Helppo lohtuherkku: Näin teet ihanan, vaniljaisen leipävanukkaan - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Helppo lohtuherkku: Näin teet ihanan, vaniljaisen leipävanukkaan

Leipävanukkaan voi tehdä tuoreesta leivästä, mutta siihen sopii myös kuivahtanut leipä tai pulla. Marjat tuovat siihen lisää makua.

Leipävanukkaan voi tehdä tuoreesta tai hieman kuivahtaneestakin leivästä tai pullasta.­

24.1. 16:30

Leipävanukas on herkullinen välipala tai jälkiruoka. Tällä kertaa käytin leipävanukkaan joukossa marjoja. Ne tuovat herkullista makua ja kaunista väriä. Tämä leipävanukas on sisältä pehmeän vaniljainen ja päältä ihanan rapea.

Leipävanukas muistuttaa mielestäni köyhien ritareiden ja pannukakun yhdistelmää. Se valmistetaan useimmiten vaaleasta leivästä, kuten ranskanleivästä. Voit käyttää tähän reseptiin myös pullapitkoa.

Leipävanukasta kannattaa paistaa ohjeen mukaan alumiinifoliolla peitettynä. Poista alumiinifolio 15 minuuttia ennen paistoajan loppua. Näin saat juuri sopivan värin sekä rapeuden.

Leipävanukkaan voi herkutella heti lämpimänä tai jäähdyttää ennen tarjoilua. Minun makuuni tämä oli parasta hieman viileänä. Pieni jäätelöpallo päälle ja herkullinen jälkiruoka-annos on valmiina.

Vaniljainen leipävanukas

  • noin 300 g ranskanleipää

  • 4 dl kerma-maitoseosta

  • 2 kananmunaa

  • 1 keltuainen

  • 2 rkl sokeria

  • 2 rkl vaniljakreemijauhetta

  • 2 tl vaniljasokeria

  • 100 g mansikoita

  • 80 g mustikoita

Leikkaa ranskanleipä ensin siivuiksi ja sen jälkeen leipäsiivut vielä neljään osaan.

Sekoita kulhossa kerma-maitoseos, kananmunat, keltuainen, sokeri, vaniljakreemijauhe sekä vaniljasokeri.

Leipäsiivut leikataan neljään osaan.­

Pilko mansikat siivuiksi. Jos käytät pakastemansikoita, niin sulata niitä pieni hetki ja leikkaa ne kohmeisina siivuiksi.

Lado leipäsiivuja uuninkestävään paistinpannuun tai esimerkiksi piirakkavuokaan (noin 23 cm). Ripottele leipien päälle hieman mansikkasiivuja ja mustikoita.

Lado marjojen päälle vielä uusi leipäkerros ja marjoja, mutta jätä marjoja vielä hieman.

Kaada nesteseos leipien päälle. Yritä saada kasteltua kaikki leipäpalat kerma-maitoseoksella. Ripottele päälle loput marjat.

Anna leipävanukkaan seistä noin kymmenen minuutin ajan ja paista sen jälkeen alumiinifoliolla suojattuna 175 asteessa 30 minuuttia.

Poista alumiinifolio päältä ja jatka paistamista vielä viidentoista minuutin ajan ilman alumiinifoliota.

Nosta leipävanukas pois uunista ja anna sen jäähtyä hetki.

Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä. Voit tarjoilla leipävanukkaan kanssa esimerkiksi vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän.

Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit