Burgerimies Akseli Herlevi lisää joka ruokaan maustetta, jota monet käyttävät väärin - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Burgerimies Akseli Herlevi lisää joka ruokaan maustetta, jota monet käyttävät väärin

Vahva chilikastike sopii tomaattikastikkeisiin, hedelmäsalsoihin ja vaikka munakkaaseen.

Akseli Herlevi on ensimmäisen Top Chef Suomi -tv-ohjelman voittaja. Hänet tunnetaan myös Naughty Brgr -ravintolaketjun omistajana.­

24.2. 13:24

Kokki ja ravintoloitsija Akseli Herlevi kertoi Burgerimies-tv-ohjelmassaan käyttävänsä tabasco-chilikastiketta ruokaan kuin ruokaan.

Hän maustaa chilikastikkeella esimerkiksi tomaattipohjaiset ruoat.

– Vaikka chilikastike löytyy monen suomalaisen ruokakaapista, se jää yleensä hyllylle vuosikausiksi, Herlevi sanoo puhelimessa.

Hänen mukaansa monet eivät tiedä, miten sitä olisi fiksuinta käyttää. Suolan tavoin sen tarkoitus on korostaa muita makuja eikä peittää niitä.

– Idea on siinä, että chilin tulinen osa, kapsaisiini, turvottaa kielen, ja syöjä voi näin maistaa enemmän. Jos chilikastiketta laittaa liikaa, koko ruoka maistuu vain sille.

Vahvaa chilikastiketta ei siis tulisi läträtä, kuten Herlevi on huomannut ihmisten tekevän esimerkiksi pizzerioissa. Hän huomauttaa, että kastikkeiden valmistajatkin suosittelevat sitä käytettävän vain vähän. Tippakin voi riittää.

– Sitä pitää laittaa niin vähän, että tulisuutta tuskin huomaa.

Herlevi myöntää myös itse lätränneensä kastiketta ennen kuin ymmärsi sen käyttötarkoituksen.

– Olihan se hauska havaita, ettei chilikastike polta, kun sitä laittaa oikean määrän.

Chiliä, yrttejä, sitrusta ja etikkaa

Herlevi lisää erimakuisia chilikastikkeita hedelmien, kuten ananaksen ja mangon kanssa salsatyyppisiin kastikkeisiin, grillattuun porsaanlihaan ja aamiaismunakkaaseen.

Hänen mukaansa maustamisessa tärkeää on maistelu. Oman makunsa oppii vain erheiden kautta.

– Maustamisessa pitää harjaantua. Aluksi voi koittaa maustaa pienemmän satsin.

Chilikastikkeen lisäksi Herlevi vinkkaa käyttämään tuoreita yrttejä sekä sitruksia tai etikkaa lisäämään hapokkuutta, jolloin suolan määrää voi vähentää. Useimmissa chilikastikkeissa on myös etikkaa ja suolaa.

– Itse googlailen paljon raaka-aineita ja reseptejä, ja sitä kautta kokeilen uusia mausteita.

Kestävyys kasvaa syödessä

Herlevi on huomannut kauppojen chilikastikkeiden valikoiman kasvaneen. Hänen mukaansa ruoan tulisuus jakaa suomalaisia.

– Suomessa on monia suomalaisia chiliharrastajia, jotka kasvattavat itse chiliä. Tiedän henkilöitä, jotka joutuvat syömään vatsansuojalääkkeitä, koska syövät niin tulista ruokaa.

Hän on havainnut myös oman tulisuuden kestävyytensä kasvaneen, kun hän on syönyt aasialaisia ruokia, joissa käytetään paljon chiliä.

– Jokaisella on oma herkkyys tulisuudelle, mikä pitää huomioida maustetta käyttäessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit