Filippiinit ei ole vielä yhtä tunnettu ruokamaa kuin Thaimaa tai Vietnam – mutta odotapa vain!
Suurin yllätys filippiiniläisissä ruokaohjeissa oli etikan runsas käyttö – vaikka se on samalla selvääkin selvempää. Mikäpä mureuttaisi pitkään padassa hautuvia lihoja yhtä pehmeäksi kuin etikka?
Kotimaisen lähikaupan perusetikat ajavat hyvin asiansa, eikä raaka-aineiden perässä tarvitse onneksi juosta ympäri kaupunkia.
Kookoskana
Valmistusaika: 1 tunti + marinoituminen
Annoksia: 4
Ainekset
6 valkosipulinkynttä
3 cm:n pala inkivääriä
1 plo (150 ml) riisiviinietikkaa
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
½ dl soijakastiketta
1 tl kurkumaa
1–2 thaichiliä
½ tl rouhittua mustapippuria
1 kg broilerin koipia
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri.
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kääntele broilerinkoipiin. Anna marinoitua 2 tuntia jääkaapissa.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Nosta broilerit vuokaan, säästä marinadi.
Kypsennä koipia 25 minuuttia. Keitä sillä välin marinadia kasaan noin puolet. Kaada marinadi broilereiden joukkoon vuokaan ja jatka kypsentämistä noin 35 minuuttia.
Tarjoa riisin kera.
Raikasta tuhdin padan kanssa: kurkkusiivuja seesaminsiemenillä.
Kinilaw
Valmistusaika: 50 minuuttia
Annoksia: 4
Ainekset
300 g kuhafileitä
½ tl suolaa ja pippuria
2 dl valkoviinietikkaa
¼ punasipulia
1 ½ rkl raastettua inkivääriä
3 limetin mehu
¾ dl kookoskermaa
Päälle
3 rkl korianteria
1 (thai) chili
¼ punasipulia
Leikkaa kala paloiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kaada etikka päälle ja laita jääkaappiin 10 minuutiksi. Valuta etikka pois.
Kuori ja suikaloi punasipuli, kuori ja raasta inkivääri. Lisää molemmat kalan joukkoon.
Purista päälle limetin mehu, lisää kookoskerma. Anna tekeytyä jääkaapissa 30–60 minuuttia. Mitä pidempään kala tekeytyy, sitä kiinteämpää sen lihasta tulee.
Hienonna päälle korianteria ja chiliä. Suikaloi päälle punasipulia.
Possu-ananas-adobo
Valmistusaika: 3 tuntia
Annoksia: 4
Ainekset
800 g kassleria tai porsaankylkeä
1 rkl kookosöljyä
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
8 valkosipulinkynttä
3 laakerinlehteä
½ dl omenaviini-etikkaa
1 dl soijakastiketta
½ dl hunajaa
10 mustapippuria
½ tl rouhittua valkopippuria
2 tlk ananaspaloja mehussa
tilkka (kookos) öljyä
Leikkaa liha noin 3x3 cm:n paloiksi. Kuumenna öljyt padassa. Ruskista liha parissa erässä.
Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli. Siirrä liha sivuun, kuullota sipuleita ja laa- kerinlehtiä padassa muutama minuutti.
Siirrä liha takaisin pataan. Lisää etikka, soijakastike, hunaja ja pippurit. Valuta ananakset ja kaada tölkkien mehut pataan, säästä ananakset myöhemmäksi. Kiehauta.
Alenna lämpöä, laita kansi päälle ja hauduta noin 2 ½ tuntia. Kuivaa ananaspalat.
Kuumenna (kookos) öljyä pannulla ja lisää ananakset. Paista sekoitellen noin viisi minuuttia, kunnes ne saavat väriä.
Lisää lihapataan ja hauduta 30 minuuttia, kunnes liha on kunnolla mureaa. Tarjoa riisin (ja seesamikurkkujen) kanssa.
Mantelijäätelö ja hedelmiä on herkullinen jälkiruoka.
Mantelijäätelö ja hedelmiä
Valmistusaika: 10 minuuttia + pakastus 4 tuntia
Annoksia: 8
Ainekset
1 tlk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
1 tlk soijavispiä
1 tlk kauravispiä (tai 2 tlk vain toista)
½ prk (250 g) mantelin
makuista soijajogurttia
paahdettuja manteleita
kookoslastuja ja hedelmiä
Viilennä kondensoitu maito jääkaapissa. Vatkaa vispit ja kondenssimaito keskenään pehmeäksi vaahdoksi, noin 5 minuuttia.
Sekoita jogurtti jäätelömassan joukkoon.
Peitä kulho tuorekelmulla ja siirrä pakastimeen yöksi.
Jäätelöä ei tarvitse sekoittaa pakastamisen aikana. Tarjoa manteleiden, kookoslastujen ja hedelmien kanssa.