Ihanaa viikonloppuruokaa: Täydellinen kanakeitto ja paistettu harissariisi, jossa on mukavasti potkua - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ihanaa viikonloppuruokaa: Täydellinen kanakeitto ja paistettu harissariisi, jossa on mukavasti potkua

Täydellinen viikonloppulounas on helppo, mutta erityisen maukas.

Harissa on tunisialainen chilistä ja mausteista valmistettu tahna.­

16.1. 16:35

Ihanan rapea paistettu riisi maustetaan tulisella harissatahnalla ja raikkaalla sitruunajogurtilla.

Kaunis romanesco paahtuu ruskistetulla voilla uunissa itsekseen ja sen kanssa sopii maukas, hieman tulinen tomaattikastike.

Täydellinen kanakeitto maistuu fenkolille ja pekonille. Täyteläisyyttä se saa tuorejuustosta.

Täydellinen kanakeitto

  • 5 viipaletta pekonia

  • 1 fenkoli

  • 15 cm:n pala purjoa

  • 1 sipuli

  • rypsiöljyä

  • 1,2 l kanalientä (1 kanaliemikuutio)

  • 600 g kanasuikaleita

  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa

  • 1 pieni tölkki maissia

  • 1 sitruuna

  • 1 tl suolaa

  • ruukku lehtipersiljaa

Hienonna pekoni ihan pieniksi ja paista pannulla rapeaksi.

Leikkaa fenkoli, purjo ja sipuli reiluiksi paloiksi. Kuumenna keittokattilassa öljyä ja kuullota kasvikset. Lisää pekonit ilman rasvaa ja kanaliemi.

Keitä noin 15 minuuttia ja lisää sitten kanasuikaleet. Keitä, kunnes suikaleet ovat kypsyneet ja lisää valutettu maissi, puolikkaan sitruunan mehu ja tuorejuusto. Keitä, kunnes juusto on sulanut keiton joukkoon. Mausta suolalla maun mukaan.

Tarjoa keitto rapean paahtoleivän kera ja viimeistele annokset hienonnetulla lehtipersiljalla.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Tämä keitto on täydellinen, koska siinä on kaikkea hyvää.­

Paistettu harissariisi

  • 1,5 dl riisinjyviä

  • rypsiöljyä

  • 2 tl harissatahnaa

  • 1 purkki labnehia (itämainen jogurttijuusto)

  • tai fetaa

  • 50 g pinaatinlehtiä

Sitruunajogurtti

  • 2,5 dl turkkilaista jogurttia

  • 1 sitruuna (½ kuori ½ mehu)

  • 1 tl savupaprikaa

  • ruukku lehtipersiljaa

  • ruukku ruohosipulia

Tähän sopii parhaiten edellisen päivän riisi. Mutta jos aloitat alusta, keitä 1,5 dl riisinjyviä suolatussa vedessä.

Valuta riisit ja anna jäähtyä siivilässä.

Valmista sillä aikaa jogurtti. Pese sitruuna huolella ja raasta puolet kuoresta hienoksi raasteeksi.

Sekoita sitruunaraaste, mehu, savupaprikajauhe ja noin 1 dl hienonnettuja yrttejä. Mausta ripauksella suolaa ja jätä huoneenlämpöön maustumaan.

Kuumenna pannulla rypsiöljyä ja paista riisit öljyssä. Mausta harissatahnalla ja paista, kunnes riisiin tulee paistopintaa. Älä sekoittele usein, vaan anna riisin paistua rauhassa.

Levitä lautaselle sitruunajogurttia, lusikoi päälle reilusti riisiä. Lisää päälle muutama labnehpallo ja pinaatinlehtiä.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Romanesco on kukkakaalin mieto sukulainen.­

Paahdettu romanesco tomaattikastikkeella

  • 1 romanesco

  • 25 g voita

  • 1 sellerinvarsi

  • 1 sipuli

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 1 chili

  • oliiviöljyä

  • 1 rkl tomaattipyreetä

  • suolaa

  • pippuria

  • hunajaa

  • 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Leikkaa romanescon kanta niin, että se pysyy pystyssä. Sulata voi kattilassa niin, että se hieman ruskistuu.

Sivele romanesco voilla ja laita uuniin leivinpaperille alatasolle 90 minuutiksi. Voitele romanesco uudestaan paiston loppuvaiheessa.

Hienonna selleri, sipuli, valkosipulit ja chili. Kuumenna kasarissa reilusti oliiviöljyä ja kuullota selleri ja sipulit.

Lisää loppuvaiheessa chili ja tomaattipyree. Kuullota hetki ja lisää tomaattimurska. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Hauduttele kastiketta vähintään puoli tuntia. Lisää vettä jos tarvetta, kastike saa olla paksua.

Tarjoa kypsä romanesco tomaattikastikkeen ja leivän kera.

Valmistusaika: 90 minuuttia

Annoksia: 2–4

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit