Vegaaninen ”nachopelti” syntyy perunasta, härkäpavuista ja vuustokastikkeesta - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Parempi kuin nachopelti! ”Mielettömässä lohturuoassa” on helppo kastike, joka on kaupan purkkia parempaa

Sanna Mansikkamäen herkkupellissä juustokastike tehdään sekoittamalla kahta eri vegejuustoa ja nachot korvataan perunalla.

Vegaaninen ”nachopelti” syntyy perunasta, härkäpavuista ja vuustokastikkeesta.­

26.2. 14:12

Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki korvaa kokkailussaan lihan osaksi tai kokonaan esimerkiksi hernerouheella tai härkäpavulla. Näin tehdään myös ”Parempi kuin nachopelti” -reseptissä, joka löytyy hänen uutuuskeittokirjastaan Kiitos! (Otava 2021).

Pelti tehdään nachojen sijaan perunoista, jotka ovat myös ilmastoviisaan kokin valinta.

– Ihmisten pitäisi syödä enemmän perunaa! Se on ihana raaka-aine, ja todella ekologinen vaihtoehto. Pelti on mieletön lohturuoka, jota lapsetkin syövät mielellään, Mansikkamäki fiilistelee.

Hän kertoo keittokirjassaan, kuinka syödä ilmastoystävällisemmin ja vähentää lihan käyttöä arkiruoissa.

Myös pellin juustokastike on vaihdettu vegaaniseen versioon, vuustokastikkeeseen, jonka Mansikkamäki lupaa maistuvan paremmalle kuin kaupan texmex-hyllyltä löytyvät juustokastikkeet. Hän kertoo kirjassaan syövänsä itse juustoa lähinnä viikonloppuisin.

Vegaaniset juustot jakavat mielipiteitä, koska niiden valmistaminen maitopohjaisia juustoja vastaaviksi on haastavaa. Mansikkamäen vinkki maukkaaseen vuustokastikkeeseen on kahden eri vegaanisen juustolevitteen yhdistäminen.­

Parempi kuin nachopelti

6 annosta, valmistusaika 40 minuuttia + esivalmistelu yön yli

2 kg pitkulaisia kiinteitä perunoita (esim. Jazzy tai Annabelle)

4 rkl rypsiöljyä

1 ps (40 g) tacomausteseosta

Härkäpapukastike

2 dl kuivattuja härkäpapuja tai 2 prk (à 400/240 g) kypsiä säilykehärkäpapuja (Palkoset)

1 punasipuli

4 valkosipulinkynttä

2 rkl rypsiöljyä

1 tl kanelia

1 tl jauhettua juustokuminaa

1 tl jauhettua korianteria

½ tl suolaa

1 tl sokeria

1 prk (220/121 g) chipotlechilejä adobokastikkeessa

1 tlk (400 ml) tomaattimurskaa

1 limetin raastettu kuori ja puristettu mehu

Lisäksi

1 nippu korianteria

2 avokadoa

6 retiisiä

2 limettiä

4 rkl jalapenoviipaleita

Vuustokastike

1 prk (150 g) vegaanista påMackan tomaatti-basilikalevitettä

1 pkt (200 g) vegaanista Violife Creamy -levitettä (tulinen paprika/chili)

Vinkki!

Valmista tacomausteseos itse: 1 rkl jauhettua korianteria, 1 rkl sipulijauhetta, 1 rkl valkosipulijauhetta, 2 tl tulista savupaprikajauhetta, 1 tl kanelia ja 1 tl suolaa.

Valmistus

Tee vuustokastike valmiiksi. Lusikoi ainekset pieneen kattilaan, kuumenna ja sekoita.

Pese ja viipaloi perunat neljään osaan. Sekoita perunoihin öljy ja tacomausteseos. Asettele perunat uunipellille tasaisesti. Paahda 230-asteisen uunin yläosassa noin 20 minuuttia tai kunnes viipaleet ovat kypsiä ja ruskistuneet.

Pilko kypsät härkäpavut muruksi veitsellä tai aja yleiskoneessa leikkuuterällä. Hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä pari minuuttia.

Lisää pannulle härkäpavut ja mausteet. Sekoita. Lisää chilit ja tomaattimurska. Mausta limetinkuorella ja -mehulla. Sekoita ja kuumenna.

Lusikoi härkäpapukastiketta ja vuustokastiketta perunoiden päälle. Revi päälle runsaasti tuoretta korianteria, lusikoi vielä pinnalle haarukalla murskattua avokadoa ja retiisi- ja jalapenoviipaleita.

Leikkaa limetti paloiksi ja tarjoile ne erikseen. Niistä voi halutessaan puristaa mehua annokseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit