Todelliset salmiakkifanit testaavat armotta karkit ja jäätelöt sekä palkitsevat parhaat: ”Wauziwau! Nyt maistuu kunnolla salmiakilta”

Suomen Salmiakkiyhdistys on toiminut jo vuodesta 1997. Yhdistys sai myös kansainvälistä huomiota, kun New York Timesin toimittaja saapui vierailulle Helsinkiin.

Vuosien saatossa Salmiakki-Finlandialla palkittuja tuotteita: Lakritsi Ufot, Salmiakkiruudut, Rakkaussalmiakit ja ruotsalainen Super Salty Salmiakkola.

17.2.2021 16:10

Suomessa on lukuisia yhdistyksiä erilaisille agendoille. Kerroimme aiemmin Suklaayhdistyksestä, jonka suklaafaneista koostuva jäsenistö arvioi ja pisteyttää erilaisia suklaatuotteita.

Suklaayhdistystä kauemmin on kuitenkin toiminut Suomen Salmiakkiyhdistys. Se on vuonna 1997 perustettu ”salmiakin kuluttajien riippumaton etujärjestö”, kuten asia kuvaillaan yhdistyksen sivuilla. Yhdistys kertoo pyrkivänsä edistämään salmiakkikulttuuria ”henkisen puskutraktorin tavoin”.

– Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että salmiakkiasia on yhteisölle hyvin tärkeä ja yhdistys haluaa vaalia sitä vahvasti, yhdistyksen perustaja ja puheenjohtaja Jukka Annala kertoo.

Jukka Annala perusti yhdistyksen kavereidensa kanssa juhlistamaan salmiakkimakeisten erinomaisuutta. Yhdistys ryhtyi järjestämään vuosittaista Salmiakkigaalaa. Se tarkoitti ravintolailtaa, jossa oli tarjolla salmiakkibuffet. Tilaisuudessa valittiin lisäksi parhaan makeisen voittaja.

Viime vuosina järjestetyt Salmiakkipiknikit saivat tuolloin myös alkunsa. Niissä jäsenet arvioivat yhdistykselle lähetettyjä salmiakkituotteita.

– Wauziwau! Nyt maistuu kunnolla salmiakilta. Puraistessa räjähtää, vuoden 2019 piknikillä eniten pisteitä kerännyttä Namituvan Ärjyä kehuttiin.

Palaute vaikutti karkin reseptiin

Viime vuonna tapahtumaa ei koronan vuoksi järjestetty, eikä tämänkään kesän tilanteesta kukaan voi vielä tietää. Vuonna 2019 piknikille osallistui hieman alle 50 henkilöä.

Pikniktapahtumissa tehdyt arviot annetaan valmistajille. Yhdistyksen palautteilla on ollut konkreettistakin vaikutusta.

Salmiakkipiknikeillä maistellaan erilaisia herkkuja.

– On jopa käynyt niin, että valmistaja on tehnyt karkin reseptiin muutoksia piknikpalautteemme johdosta. Eräskin karkki tarjottiin seuraavana kesänä uudelleen maistettavaksi saatteella "olisiko nyt parempi”, yhdistyksen jäsen Juha Hellstén kertoo.

Lisäksi yhdistys on palkinnut vuosittain yhden tuotteen Salmiakki-Finlandialla.

– Ruotsalainen pienvalmistaja Gammelstads muokkasi konklaavimme vinkkien pohjalta salmiakkitoffeensa hyvästä vallan erinomaiseksi. Yhtiön Super Salty Salmiakkola on ainoana makeisena saanut Salmiakki Finlandia-palkinnon kaksi kertaa, Jukka Annala lisää.

Amerikkalainen toimittaja salmiakkimaistelussa

Yhdistys sai myös kansainvälistä huomiota vuonna 2018. New York Times lennätti toimittajansa Helsinkiin ja teki jutun Salmiakkiyhdistyksestä ja salmiakista, Jukka Annala kertoo.

Jutun kirjoittanut amerikkalaistoimittaja Mark Binelli kuvailee tekstissään, kuinka hän kiersi Annalan kanssa maistelemassa salmiakkimakeisia. ”Maistoimme kenties epäterveellisen paljon salmiakkia”, toimittaja kirjoitti.

– Se oli hassu päivä. New York Timesin toimittaja liikkui rennon aktiivisesti mukana ravitsemusliikkeissä Helsingin Ullanlinnassa, Katajanokalla ja Hakaniemessä, Annala kertoo.

Yksi tuotteista nosti amerikkalaistoimittajalle vedet silmiin, New York Timesin jutussa mainitaan. Toimittaja ei kuitenkaan paljastanut tuntemuksiaan vierailun aikana.

Amerikkalaistoimittaja sai muun muassa maistaa Salmiakki-Finlandialla palkittuja Rakkaussalmiakkeja.

– Hän oli hyvin kohtelias. Ei ainakaan protestoinut äänekkäästi, jos salmiakin aromikkuus ei ollut ihan mieleen. Myös salmarisnapsi kuului repertuaariin.

Vieraalle järjestettiin yllätys. Hän pääsi avoautossa kierrokselle Helsingin ydinkeskustassa.

Tekstin perusteella maistelut ja salmiakkituliaiset Suomesta vaikuttivat olleen vähintäänkin riittävät.

– En ole koskenut salmiakkiin koskaan sen jälkeen, toimittaja päätti pitkän artikkelinsa.

Mitkä ovat todellisten salmiakkifanien omat lempituotteet?

– Minulle lähes kaikki käy, kunhan ammoniumkloridin osuus on sen verran merkittävä, että tuotteessa myös maistuu salmiakki. Minulle salmiakin ja hedelmäkarkkien kombo toimii usein hyvänä vaihteluna, Juha Hellstén vastaa.

– Aikoinaan jopa mieto Hopeatoffee palkittiin Finlandialla Remu Aaltosen ja Wilson Kirwan tuomaroimana. Siinä karkissa ammoniumkloridin maku on minun suussani lähes olematon, vaikka se kyllä mainitaan aineosaluettelossa.

– Yhdistykseen ja konklaaviin mahtuu sekä väkevien että mietojen salmiakkien diggaajia, joskin pääosassa ovat voimakkaat maut. Itse pidän molemmista. 2010-luvulla myös salmiakin ja suklaan yhdistelmätuotteet yleistyivät, mikä rikastutti lajikirjoa, Jukka Annala vastaa.

Salmiakkituntija osaa myös yhdistellä eri makuja.

– Hopeatoffee toimii kyllä esimerkiksi kovan Turkinpippurin kaverina, kun nämä yhtä aikaa rouskuttelee ihanaksi massaksi suussaan, Hellstén sanoo.

Salmiakkifanien palkitsemat

Yhdistyksen ”salmiakkikonklaavi”, eli yhdistyksen hallitus valitsee Salmiakki-Finlandian kuusi ehdokasta, joista ulkopuoliset tuomarit valitsevat voittajan. Tuomarit ovat olleet useana vuonna julkisuudesta tuttuja henkilöitä.

Nämä tuotteet ovat saaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana Salmiakki-Finlandian:

 • 2020: Palkintoa ei jaettu. Salmiakkigaala jäi järjestämättä koronavuonna.

 • 2019: Superpehmeä Salmiakkiruutu (Halva, Suomi). Tuomareina olivat kirjailija Jari Tervo ja toimittaja-tuottaja Baba Lybeck.

 • 2018: Super Salty Salmiakkola (Gammelstads, Ruotsi). Voittaja valittiin poikkeuksellisesti kaikkien aiemmin palkittujen salmiakkien joukosta yhdistyksen 20-vuotisjuhlan kunniaksi. Salmiakkigaalan yleisö toimi tuomarina.

 • 2017: Rakkaussalmiakit (Namitupa, Suomi). Tuomareina toimivat kirjailija Sofi Oksanen ja elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen.

 • 2016: Super Salty Salmiakkola (Gammelstads, Ruotsi) Tuomareina toimivat kansanedustaja Pekka Haavisto ja lauluntekijä Mikko Kuustonen.

 • 2015: Killerbon Soft (Toms, Tanska). Tuomareina olivat näyttelijät Anu Sinisalo ja Tommi Korpela.

 • 2014: Suklaasalmiakkimanteli (Choco Support, Hollanti). Tuomareina toimivat näyttelijät Kati Outinen ja Vesa Vierikko.

 • 2013: Super Salty (Lakritsfabriken i Ramlösa, Ruotsi). Tuomareina toimivat näyttelijä Elina Knihtilä ja rockmuusikko Jouni Hynynen.

 • 2012: Pöyröö Puluveri (Namitupa). Tuomareina Fingerpori-sarjakuvastaan kansallisesti kuulu Pertti Jarla ja tv:n Runoraadin toimittaja Minna Joenniemi.

 • 2011: Lakritsi Ufo (Troll-Gott, Ruotsi, maahantuoja Karkkimies Oy). Tuomarina toimi Viivi & Wagner -sarjakuvan isä Juba Tuomola

 • 2010: Malaco Must Dark Shots (Leaf). Tuomareina toimivat Pasi Heikura ja Leea Klemola.

Salmiakkipiknikeillä arvioituja herkkuja

Piknikeillä maisteltaville tuotteille annetaan kouluarvosanoja 4–10 väliltä. Tuotteet voivat olla muutakin kuin vain makeisia ja valmistajat lähettävät niitä yhdistykselle. Pisteistä lasketaan keskiarvo. Vuonna 2019 palautelomakkeita saatiin hieman reilu 35 kappaletta.

Tuotteissa on salmiakki- ja lakritsiherkkuja. Poimimme muutamia eri vuosien piknikeiltä saatuja arvioita.

Ärjy (Namitupa): keskiarvo 8,76

– Wauziwau! Nyt maistuu kunnolla salmiakilta. Puraistessa räjähtää. Jauhe hajoaa ihanasti suussa, täyttää joka kolon. Nerokas, pirskahteleva puristepastillirakenne. Salmiakkijauhe tiivistettynä pastilliksi. Näitä syö niin monta, että taju lähtee.

– Rakenne liian hajoava. Aivan liian höttöisä. Ei voi montaa syödä kerralla, tuotetta myös kritisoitiin.

Salmiakki Chili -jäätelö (Valion Jäätelöfabriikki): keskiarvo 8,23

– Meni heti syömieni jäätelöjen kärkeen. Hyvä tasapaino. Chilin lämpöä, jäätelön viileyttä, sopivasti salmiakkia.

Pantteri Fasupala: keskiarvo 6,60

– Rouskuu kivasti, raikas, voisin syödä monta putkeen.

Lidl: Crazy Frog -makeispussi: keskiarvo 6,53

– Mansikkasalmiakki oli todella hyvää. Mii laik! Ihana sisus. Vihreä ei hyvä – muut kaksi herkkua!

Vuoden 2018 piknikillä Lakumestan valmistama Sahara nousi suosikiksi (keskiarvo 8).

– Tasapainoinen ja laadukas. Pehmeä, samettinen maku ja suutuntuma. Hyvä tuoksu. Sisällä voimakas salmiakkilaku. Erikoinen, hyvä maku, sitä kommentoitiin.

Lakumestalta kerrotaan Ilta-Sanomille helmikuussa, että tuotteen valmistus ollaan lopettamassa, sillä tuotannossa on uusia makuja.

Fazerin Tyrkisk Peber Megahot sai toiseksi parhaat pisteet keskiarvolla 7,83.

– Tymäkkä on. Todella vahvaa, mutta ei liian. Todellakin hot, nyt potkii kyllä. Miellyttävän äkäinen. Hyvä tuli. Täydellinen tuote!

– Ei pysty syömään kuin kaksi, yksi kommentti kuului.

Pisteiltään kolmanneksi nousi Tötterö-merkin vadelma-chilijäätelö salmiakkikastikkeella (keskiarvo 7,80).

– Ihana maidoton jäätelö, salmiakki maistuu vienosti.

– Liian voimakas chili peitti salmiakin maun. Liian tuju makuuni.

Lisäksi vuonna 2018 maisteltu Suffeli Bites Salmiakki sai salmiakkifaneilta myönteisen vastaanoton. Pisteiden keskiarvo oli 7,16.

– Kohtuuhyvin salmiakkia. Salmiakki ei ollenkaan riitele Suffelin kanssa. Vanha kunnon Suffeli uudella twistillä.

– Tällä olisi mahdollisuus olla ylivoimainen, mutta salmiakkisuutta tulisi olla +25 prosenttia!

Kolmen kaverin lakritsijäätelö ihastutti maistelijoita vuonna 2017.

– Loistava jäätelö! Tätä vois syödä pelottavan paljon. Jätskiöverit helposti.

Lähde: Salmiakki.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit