa niiden eroista, Kalankasvattajaliitto ry kertoo tiedotteessaan.

Liiton mukaan valtaosa kuluttajista ei tiedä, mitä termit merilohi, Norjan lohi ja Jäämeren lohi tarkoittavat.

Kalankasvattajaliiton mukaan 90 prosenttia kuluttajista luulee esimerkiksi, että merilohi on kalalaji. Merilohta ja Jäämeren lohta luullaan myös yleisesti villeiksi kalalajeiksi.

Kalankasvattajaliitto ry korjaa väärää luuloa: termit merilohi, Norjan lohi ja Jäämeren lohi tarkoittavat yhtä ja samaa kasvatettua lohta, tiedotteessa kerrotaan. Ne ovat kaikki tuontikalaa.

Suomalainen kalankasvatus tuottaa kirjolohta. Kaupoissa voi olla tarjolla myös esimerkiksi norjalaista, ruotsalaista ja tanskalaista kirjolohta.

Luonnonvaraiset lohikannat järvissä, Itämerellä ja Jäämerellä on luokiteltu uhanalaisiksi tai vaarantuneiksi. Niiden pyyntiä rajoitetaan kalastuskiintiöillä.

– Kotimaista Itämeren villiä lohta voi olla saatavilla alkukesästä. Sen pyytäminen on rajoitettua ja se on kiintiöity kala, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen kertoo.

Valtaosa tuodaan ulkomailta

Väärät mielikuvat kaloista vaikuttavat Kalankasvattajaliiton mukaan osaltaan siihen, että yli 80 prosenttia suomalaisten kaupasta ostamasta kalasta on tuontikalaa.

Samaan aikaan tutkimusten mukaan 86 prosenttia suomalaisista haluaisi syödä enemmän kotimaista kalaa ja 80 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että kotimaista kalankasvatusta tulisi lisätä.

– Todellisuudessa valtaosa Suomessa myytävästä ruokakalasta on ulkomailla, lähinnä Norjassa kasvatettua lohta, Irja Skytén-Suominen Suomen Kalankasvattajaliitosta sanoo.

Kirjolohesta suomalaisilla kuluttajilla on enemmän tietoa. Se on Suomen tärkein kasvatuskala.

– Yli 70 prosenttia suomalaisista tietää, että ruokakaupoissa myytävä kirjolohi on kasvatettua. On ehdottomasti hyvä, että ihmiset tietävät, mitä syövät.

Kyselytutkimuksen luvut perustuvat tutkimusyhtiö Bilendin lokakuussa 2020 toteuttamaan kyselytutkimukseen, johon vastasi yhteensä 1000 18–75-vuotiasta suomalaista.

Kirjolohi ja lohi

  • Kirjolohi ja lohi ovat kaksi eri kalalajia. Kirjolohi on kotoisin Tyyneltämereltä, lohi Pohjois-Atlantilta.

  • Kasvatetusta lohesta käytetään yleisesti nimitystä merilohi.

  • Kirjolohi on pienempi, lohi isompi.

  • Kirjolohi on värikkäämpi, eritoten kyljestään.

  • Lohen liha on rasvaisempaa kuin kirjolohen.

  • Kirjolohta kutsuttiin aiemmin Suomessa forelliksi ja sateenkaarirauduksi.

  • Vuonna 1965 silloinen tasavallan presidentti Urho Kekkonen lanseerasi nimen kirjolohi, joka vakiintui käyttöön.

  • Kirjolohi on Suomen tärkein kasvatuskala.

  • Kasvatettua lohta tuodaan Suomeen runsaasti varsinkin Norjasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit