Tomaattinen graavilohikeitto vie kielen mennessään – omenajälkkäri viimeistelee herkkuaterian - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tomaattinen graavilohikeitto vie kielen mennessään – omenajälkkäri viimeistelee herkkuaterian

Kinkusta, graavilohesta ja pipareista saa vaikka mitä, kun ajatukset siirtää muille maille.

Graavilohi on tomaatin kanssa kiehtova yhdistelmä.­

2.1. 16:30

Tomaatti-graavilohikeitto vie Etelä-Euroopan rannikolle, uunignocchit hamuilevat Italian maaseudulle ja sinihomejuustojälkiruoka yhdistelee mukavasti suolaista ja makeaa.

Tomaattinen graavilohikeitto

  • 1 sipuli

  • 1 fenkoli

  • 4 perunaa

  • 1 porkkana

  • 2 rkl voita

  • 1 l kalalientä (1 l vettä 2 kalaliemikuutiota)

  • 1 prk tomaattimurskaa

  • 1 rkl tomaattipyreetä

  • 120 g graavilohta

  • lehtipersiljaa

  • 150 g crème fraîchea

Leikkaa sipuli, fenkoli, perunat ja kuorittu porkkana paloiksi.

Valmista kalaliemi mikrossa tai omassa kattilassa.

Sulata keittokattilassa voi ja kuullota kaikki kasvikset, lisää joukkoon tomaattipyree. Lisää kalaliemi ja tomaattimurska.

Keitä keittoa 30 minuuttia keskilämmöllä, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Hienonna lehtipersilja valmiiksi tarjoiluastiaan. Kaada créme fraîche valmiiksi tarjoiluastiaan.

Paloittele graavilohiviipaleet ja lisää keittoon. Keitä pari minuuttia ja maista suola. Graavilohi suolaa keiton, mutta maun mukaan sitä voi vielä lisätä.

Tarjoa keitto lehtipersiljan, créme fraîchen ja hyvän leivän kera.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4

Jos kinkkua jäi joulupöydästä yli, sen voi käyttää gnocchivuokaan.­

Kinkku-gnocchit uunissa

  • 300 g ylikypsää possua tai kinkkua

  • 500 g gnoccheja

  • 1 dl kermaa

  • 2 rkl karkeaa dijoninsinappia

  • 1 prk ricottaa

  • 0,5 tl suolaa

  • 150 g mozzarellaraastetta

  • mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Sulata voi paistinpannulla ja paista gnoccheihin rapea pinta. Paloittele kinkku. Sekoita kerma, sinappi ja ricotta tasaiseksi seokseksi.

Kaada gnocchit uunivuokaan, lisää joukkoon kinkku ja kaada päälle ricottaseos.

Ripottele päälle mozzarellaraaste ja nosta uuniin 20 minuutiksi, kunnes pinta on paahtunut. Viimeistele mustapippurilla.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Pipari ja homejuusto on tuttu pari sellaisenaan, mutta soveltuu annosjälkkäriksikin.­

Pipari-sinihomejuustoherkku

  • 6 piparia

  • 1 iso jouluomena

  • 1 dl vettä

  • 1 dl fariinisokeria

  • 2 dl kermaa

  • 100 g sinihomejuustomurua

Pese omena ja paloittele kuutioiksi. Kiehauta kattilassa vesi ja sokeri ja lisää joukkoon omenakuutiot.

Keitä, kunnes neste on haihtunut ja kattilan pohjalla on siirappia. Kaada omenat siirappeineen toiseen astiaan jäähtymään.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää sinihomejuusto ja vatkaa kiinteäksi.

Kun omenat ovat jäähtyneet. Murustele piparia annosastian pohjalle, lisää päälle lusikallinen omenaa, reilu lusikallinen sinihomejuustovaahtoa ja viimeistele muutamalla omenakuutiolla.

Juuri ennen tarjoilua, aseta koristeeksi piparkakun paloja.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 4

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit