Tamperelaisen kahvilan monikerroksiset laskiaispullat houkuttelevat väkeä Helsingistä asti – ”On saanut hitin maineen” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tamperelaisen kahvilan monikerroksiset laskiaispullat houkuttelevat väkeä Helsingistä asti – ”On saanut hitin maineen”

Myös pietarsaarelainen kahvila myy nyt laskiaispullaa, jossa yhdistyy suomalaisten kaksi suurta suosikkia.

Tamperelaisen ja pietarsaarelaisen kahvilan laskiaispullat herättävät huomiota jo ulkonäöllään.­

30.1. 16:00

Tampereen Tallipihan kahvilassa on parhaillaan käynnissä ”laskiaispullashow”, miksi sitä henkilökunnan keskuudessa kutsutaan. Show johtuu jo kulttimaineen saaneista laskiaispullista.

Erityisen niistä tekevät pullan monet kerrokset.

– Kaksikerroksinen pulla on ollut meillä nyt toista vuotta, ja se on saanut heti hitin maineen. Sitä tullaan Helsingistä asti syömään, perheyrityksen ravintolapäällikkö Teemu Huhtala kertoo.

Tallipihan laskiaispullat ovat aina olleet suosittuja.

– Meillä pullat ovat aina tuoreita, emmekä seisota niitä vitriinissä. Kahvilan työntekijät halkaisevat ja täyttävät ne aina asiakkaan tilauksen jälkeen, ja pulla tuodaan tuoreena pöytään.

Asiakas saa valita listalta haluamansa täytteet. Ja valinnanvaraa on.

Sitruunatäyte suosittu

On Nutellaa, paksua kinuskia, perinteistä mantelimassaa sekä erilaisia hilloja. Myös raikas sitruunatahna on ravintolapäällikön mukaan ollut viime aikoina suosittu.

– Välillä kokeilemme spesiaalitäytteitä. Mansikka- ja vadelmahilloa löytyy aina, mutta olemme kokeilleet myös karpalo-, boysenmarja- ja puolukkatäytteitä.

Täytteet siis määräävät myös kerrosten määrän. 2- ja 3-kerroksisten pullien lisäksi kahvilassa on nähty jopa nelikerroksisia pullia. Huhtala huomauttaa, että tuolloin kerrosten väliin jäävä siivu ei ole kovin paksu.

– Kun jokaisen kerroksen välissä on täytteiden lisäksi kermavaahtoa, syömisestä tulee haastavaa. Se on taidonnäyte, kun joku onnistuu syömään sen siististi.

Ei aikaa runebergintortuille

Ulkopaikkakuntalaisten ja yritysasiakkaiden lisäksi pullavariaatioita tehdään ennen kaikkea vakioasiakkaille, jotka kaipaavat vaihtelua. Huhtala kertoo, että jotkut käyvät heillä jopa kolme kertaa viikossa syömässä laskiaispullaa.

Menekki on sen mukaista.

– Mitä lähemmäs laskiaista mennään, sitä enemmän kysyntä kasvaa. Uuni saa olla kuumana koko ajan. Arkipäivisin puhutaan muutamista sadoista pullista, mutta lähempänä laskiaista päivässä menee jopa tuhansia kappaleita.

– Meistä on tullut Pirkanmaalla kulttipaikka ja pyhiinvaelluskohde, Huhtala toteaa.

Pullista kysellään jo joulukuussa

Hän kuvailee kahvilan ”laskiaispullashowta” alkuvuoden kohokohdaksi, jota työntekijät odottavat. Asiakkaat kyselevät pullien perään jo joulukuussa. Runebergin torttuja kahvilassa ei enää ehditä valmistamaan.

– Vaikka asiakasmäärässä mitattuna kesä on kahvilan kovin sesonki, yksittäistä tuotetta ei mene koskaan yhtä valtavia määriä kuin laskiaispullien aikaan, ravintolapäällikkö kertoo.

Pullien täyttäminen yksitellen on työlästä hommaa, mutta Huhtalan mukaan se on ainut vaihtoehto, jotta kahvila voi tarjota priimaa tavaraa.

– Meillä on pieni, mutta pippurinen tiimi. Myös henkilökunnassa laatu korvaa määrän.

”Paras pulla, jota ovat koskaan syöneet”

Pietarsaarelaisen pienen kahvilan vitriinissä on herkku, joka viedään päivän aikana käsistä. Kyseessä on korvapuustilaskiaispulla.

– Mietimme, miten saisimme asiakkaat kiinnostumaan laskiaispullista. Leipurimme seuraa paljon ruotsalaisia kahviloita, joissa korvapuustiversio on yleinen, ja päätimme kokeilla sitä. Se on ollut todella suosittu, kertoo Kaffian yksi kolmesta omistajasta Kajsa Samanen.

Pullassa siis yhdistyvät perinteinen korvapuusti, jonka väliin laitetaan mantelimassaa ja kermavaahtoa. Asiakkaan pyynnöstä saatavilla on myös vadelmahilloversio tai väliin voidaan lisätä hilloa mantelimassan lisäksi. Samasen mukaan suurin osa asiakkaista toivoo kuitenkin mantelimassaa.

– Mantelimassa tekee korvapuustista erityisen mehevän. Jotkut ovat sanoneet, että se on paras pulla, jota ovat koskaan syöneet. Se on kyllä taivaallinen.

Vaikka korvapuusti on normaalin kokoinen, täytettä on niin reilusti, että yhden pullan jälkeen ei kaipaa enää toista.

– Kyllä siitä täyteen tulee, Samanen lupaa.

Kaffiassa on myös aikaisempina vuosina tehnyt erilaisia variaatioita laskiaispullista. Samanen mainitsee raakakakun, chiapuuron, smoothien ja gluteenittoman juustokakun.

– Se maistui ihan laskiaispullalta!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit