Hurahditko sinäkin chiliin? Yhä useampi kasvattaa lajikkeita kotonaan – tässä erilaisten chilien erot ja ominaisuudet - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Hurahditko sinäkin chiliin? Chilikastikkeiden myynti on nousussa, ja yhä useampi kasvattaa lajikkeita kotonaan: ”Toimii hyvin juustokakuissa”

Suomalaiset kasvattavat chililajikkeita, joita ei kaupasta saa. Tunnetko jo eri chilien ominaispiirteet ja käyttötavat?

Chilit jaetaan viiteen lajiin, ja niissä on suuria makueroja. Omansa löytää maistamalla.­

25.2. 16:20

Ovatko suomalaiset hurahtaneet chiliin?

Tulinen mauste tuntuu olevan yhä useamman huulilla.

SOK Marketkaupan ketjuohjauksen myyntipäällikkö Juhani Haara sanoo chilikastikkeiden myynnin kasvaneen S-ryhmässä noin 13 prosenttia vuonna 2020. Haaran mukaan ennen koronavuotta, vuosina 2017–2019, chilikastikkeiden myynti kasvoi S-ryhmässä vuositasolla noin viisi prosenttia.

– Kasvun taustalla on sekä makeiden että voimakkaiden chilikastikkeiden, erityisesti sriracha-tyyppisten kysynnän kasvu.

Myös K-ryhmän osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilä kertoo sekä makeiden että tulisten chilipohjaisten kastikkeiden olevan tällä hetkellä hyvin suosittuja. Niiden myynti on kasvanut 18 prosenttia.

– Näyttää siltä, että trendinä ovat juuri sweet-chilikastikkeet. Niitä ostetaan monilta eri brändeiltä, kun taas srirachan kohdalla yhden brändin myynti on kovaa. Lisäksi erilaisia tulisia siipikastikkeita on tullut viime aikoina markkinoille iso määrä.

Hänen mukaansa valikoima on kokonaisuudessaan todella laaja.

– Kysynnän myötä tuotteiden määrä on lisääntynyt ja lisääntyy edelleen. Eri Aasian maiden ruoat, erityisesti Thaimaan maut, ovat suosittuja tällä hetkellä, ja ruokaa tehdään näin korona-aikana paljon kotona.

Chililajeissa on suuria makueroja

Chilikastikkeita löytyy kauppojen hyllyiltä joka lähtöön, mutta itse chilien valikoima on suppea.

Suomen chiliyhdistyksen puheenjohtajan Pirjo Koivusen mukaan kaupoista löytyy pääasiassa pitkiä punaisia, keltaisia ja vihreitä annuum-chilejä, jotka ovat maultaan kitkeriä. Vihreää annuum-chiliä käytetään esimerkiksi kebabeissa, joka tunnetaan Suomessa turkinpippurina.

– En halua syödä niitä niiden ikävän poltteen takia. Annuumeilla ei ole mitään tekemistä muiden chilien makumaailmojen kanssa. Lähes kaikissa muissa lajeissa on hedelmäisiä ja raikkaita makuja, ja poltteen profiili on miellyttävämpi.

Sen vuoksi yhä useampi chiliharrastaja kasvattaa omia lajikkeita kotonaan.

 Chili toimii hyvin esimerkiksi juustokakuissa. Sen tarkoitus on tuoda ruoan muut aromit esille, eikä tehdä ruoasta tulista.

Koivunen jakaa chilit viiteen lajiin: annuum, baccatum, chinense, frutescens ja pubescens.

  • Annuumit kuuluvat samaan sukuun paprikoiden eli tulettomien chilien kanssa. Muun muassa jalapenot kuuluvat annuumeihin.

  • Baccatumit taas ovat raikkaan makuisia ja poltteeltaan erilaisia. Monet pystyvät syömään paljon tulisempia baccatumeja kuin annuumeja. Baccatumit käyvät hyvin salaatteihin sekä kana- ja kalaruokiin.

  • Chinenseihin kuuluvat kaikkein tulisimmat chilit kuten habanerot, jotka ovat tuttuja syöntikilpailuista.

  • Frutescenseja ei viljellä paljoa, mutta esimerkiksi tuttu tabasco kuuluu tähän lajiin.

  • Pubescenset eli rocotot ovat ehkä maailman parhaita chilejä. Ne ovat hyvin paksulihaisia, ja niissä on pehmeä polte. Ne tuntuvat sopivan suurimmalle osalle ihmisistä. Rocotoilla saa harvoin ruoan liian tuliseksi, ja ne ovat aivan ehdottomia liharuoissa.

Pirjo Koivusen mukaan yleinen kiinnostus chileihin kasvaa. ”Aina kun kävelen yhdistyksen takki päällä, joku tulee koputtamaan olalle.”­

Koivunen korostaa lajikkeiden suuria makueroja, minkä takia oma lajike löytyy vain maistamalla. Hän sanoo rakastavansa baccatumeja, joita hänen miehensä taas inhoaa.

– Mies pitää eniten chinenseistä, joista en itse välitä. Siksi meillä käytetään pubescenseja, kun halutaan tehdä molemmille sopivaa ruokaa, Koivunen sanoo ja nauraa.

Hän huomauttaa chilin olevan hyvin monikäyttöinen mauste, sillä se sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.

– Chili toimii hyvin esimerkiksi juustokakuissa. Sen tarkoitus on tuoda ruoan muut aromit esille, eikä tehdä ruoasta tulista.

Koukussa endorfiineihin ja viljelyyn

Koivusen mukaan suomalaisten chili-innostus syntyi vuonna 2010. Myös chiliyhdistyksen jäsenmäärä kasvoi koko ajan noin vuoteen 2017, minkä jälkeen se on pysynyt tasaisena. Rekisterissä on tällä hetkellä 600–700 jäsentä.

– Yleinen kiinnostus chileihin kuitenkin kasvaa edelleen. Aina kun kävelen yhdistyksen takki päällä, joku tulee koputtamaan olalle, Koivunen kertoo.

Hän uskoo, että chilissä koukuttaa makumaailman laajuus sekä tulisen ruoan tuottamat endorfiinit, jotka suklaan tapaan lisäävät hyvän olon tunnetta.

 Chilissä koukuttaa makumaailman laajuus sekä tulisen ruoan tuottamat endorfiinit, jotka suklaan tapaan lisäävät hyvän olon tunnetta.

Chiliharrastajat myyvät tai antavat kasvattamiaan taimia sekä satoa eteenpäin ja saavat näin koukutettua lisää ihmisiä chilien pariin.

– Usein uusilla jäsenillä karkaa ensimmäisen vuoden aikana mopo käsistä, kun he innostuvat viljelemään 20–30 eri lajiketta. Hyvinvoiva kasvi tuottaa niin paljon, että satoa on mahdotonta syödä vuoden aikana, Koivunen sanoo.

– Harrastelijoiden keskuudessa suosituin kasvatettava laji on varmaan pubescense.

Suomesta löytyy pari suurta chiliviljelmää, joiden chilejä myydään isoimmissa kaupoissa. Kasvattajien keskuudessa valikoimaa on paljon, mistä Koivunen uskoo suosion osaltaan johtuvan.

– Chileistä löytyy aivan uskomaton makumaailma.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit