Näin leivot superherkulliset valkosipulisämpylät tai leivän – helppoa ja ihanaa! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Näin leivot superherkulliset valkosipulisämpylät tai leivän – helppoa ja ihanaa!

Mikä onkaan parempaa kylmänä päivänä, kuin uunituore, tuoksuva leipä. Tässä reseptissä maistuu ihanasti valkosipuli.

Ohjeesta voi tehdä sämpylöitä tai yhden isomman leivän.­

31.1. 16:00

Yrttinen valkosipulileipä on herkullinen ruokaleipä. Se sopii hyvin vaikka pastaruoan rinnalle tai iltapalapöytään. Leipätaikinan voi maustaa valkosipulilla.

Lisäksi leivän voi voidella vielä maukkaalla, yrttisellä valkosipulivoilla.

Voit valmistaa tästä taikinasta yhden isomman leivän tai pienempiä sämpylöitä. Jos muutat leivän kokoa pienempään tai suurempaan, huomioi sen vaikutus paistoaikaan.

Valkosipulivoissa on tuoretta persiljaa, lehtipersiljaa sekä tuoretta valkosipulia. Voit halutessasi lisätä tuoreita yrttejä myös leipätaikinan joukkoon.

Jos valkosipulivoita jää vielä yli, voit repiä leivästä paloja ja kastaa niitä valkosipulivoihin.

Tämä leipä kannattaa syödä heti lämpimänä. Jos et syö leipää heti, voitele se valkosipulivoilla vasta juuri ennen tarjoilua.

Leipää kannattaa hieman lämmittää ennen voitelua.

Yrttinen valkosipulileipä

Leipätaikinan ainekset:

  • 2 rkl voita

  • 1 tl hienonnettua valkosipulia

  • 4 dl maitoa

  • ½ tl suolaa

  • ½ rkl sokeria

  • 1 pss (11 g) kuivahiivaa

  • noin 7–8 dl vehnäjauhoja

Valkosipulivoin ainekset:

  • 3 rkl voita

  • 1 tl hienonnettua valkosipulia

  • 2 rkl tuoretta persiljaa tai lehtipersiljaa

Mittaa paistinpannulle voi ja kuumenna sitä sen verran, että voi sulaa.

Lisää hienonnettu valkosipuli voin joukkoon. Kuullota valkosipulia hetken aikaa voissa, mutta varo ettet polta valkosipulia.

Lisää lopuksi maito paistinpannulle ja kuumenna se noin +42 asteiseksi.

Kaada maito taikinakulhoon siivilän läpi, niin saat valkosipulisattumat pois nesteen joukosta. Lisää lämpimän nesteen joukkoon suola, sokeri sekä kuivahiiva.

Sekoita hyvin ja lisäile vehnäjauhoja vähitellen nesteen joukkoon taikinaa sekoitellen.

Alusta taikinaa koneella 5–10 minuutin ajan, jotta saat taikinaan hyvän sitkon. Lisää alustuksen loppuvaiheessa vielä tarvittaessa vehnäjauhoja taikinan joukkoon, jotta se irtoaa kulhon reunoista.

Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, kumoa taikina kevyesti öljytylle leivonta-alustalle. Jaa taikina esimerkiksi yhdeksään yhtä suureen osaan.­

Nosta taikina öljyttyyn kulhoon ja anna kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla noin 45 minuutin ajan, tai kunnes taikina on noin kaksikertainen.

Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, kumoa taikina kevyesti öljytylle leivonta-alustalle.

Jaa taikina esimerkiksi kahdeksaan yhtä suureen osaan.

Pyörittele palat pyöreiksi sämpylöiksi ja nosta leivinpaperilla vuorattuun sopivan kokoiseen vuokaan (noin 27 cm x 20 cm) niin, että taikinapallojen välissä on tilaa.

Laita vuoan päälle tuorekelmua tai leivinliina.

Nosta vuoka lämpimään paikkaan ja anna taikinan kohota vielä noin 30–40 minuutin ajan.

Laita vuoan päälle tuorekelmua tai leivinliina. Nosta vuoka lämpimään paikkaan ja anna taikinan kohota vielä noin 30-40 minuutin ajan.­

Paista leipää ensin 200 asteisessa uunissa noin kymmenen minuutin ajan ja laske sen jälkeen lämpötilaa 175 asteeseen.

Jatka paistamista vielä noin 20 minuutin ajan. Voit suojata leivän pintaa paiston aikana esimerkiksi leivinpaperilla tai alumiinifoliolla.

Paista leipää ensin 200 asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan ja laske sen jälkeen lämpötilaa 175 asteeseen. Jatka paistamista vielä noin 20 minuutin ajan.­

Valmista valkosipulivoi leivän ollessa uunissa. Mittaa kattilaan voi ja anna sen sulaa. Lisää sulaneen voin joukkoon hienonnettu valkosipuli ja sekoittele sitä noin minuutin ajan kattilassa.

Laita levy pois päältä ja nosta kattila pois levyltä. Pilko persilja hienoksi ja lisää voin joukkoon.

Ota valmis leipä pois uunista ja nosta se kuumuutta kestävälle alustalle vuoan kanssa.

Voitele leivän pinta valkosipulivoilla. Leipä on heti valmis herkuteltavaksi. Se on parhaimmillaan tuoreena.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän.

Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit