Henri Alén antoi ravintolasalinsa tutkijoiden käyttöön – löytyi tehokas keino virusten leviämisen estämiseksi: ”Ravintoloista saadaan suhteellisen helposti paljon turvallisempia” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Henri Alén antoi ravintolasalinsa tutkijoiden käyttöön – löytyi tehokas keino virusten leviämisen estämiseksi: ”Ravintoloista saadaan suhteellisen helposti paljon turvallisempia”

Henri Alén antoi viime vuonna ravintolasalinsa virustutkimuksen käyttöön. Nyt tulokset ovat valmistuneet.

Tutkimuksessa oli mukana tutkijoita Ilmatieteen laitokselta, HUSista, Helsingin yliopistosta sekä Työterveyslaitokselta.­

11.2. 14:46

Kerroimme marraskuussa 2020 tutkimuksesta, jossa selvitettiin, kuinka koronavirus voi levitä sisäilmassa aerosolin ja pintakosketuksen välityksellä. Hankkeessa etsittiin turvallisempia ratkaisuja esimerkiksi ravintoloissa käymiseen korona-aikana.

Yhtenä tutkimuksen ”koelaboratoriona” toimi Henri Alénin ravintolan Ultiman sali.

– Jos pystymme kehittämään kustannustehokkaita tapoja tehdä tiloista turvallisia, se voisi avata paljon mahdollisuuksia, Alén totesi marraskuussa.

Tulokset ovat nyt saapuneet. Ravintoloiden turvallisuuden näkökulmasta tuloksissa on hyviä uutisia: suomalaistutkimus osoitti tehokkaan keinon viruksen vähentämiseksi sisätiloissa.

Ravintolapilotissa simuloinnissa käytettiin vaaratonta mallivirus Phi6:ta korkealla viruspitoisuudella sekä mallinnettiin leviämistä supertietokoneiden avulla. Phi6 on vaaraton palkokasvin bakteerin virus. Se vastaa kooltaan ja rakenteeltaan koronavirusta, tutkimustuloksista kertovassa tiedotteessa kerrotaan.

”Suhteellisen helposti turvallisempia tiloja”

Hyvä ilmahygienia eli tehokas ilmanvaihto, ilman puhdistaminen ja sekoittaminen laskevat merkittävästi ilman viruspitoisuuksia, suomalaistutkimuksen tuloksista uutisoitiin torstaina.

– Viruspitoisuus laski hieman alle 40 prosenttia kahdella pienellä ilmanpuhdistimella, Henri Alén kertoo Ilta-Sanomille torstaina.

– Uskallan väittää, että ravintoloista ja sosiaalisista tiloista saadaan suhteellisen helposti paljon turvallisempia.

Jo olemassa olevilla ilmastointijärjestelmilläkin voidaan vaikuttaa tilojen turvallisuuteen.

– Ravintoloissa on yleensä ollut aina tehokkaita ilmanvaihtojärjestelmiä. Se johtuu ajasta, jolloin ravintoloissa vielä tupakoitiin. Monissa ravintolatiloissa on nyt ilmastointi talviasetuksilla sähkön säästämiseksi, mutta jos ne laitetaan kesäasetuksille, mahdolliset viruspitoisuudet voidaan saada vähentymään.

Tutkimuksessa mukana ollut lääketieteen tohtori Enni Sanmark vahvistaa tiedot.

Ilmanvaihto, hygienia ja turvaohjeet vaikuttavat yhdessä

Lisäksi tarvitaan yhteistyötä. Ilmastoinnin ja ilmanpuhdistimien lisäksi tarvitaan henkilökunnan ja asiakkaiden hyvää käsihygieniaa, pintojen puhdistamista, turvavälejä ja maskien käyttöä tiloissa liikkuessa.

Nämä seikat yhdessä parantavat tilojen turvallisuutta.

– On saatava myös viranomaisten luottamus, jotta rajoituksia saadaan järkeväksi, Alén toteaa tutkimuksen yhdestä merkityksestä.

Henri Alén lisää, että nyt suuressa kriisissä olevalla ravintola-alalla voisi saada tutkimuksessa esiin tulleiden seikkojen valossa mahdollisuuksia jatkaa toimintaa turvallisemmin. Kaikille yrityksille hankinnat eivät ole kuitenkaan mahdollisia.

– Monien ravintoloiden kassa on nyt tyhjä.

– Ravintoloille pitäisi antaa hankintatukea näihin laitteisiin. Kaikilla ravintoloilla ei ole mitään mahdollisuuksia investointeihin. Tämä voisi kuitenkin parhaimmillaan mahdollistaa toiminnan jatkuvuutta.

Ilmanpuhdistuslaitteita on jo käytössä

Akseli Herlevin Naughty BRGR-ravintoloissa on ollut viime vuodesta asti käytössä Puolustusvoimien ja VTT:n kanssa kehitetty ilmanpuhdistin. Sen tarkoitus on vähentää sisäilman epäpuhtauksia muun muassa viruksista ja aerosoleista. Samaa laitetta käytettiin ravintola Ultimassa tehdyissä kokeissa, Enni Sanmark kertoo.

– Meillä ei ole tieteellisiä tutkimustietoa laitteen vaikutuksista, mutta meidän ravintoloista ei ole raportoitu altistumisia tai tartuntoja, Akseli Herlevi kertoo torstaina.

Herlevi painottaa samaa kuin tuoreen tutkimuksen tulokset. Käsihygienia, pintojen puhtaus, ohjeiden noudattaminen ja turvavälit ovat yhdessä niitä keinoja, joilla tiloista tehdään turvallisempia.

Akseli Herlevi toteaa, että laitteet ovat ainakin parantaneet hengitysilmaa. Niiden käyttö on myös ollut ravintoloitsijan näkökulmasta helppoa.

– Jotta virus voi aiheuttaa taudin, tulee viruspitoisuuden olla riittävän suuri. Jos huoneilmaa saadaan puhdistettua, tai se sekoittuu tehokkaasti ja vaihtuu tarpeeksi nopeasti, voidaan viruspitoisuuksia vähentää merkittävästi. Eli käsihygienian lisäksi sisätiloissa tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ilmanvaihtoon, Enni Sanmark kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa oli mukana tutkijoita Ilmatieteen laitokselta, HUSista, Helsingin yliopistosta sekä Työterveyslaitokselta. Tulokset ovat alustavia. Tutkimuksesta on tekeillä tieteellinen artikkelikäsikirjoitus, jota ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkijat jatkavat tutkimusta koronan ilmaleviämisestä Helsingin yliopiston BSL3-laboratoriossa ja sairaalaolosuhteissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit