Outin perheen luottoruoka on huikean helppo makaronilaatikko, jossa makaroneja ei edes keitetä erikseen: ”Niin hyvää!”

Monille tutun peruskotiruoan voi tehdä mutkia suoristaen.

Tuoreessa kirjassa on ohjeita, jotka valmistuvat nopeasti.

21.1.2021 14:47

Ruokatoimittaja Outi Tuomivaara on pienten asialla. Hän on kirjoittanut lapsiperheille suunnattuja ruokakirjoja, joissa tarjotaan ideoita vaivattomampaan, sujuvaan arkeen.

Tuomivaara kertoo kirjoissa reseptien lisäksi toimivia vinkkejä ruokanirsoilun taltuttamiseen ja siihen, millä tavoin lapsia voisi ottaa mukaan keittiöön.

Lasten osallistuminen keittiöhommiin kannattaa, Tuomivaara kirjoittaa tuoreimmassa kirjassaan Puolessa tunnissa – lapsiperheen superhelpot lempparit. Kirja kuuluu Samasta padasta -sarjaan, josta olemme kertoneet aiemmin.

Tapa puhua ruoasta vaikuttaa lapseen

Kun lapset saavat edes joskus olla mukana ruoanlaitossa, erilaisiin uusiin aineksiin tutustuttaminen onnistuu luontevasti. Yksi keskeinen teema kirjoissa on lisäksi myönteinen ruokakasvatus arkisten, pienten tekojen kautta.

– Lapsen ruokasuhde kehittyy melko pysyväksi ennen kouluikää. Luomme lastemme tulevaisuutta keittiössä ja ruokapöydässä mitä konkreettisimmin.

Täydellinen esimerkki ja ravintoguru ei tarvitse olla

Arkisia, merkityksellisiä tekoja ovat esimerkiksi tavat puhua ruoasta. Kirja haastaa lukijaa kysymään, onko tunnelma kodin ruokapöydässä ennemmin salliva kuin rajoittava.

 Lapsen ruokasuhde kehittyy myönteisimmäksi, kun kotona suhtaudutaan syömiseen rennosti ja sallivasti.

– Syötkö itse niin kuin toivot lapsesi syövän, Tuomivaara kysyy myös.

Positiivinen puhe ruoasta vaikuttaa lapsen ruokasuhteen kehittymiseen.

– Täydellinen esimerkki ja ravintoguru ei kuitenkaan tarvitse tai kannata olla. Tutkimusten mukaan lapsen ruokasuhde nimittäin kehittyy myönteisimmäksi, kun kotona suhtaudutaan syömiseen rennosti ja sallivasti. Pakottaminen luo vastenmielisyyttä ja kontrollointi himoa. Sallivuus luo kohtuutta ja taitoa kuunnella omaa kehoa.

Tuomivaara tietää, mitä lapsiperhearki on. Kirjan reseptit ovat syntyneet tavallisen elämän keskellä. Joskus ”kiireessä kitisevien lasten kanssa”, kuten hän kirjoittaa.

Kotiruoan ei tarvitse olla täydellistä, riittävän hyvä riittää, Outi Tuomivaara painottaa. Kirjan vinkit voivat antaa ideoita sujuvampaan arkeen ja herättävät pohtimaan, millä tavoin ruoasta puhutaan tavallisessa arjessa.

Ei niin perinteinen ohje

Yksi esimerkki kirjan vaivattomasta reseptistä on Huikean helppo makaronilaatikko. Sen esivalmisteluun menee vain noin kymmenen minuuttia.

Outi Tuomivaara myöntää, että makaronilaatikko tuntui joskus liian vaivalloiselta ja hitaalta, kunnes hän alkoi tehdä sitä ”ei-niin-perinteisellä” reseptillä. Kirjan ohjeessa makaroneja ei keitetä erikseen, vaan kaikki keittyy ja paistuu samaan aikaan.

– Ainekset vain sekoitetaan vuoassa ja makaroniakaan ei tarvitse keittää. Niin hyvää, Tuomivaara kirjoittaa.

– Kiitos valkosipulimurskasta ja muista yhtä mahtavista puolivalmisteista, jotka vapauttavat kädet ”turhasta” kuorimisesta ja pilkkomisesta, kirjassa kiitetään myös tuotteita, jotka nopeuttavat keittiöhommia.

Huikean helppo kauramakaronilaatikko

6 annosta

 • 4 kananmunaa

 • 1 l (kaura)maitoa

 • 1 tl suolaa

 • 1/2 tl mustapippuria

 • 400 g (kaura)makaronia

 • 500 g pakastekukkakaalia

 • 1 pkt nyhtökauraa (tomaatti)

 • 1 rkl paprikajauhetta

 • 2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja paloina öljyineen

 • 150 g voimakasta juustoraastetta (esim. emmental)

Valmistusohjeet

 1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

 2. Laita munat, maito, suola ja pippuri isoon uunivuokaan ja sekoita kunnolla.

 3. Lisää makaroni ja kukkakaali joukkoon.

 4. Revi nyhtökaura haarukalla pieneksi, jos joukossa on suuria sattumia. Sekoita paprika ja tomaatit öljyineen Nyhtökauraan. Lisää seos vuokaan.

 5. Kypsennä laatikkoa uunin keskitasossa ensin 30 minuuttia.

 6. Sekoita ja ripottele juusto pinnalle.

 7. Kypsennä vielä noin 30 minuuttia, kunnes kaikki munamaito on imeytynyt ja juusto ruskistunut.

Resepti ja sitaatit: Samasta padasta - Puolessa tunnissa - Lapsiperheiden supernopeat lempparit (Readme 2020)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit